ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Що цікавить українських фахівців у збитих іранських дронах

Озброєння та техніка Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 25 Квітня 2023, 9:56
Збитий російський БПЛА та його окремі комплектуючі

Українські фахівці, що досліджують ворожі дрони, якими рашисти атакують наші території, останнім часом фіксують в їхніх складових доволі полярні тенденції. З одного боку, ці літальні апарати переважно комплектуються все більш дешевими і низькоякісними елементами. А з іншого — певні блоки ірано-російських БПЛА все ще потребують того, щоб їх ретельно вивчили вітчизняні  спеціалісти. Про це  в коментарі АрміяInform повідомив начальник відділу дослідження роботизованих систем Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генерального штабу Збройних Сил України Сергій Спешилов.

Сергій Спешилов

— Зміни щодо якості «начиння» тих самих Shahed спостерігаються однозначно. Якщо раніше можна було говорити про відносно нові мікросхеми і чипи, то останнім часом, у зв’язку з усе більшою  дією санкційних обмежень проти ірану та російської федерації, фактично відбувається конструкційна деградація в комплектації цих дронів. І їхні виробники більшість комплектуючих дістають де тільки зможуть. Умовно кажучи, якщо ще пів року тому у ворожих безпілотниках стояв чип від доволі знаної фірми з якоїсь однієї держави, то віднедавна вони вставляють аналогічні пристрої, виготовлені в іншій країні. І до того ж — набагато гіршої якості і технічних можливостей, — зазначив Сергій Спешилов.

За словами фахівця, про те, що росіяни та іранці останнім часом використовують для комплектації складовими своїх БПЛА стародавні деталі, засвідчив той факт, що в одному з нещодавно досліджених «Шахедів» спеціалісти Центру виявили реле, виготовлене одним з вірменських підприємств … у травні 1996 року. Ось таке у росіян «імпортозаміщення». 

Окремі деталі збитого ірано-російського БПЛА

— Вони почали ліквідовувати маркування з більшості чипів у своїх дронах. І я вважаю, що це було зроблено для того, щоби ми не могли зрозуміти, де ця мікросхема була зроблена і що вона собою являє. Але я сподіваюсь, що ми таки з’ясуємо всі відповідні дані, коли детально попрацюємо в їхніх «нутрощах», — підкреслив військовий спеціаліст. 

Як повідомив Сергій Спешилов, якщо ж загалом розбиратися в організації випуску ворожих дронів, то технологічний рівень виробництва БПЛА  в нашого противника явно деградує. Але він виходить із принципу «в один бік і так долетить». Нині вони використовують більш дешеві запчастини, які спроможні завезти у свою державу, а для виготовлення плат застосовують будь-які станки, що якось можуть штампувати або паяти плати хоч у сараї.

— Утім, нині ми фіксуємо в БПЛА російського виробництва встановлення завадозахищених приймачів супутникової навігації. Ми працюємо над тим, щоби надавати нашим інженерам і виробничникам дані для виготовлення аналогічних компонентів для українських безпілотників. У той же час, досліджуючи елементи таких приймачів, ми напрацьовуємо і предметні поради, як протидіяти ворожим безпілотникам з подібним захищеним від завад обладнанням глобальних навігаційних супутникових систем. У нас такі роботи ведуться, — підсумував Сергій Спешилов. 

Окремі деталі збитого ірано-російського БПЛА

Фото Дмитра Юрченка

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Пентагон оголосив про $6 млрд на закупку зброї для України

Пентагон оголосив про $6 млрд на закупку зброї для України

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про виділення 6 мільярдів доларів на закупку в американських компаніях зброї для України.

Президент: Можемо зараз не тільки стабілізувати фронт, а й рухатися вперед

Президент: Можемо зараз не тільки стабілізувати фронт, а й рухатися вперед

Про це Володимир Зеленський сказав у своєму зверненні до учасників засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн».

СБУ відреагувала на погрозу з боку білорусі щодо удару по лікарнях в Києві

СБУ відреагувала на погрозу з боку білорусі щодо удару по лікарнях в Києві

Служба безпеки України прокоментувала заяву керівника кдб білорусі, який пригрозив про наміри рф здійснити ракетний удар по двох київських лікарнях, одна з яких дитяча.

росіяни 79 разів за добу атакували позиції Сил оборони

росіяни 79 разів за добу атакували позиції Сил оборони

Ворог завдав 1 ракетного та 67 авіаційних ударів, здійснив 54 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Норвегія надасть $13,7 млн для обслуговування українських танків Leopard

Норвегія надасть $13,7 млн для обслуговування українських танків Leopard

Обслуговування буде відбуватися в спеціальному центрі у Польщі.

Антикорупційна рада при МОУ підбила підсумки роботи

Антикорупційна рада при МОУ підбила підсумки роботи

Наступні вибори до Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України будуть оголошені найближчим часом, строк її роботи буде збільшений до двох років.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор систем РЕР (радіоелектронна розвідка)

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Начальник служби охорони державної таємниці в/ч А1915

від 25000 до 60000 грн

Чортків, Тернопільська область

Інспектор прикордонної служби, водій

від 21000 до 25000 грн

Львів

Державна прикордонна служба України

Інженер-електронщик БПЛА, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Звязківець

від 21000 до 121000 грн

Київ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

C Engineer

від 55000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша