ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як Благодійний фонд «Подільська громада» ЗСУ допомагає

Прочитаєте за: 6 хв. 7 Серпня 2022, 9:11

Голова наглядової ради Благодійного фонду «Подільська громада» Андрій Дручинський в інтерв’ю АрміяInform розповів про те, як українці допомагають нашому війську.

Сьогодні нікого не здивуєш волонтерською діяльністю українців: тисячі наших земляків у цей скрутний для країни час протягнули руку допомоги її захисникам. Благодійний фонд «Подільська громада» одна з організацій, що долучилися до цієї  справи ще на початку 2014-го. Але наша розмова з головою наглядової ради Андрієм Дручинським  про справи Фонду сьогоднішні, його внесок у  перемогу над ворогом.

 — У районі АТО/ООС ви побували десятки разів, доставляючи гуманітарну допомогу, спілкувалися, звісно, з нашими вояками. Скажіть, і ви, і вони розуміли, що відносне затишшя на фронті може  ось-ось закінчитися?

— Ті хлопці, з якими спілкувався, досить насторожено ставились до цього затишшя. Адже та сторона постійно його порушувала, піддаючи наші позиції артилерійсько-мінометним обстрілам. А снайпери? Тому впевненості, що росіяни рано чи пізно не вдадуться до широкомасштабного наступу, не було. Але, як сьогодні кажуть воїни, їм і у страшному сні не могли наснитись ті жахіття, які московити накоїли і продовжують коїти на нашій землі зараз.

Після 24 лютого діяльність Фонду зазнала змін? Люди не втомилися жертвувати кошти, мовляв, армія — це інституція держави, і нехай вона і піклується про неї?

 — Кардинальних змін у нашій діяльності не сталося. Відповідаючи на другу частину запитання, скажу так: люди втомилися не стільки жертвувати кошти, скільки втомилися від цієї клятої війни. На Вінниччині сьогодні практично немає села чи міста, вихідці з яких би не пройшли через АТО/ООС чи сьогодні не були на фронті. Люди здебільшого з розумінням ставляться до проблем в армії, і тому жертвують хто що і скільки може. Навіть пенсіонери зі своїми мізерними пенсіями віддають по 50–100 гривень. У них єдине бажання — дожити до перемоги над ворогом. А ще  люди справедливо висувають єдину вимогу до нас, а саме: щоб їхні кошти витрачалися за призначенням і оперативно.

Наведу такий приклад. Мешканці однієї вінницької багатоповерхівки зібрали 50 тисяч гривень на заміну в будинку системи електроживлення. Та коли почалася війна, їхні представники прийшли до нашого офісу та принесли всю цю суму. При  цьому сказали, що «електроживлення почекає, а за ці гроші краще придбати кілька якісних бронежилетів».

 — У Вінниці, як і в будь-якому іншому обласному центрі, чимало підприємців. Скажіть, Андрію, як вони допомагають армії?

— А куди ж подінуться (усміхається). Наші бізнесмени — люди серйозні і відповідальні. Принаймні більшість. І розуміють, що своїми статками зобов’язані, попри всі проблеми, через які їм довелося пройти, — саме Українській державі, рідні і близькі багатьох з них сьогодні зі зброєю в руках теж захищають рідну землю. Тому долучаються до формування вантажів із власної ініціативи. Зокрема, структурні підрозділи банків, що діють у нашому місті, Вінницький олієжиркомбінат, продавці м’ясного павільйону Центрального ринку, магазин «Віва спецодяг», представники інших комерційних структур: всіх і не перерахуєш. У них така ж вимога, як і в пересічних селян: їхня продукція повинна бути доставлена до вояків. Звісно, що вимоги дюдей неухильно виконуються. Коли б ми хоч раз схибили, з нами ніхто не мав би справи.

Андрій Дручинський

  — Ви на власний розсуд визначаєте, чого найбільше потребують вояки, чи вони  звертаються до вас із відповідними проханнями?

— Ми підтримуємо з ними зв’язок і обізнані зі всіма їхніми проблемами, у розв’язанні яких можемо допомогти. Нещодавно  повернулися з одного з південних регіонів, де сьогодні гаряче. Перед тим, як туди вирушити, зателефонували командирам, вислухали їхні побажання. Зважаючи на них, доставили в підрозділи допомогу.

Загалом, після широкомасштабного вторгнення російської орди ми побували на Чернігівщині, Миколаївщині, Харківщині, відвідали Краматорськ, Словянськ, Бахмут, Лисичанськ, побували в розташуванні морпіхів із 36-ї бригади,  окремого штурмового полку Сухопутних військ ЗС України. Що відвезли? Запчастини до автомобілів, генератори, бензопили і звичайні сокири, без яких не обійтися під час спорудження тих же бліндажів чи взводно-опорних пунктів, будматеріали тощо.

