ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Британські невидимки ЗРК Stormer роблять «попабіль» російським окупантам

Репортаж
Прочитаєте за: 3 хв. 9 Червня 2023, 11:59

Британський зенітно-ракетний комплекс Stormer HVM надійшов на озброєння українських військових ще влітку минулого року, про це раніше вже повідомляла АрміяInform. За це час захисники повітряного простору посадили з його допомогою чимало повітряних цілей.

— Це дуже легка, мобільна та швидка машина. Ба більше, вона є пасивною у своїй роботі, тобто не випромінює сигналів і її не можуть побачити ворожі радіолокаційні засоби. Ми можемо віднайти ціль, швидко вразити її і миттєво покинуту вогневий рубіж. Пілот повітряного судна до останнього не знатиме, що його ведуть, — розповідає командир ЗРК Stormer, на ім’я Ігор.

Варто відзначити, що Stormer HVM — це броньована гусенична машина з пусковою установкою на вісім ракет. Її завдання — знищення літаків, гелікоптерів чи БПЛА на низьких висотах.

Ба більше, на борту комплексу 17 ракет двох класів. Серед них Starstreak, які працюють за принципом дії Javelin і не потребують супроводу оператора, та Marlet LMМ, які супроводжується оператором до самої цілі.

Ярослав

— Нам дають орієнтування на ціль. Виїжджаємо, запускаємо обладнання, починаємо пошук. На машині є купол, який шукає цілі у визначеному радіусі. Якщо з’являється така ціль, ми її фіксуємо, робимо пуск, далі радіозв’язком підтверджуємо збиття та покидаємо позицію. Якщо літак потрапив на супроводження ракети, він уже не втече. Швидкість ракети приблизно 1 кілометр за секунду. На 90 відсотків у будь-яких випадках ціль буде вражена, — зазначає оператор ЗРК Stormer, на ім’я Ярослав.

Військові кажуть, що вся машина комп’ютеризована. Однак жодних проблем з її обслуговуванням немає. Усі екіпажі цих машин пройшли кількамісячні курси підготовки у Великій Британії.

— Англійські інструктори були вражені нашим досвідом з технічної підготовки. Ми швидко змогли опанувати всі нюанси експлуатації цього зразка техніки. Під час підготовки я мав уразити близько 1000 умовних повітряних цілей, — продовжує військовий. — Після повернення з навчання наш екіпаж був направлений у район виконання бойових дій. За цей час змогли посадити чимало повітряних цілей противника. Останнім часом росіяни вже не наважуються залітати близько до району враження нашими засобами ППО. Тому здебільшого працюємо по БПЛА. Ось нещодавно наш екіпаж збив ворожий безпілотник типу «Орлан-10».

Знищення БПЛА Орлан-10

Між українськими військовими та представниками британської сторони налагоджено двосторонній зв’язок щодо експлуатації машин. У цьому напрямку вирішуються різні питання — від дрібного обслуговування до заміни двигунів.

Олександр

— У цивільному житті керував вантажівкою. У ЗСУ пересів за важелі Stormer. Жодних складнощів не відчув. Машина легка в керуванні. Тут майже все, як у легковому автомобілі, навіть трансмісія працює у напівавтоматичному режимі, — зазначає водій-механік Олександр. — Також машина себе зарекомендувала надійною. Навіть якщо і стаються поломки, наші британські колеги швидко допомагають. Приміром, коли вийшов з ладу двигун, його забрали на ремонт, а на заміну доправили новий. Також повернувся і відремонтований двигун. Все було зроблено в короткі терміни.

Хлопець наголошує, що завдяки хорошій комплектації ЗРК  Stormer може працювати як удень, так і вночі, а його робоче місце обладнане приладом нічного бачення.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Морпіхи-артилеристи показали, як нищать ворога гарматами і дронами

Морпіхи-артилеристи показали, як нищать ворога гарматами і дронами

Другий самохідний артилерійський дивізіон 36-ї окремої бригади морської піхоти завдав влучних ударів по позиціях окупантів.

Президент України провів розмови зі спікером Палати представників та лідерами республіканців і демократів у Сенаті

Президент України провів розмови зі спікером Палати представників та лідерами республіканців і демократів у Сенаті

Президент України провів телефонні розмови зі спікером Палати представників Майком Джонсоном, лідером республіканців у Сенаті Мітчем Макконнеллом і лідером демократичної більшості в Сенаті Чаком Шумером.

Україна передала список 561 дитини на повернення з росії

Україна передала список 561 дитини на повернення з росії

Список був переданий Катару, який виступає посередником у перемовинах стосовно повернення дітей.

Війська рф тричі за день вдарили по обʼєктах Укрзалізниці: загинули 3 працівників, 7 поранені

Війська рф тричі за день вдарили по обʼєктах Укрзалізниці: загинули 3 працівників, 7 поранені

Внаслідок ворожого удару на Донеччині під час виконання роботи загинули троє залізничників.

На фронті 93 бойових зіткнення за добу, Сили оборони відбили ворожі атаки на семи напрямках

На фронті 93 бойових зіткнення за добу, Сили оборони відбили ворожі атаки на семи напрямках

Протягом доби зафіксовано 93 бойових зіткнення. Загалом, ворог завдав 4 ракетних та 50 авіаційних ударів, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

США закуплять українську зброю

США закуплять українську зброю

Військова допомога з боку США передбачає передачу Україні не лише американської зброї, а й замовлення на підприємствах українського військово-промислового комплексу.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

DevOps engineer, військовослужбовець

від 50000 до 130000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Інспектор прикордонної служби, кухар

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України

Механік-водій САУ

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Фахівець радіоелектронної боротьби, військовослужбовець

від 20000 до 60000 грн

Коломия

Військова частина А1267

Військова служба за контрактом

від 20000 до 22000 грн

Надвірна

Надвірнянський РТЦК та СП

Стрілець

від 23000 до 123000 грн

Одеса

137 ОБМП