ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Києві вшанували білорусів, які загинули за Україну

Новини Репортаж
Прочитаєте за: 3 хв. 26 Квітня 2023, 18:02

У приміщенні Київської міської державної адміністрації відкрили виставку «З Україною в серці». Експозиція присвячена білорусам, які віддали своє життя в Україні за європейський вибір, європейські цінності, принципи демократії, у боротьбі проти російської агресії під час російсько-української війни, а також тим, хто продовжує збройний спротив окупанту. Спеціальний кореспондент АрміяІnform побував на відкритті виставки.

На стендах експозиції «З Україною в серці» кияни та гості української столиці мали змогу наочно побачити підтримку з боку свідомих білорусів самовідданої боротьби українців за свій європейський вибір та незалежність. Під час показу відеоматеріалів мужні білоруси з екрану розповідали про те, чому вирішили приїхати в Україну, вступити до лав ЗСУ та, ризикуючи власним життям, боротись проти російського ворога.

Під час відкриття численні гості озвучували головну тезу: росія є споконвічним ворогом для своїх сусідів, а перемога над нею є головною передумовою для здобуття свободи та сталого суверенітету незалежних самобутніх народів. У заході взяли участь представники українського уряду, народні депутати України, представники органів місцевого самоврядування міст Київщини, що пліч-о-пліч з українськими захисниками боронили білоруси, а також друзі та рідні героїв.

До присутніх білоруських військових звернулися бойові побратими з Грузії зі словами вдячності за звитягу та вірність бойовому братерству. Дружини полеглих в боях за Україну білорусів закликали берегти пам’ять про подвиг їхніх відважних чоловіків. Священники різних конфесій разом із учасниками урочистої церемонії звершили молебень за душі полеглих воїнів.

Голова благодійного фонду «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич повідомив про те, що у війні проти російського агресора загинуло близько 40 білорусів. Тому шістнадцять стендів виставки, на яких розповідається про життя та подвиги героїв з Білорусі, є лише частковим відображенням тієї жертовності, яку проявляють білоруські добровольці в Україні. Двоє  білорусів  отримали звання «Герой України» посмертно. Прізвищами трьох білорусів, що віддали своє життя за свободу України та її звільнення від російських окупантів, названі вулиці українських міст. Імена деяких білоруських воїнів і досі є таємними, бо оприлюднення може нашкодити їхнім рідним, що перебувають під владою путінського прибічника, диктатора лукашенка.

— Ми створюємо музей «Вільна Білорусь з Україною в серці», в якому досліджуватимуться відомості про всіх білорусів, які брали участь у боротьбі за незалежність і України, і Білорусі. Частина з них отримали українське громадянство, але за національністю залишаються білорусами, — повідомив Олексій Францкевич. — У недалекому майбутньому іменами білоруських героїв також будуть названі вулиці й сквери в незалежній, звільненій від російських окупантів Білорусі. Завдяки нашій інформаційній діяльності, наприклад, завдяки виставці, яка була відкрита сьогодні, світ має дізнатися, що з території Білорусі не лише летять ракети. За мир в Україні сьогодні воюють різні за фахом білоруси: історики, просто водії або колишні військові тощо.

Олексій Францкевич розповів, що музей «Вільна Білорусь з Україною в серці» буде створено в Бучі, бо саме там загинув один з білорусів — Ілля Хренов з позивним «Литвин». Ілля був айтівцем, який приїхав у Київ ще 2014 року та першим публічно звернувся до всіх білорусів із закликом про єднання навколо захисту України від російської агресії. «Литвин» з 2014 року приєднався до батальйону «Азов», брав участь у боях в Іловайську, Мар’янці та Широкиному.

Іменем Іллі Хренова названа одна з вулиць селища Ворзель Бучанського району Київської області.

Фото автора        

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Великдень окупанти скинули вибухівку на авто з людьми у Покровському районі Донеччини

На Великдень окупанти скинули вибухівку на авто з людьми у Покровському районі Донеччини

5 травня близько 09:00 війська рф вкотре вдарили по Покровському району Донецької області.

На півдні Сили оборони знищили три ворожі станції

На півдні Сили оборони знищили три ворожі станції

Удари були завдані по станції радіоелектронної боротьби, станції управління БПЛА та аерофотостанції.

ВМС Італії проводять наймасштабніші військові навчання за участі 22 країн

ВМС Італії проводять наймасштабніші військові навчання за участі 22 країн

У центральному Середземномор'ї розгортається активна фаза навчань Mare Aperto 2024, наймасштабніших з усіх, які коли-небудь проводили ВМС Італії.

Нічна ліквідація: 6 ворожих укриттів знищено дронами на Куп’янському напрямку

Нічна ліквідація: 6 ворожих укриттів знищено дронами на Куп’янському напрямку

Шість ворожих укриттів скидами з ударних дронів знищили прикордонники бригади «Помста» на Куп’янському напрямку.

На півдні війська рф збільшили кількість штурмів в районах Роботиного і Кринків

На півдні війська рф збільшили кількість штурмів в районах Роботиного і Кринків

На Південному напрямку війська рф найбільше атакують у Запорізькій області та на Херсонщині.

Війська рф обстріляли Сумщину далекобійними системами залпового вогню

Війська рф обстріляли Сумщину далекобійними системами залпового вогню

Ввечері 4 травня ворог застосував далекобійні системи залпового вогню по Сумському району.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир взводу

від 23000 до 28000 грн

Ковель

Військова частина А4825

Водій

від 21000 до 130000 грн

Дрогобич

Військова частина А7079

Механік відділення технічного обслуговування автомобільної техніки

від 25000 до 45000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Старший бойовий медик

від 20000 до 120000 грн

Київ

120 Окрема Бригада ТрО ЗСУ

Кухар, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Офіцер штабу

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