У 2014-му році наше військо було, як мовиться, голодним і холодним. Сьогодні ситуація діаметрально протилежна. Утім, після 24 лютого ми доставили в підрозділи понад 500 тонн продуктів. Зокрема, ковбас, тушонки, макаронів, різних смаколиків.

З активістом-волонтером Станіславом Даніловим доставили на передову тепловізори, продукти, воду та речі першої необхідності. Зробили це коштом вінницьких айтівців із компанії  Exadel  Ukraine.

Головою представницької ради Фонду є відомий співак Віктор Бронюк…

— О, Віктор вирішує, як ми жартуємо, стратегічні завдання. Зокрема, щодо  придбання за кордоном автомобілів. Він належить до тих людей, які без зайвого галасу   роблять свою справу. Лише  останнім часом йому вдалося особисто «пригнати» майже 10 автівок різних модифікацій. Так, вони не нові, але у відмінному стані, і командири тих  підрозділів, яким ми їх вручили, вельми задоволені.

Ваш Фонд опікується також і пацієнтами одного з  військово-медичних клінічних центрів…

— Так, там сьогодні лікуються військовики-фронтовики. На жаль, серед них багато з тяжкими пораненнями, лікування яких є не лише довготривалим, а й потребує чималих коштів. Міноборони робить все можливе, щоб ці хлопці якомога швидше стали на ноги. У прямому розумінні цього слова. Але й ми намагаємося хоч якось допомагати. Тому зустрічаємося з керівниками Центру, цікавимося, в яких саме медпрепаратах є потреба, і намагаємося оперативно їх діставати. У цьому нам допомагають як наші фармацевтичні фірми, так і закордонні партнери.

Закордонних партнерів багато?

—  Не так вже й багато, але є. Зокрема, у  Польщі, Румунії, Німеччині, Нідерландах. Вони прекрасно розуміють, що українці стали жертвою нелюдей, знають про ті звірства, що московити коять на нашій землі. І, окрім висловлення співчувань, надають нам всебічну допомогу.

Нещодавно вас відзначили почесною грамотою «за значний особистий внесок у відновлення військових автомобілів однієї з частин, дієву участь у забезпеченні її потреб».

— Не хотів про це говорити, але якщо запитали… Ми шефствуємо і над 9-м окремим мотопіхотним батальйоном ЗС України. Створювався він як підрозділ Територіальної оборони з жителів нашого міста і називався  «Вінницькі скіфи». Сьогодні «скіфи» беруть безпосередню участь у боях з окупантами.

  З місцевою владою Фонд співпрацює?

 — Звичайно. Нам — кажу це без анінайменшого перебільшення — дуже пощастило з мером міста. Адже саме за активного сприяння Сергія Моргунова підрозділи ЗС України, Національної гвардії, Тероборони отримали допомоги на сотні мільйонів гривень. Усі громадські лорганізації на кшталт нашого Фонду знають, що при виникненні будь-яких проблем у цій сфері їх діяльності вони можуть розраховувати на допомогу Сергія Анатолійовича.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десятки артсистем, БПЛА та понад 1100 окупантів: статистика втрат рф

Десятки артсистем, БПЛА та понад 1100 окупантів: статистика втрат рф

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 27.04.24 орієнтовно становлять:

ЗСУ розгромили 14 осередків особового складу противника

ЗСУ розгромили 14 осередків особового складу противника

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу противника.

Найбільше ворог атакує на Авдіївському напрямку — за добу відбито 29 атак

Найбільше ворог атакує на Авдіївському напрямку — за добу відбито 29 атак

Протягом минулої доби відбулося 94 бойових зіткнення. Загалом ворог завдав 12 ракетних та 76 авіаційних ударів, здійснив 83 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

По Запорізькій області — понад пів тисячі ударів за добу: ворог застосував авіацію, ракети, РСЗВ та артилерію

По Запорізькій області — понад пів тисячі ударів за добу: ворог застосував авіацію, ракети, РСЗВ та артилерію

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували 11 населених пунктів.

Польща двічі за ніч піднімала бойові літаки через ракетні удари рф по Україні

Польща двічі за ніч піднімала бойові літаки через ракетні удари рф по Україні

У ніч проти 27 квітня Польща та країни-союзники вже вдруге підняли у повітря військову авіацію через нову хвилю ракетних ударів росії по території України.

На війні її рятує… амігурумі: історія жінки — командира

На війні її рятує… амігурумі: історія жінки — командира

Світлана командує одним з підрозділів 22-ї окремої механізованої бригади. Кореспонденту АрміяInform вона розповіла про свій військовий шлях від солдата до офіцера, а також про те, що нині воюють її чоловік і син.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Фельдшер

від 20000 до 120000 грн

Чернігів

119 ОБр Сил ТрО

Звязківець

від 21000 до 121000 грн

Харків

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Водій-механік

Львів

Військова частина А2678

Стрілець

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Стpілець-зенітник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Механік-моторист

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

65 ОМБр