ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Відходьте, хлопці, я прикрию − останні слова «термінатора» з Бучі Володимира Ковальського

Герої Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 5 Липня 2022, 18:55

У свої 38 років Володимир Ковальський пережив чимало. Він будував барикади на Майдані, служив добровольцем в АТО. Втратив обидві ноги на війні. Проте попри складне поранення, у перші дні широкомасштабного вторгнення рф в Україну він одним із перших став на оборону Бучі. Окупанти забрали в нього найцінніше – життя…

На Майдані Володимир будував барикади

Володимир родом із Каховки, що на Херсонщині. Після закінчення технікуму у своєму рідному місті він вступив до Київського політехнічного інституту.

− Володимир був на другому курсі, коли ми познайомились, а я тільки вступила до вишу. Щовечора веселою компанією ми збиралися послухати, як він грає на гітарі, − згадує дружина Катерина. − Сильний, чорнявий хлопець з карими очима та чорною бородою. Це було кохання з першого погляду…

Ще з юних років йому дуже подобалася військова справа. Навчаючись у виші, він паралельно закінчив військову кафедру. Був справжнім патріотом України і дуже справедливою людиною.

Коли розпочався Майдан, він не міг залишитись осторонь. Разом із побратимами будував барикади. У найзапекліші дні, коли почались розстріли людей, Володимир був у самому епіцентрі подій на Майдані.

«Він був найкращим командиром»

У нього була душа воїна, який намагався бути завжди першим. У 2015-му він ухвалив рішення звільнитися з посади інженера-конструктора та піти на фронт. Спочатку обіймав посаду «замполіта» у 14-й ОМБр імені князя Романа Великого, згодом його перевели на командирську посаду.

Володимир часто повторював: «Авторитет набувається роками, а втрачається за лічені хвилини».

Його побратим Володимир згадує: «Він був найкращим командиром нашого спецпідрозділу. Користувався неабияким авторитетом серед наших. Не забуду його слова: «Авторитет набувається роками, а втрачається за лічені хвилини». Дуже багато доброго зробив для нас… Шкода, що його нині немає поруч…».

Підірвався на міні під час виконання бойового завдання

Підрозділ, у якому служив Володимир, виконував бойове завдання у сірій зоні в районі села Ясне поблизу Донецька. Позиції були заміновані й Володимир підірвався на міні. Рани були важкими − втратив обидві ноги.

− Я відчувала серцем, що він у біді. Коли він не вийшов на зв’язок, я подумала, що потрапив у полон, і це мене неабияк налякало. З його сильним та впертим характером він не вижив би там − це просто було неможливим, − розповідає Катерина. − Він залишився живим, і це для мене було найважливішим.

Катерина розповіла, що була на 8-му місяці вагітності, коли Володимир підірвався. Жага до життя була в нього настільки сильною, що вже до її пологів він став на тимчасові протези.

До народження сина він став на тимчасові протези. Брав участь у змаганнях серед адаптивних атлетів «Ігри Героїв».

Після всіх подій, які випали на його долю, він знайшов у собі сили жити далі. Багато мріяв, планував та досягав поставленої мети. Отримав землю, збудував дім і відкрив станцію техобслуговування поруч, де ремонтував двигуни. Крім того, активно займався спортом та брав участь у змаганнях серед адаптивних атлетів «Ігри Героїв».

«Дайте мені зброю, я буду з вами»

− Ми хотіли жити далі й насолоджуватись життям, але в долі свої закони. Війна розділила життя на до та після. Володимир говорив мені, що «не потрібно боятися того, що має бути. Слід приймати життя таким, яким воно є і йти далі», − згадує дружина.

У лютому 2022-го, не чекаючи поки окупанти зайдуть в його місто, він один із перших пішов добровольцем до «військкомату», приєднався до громадської організації «Бучанська варта».

− Людина, яка пережила війну, інакше не могла вчинити, − говорить дружина Володимира. − Спочатку йому відмовляли, не хотіли брати до складу варти, попереджали про можливі наслідки, а він лише повторював: «Дайте мені зброю, я буду з вами». 26 лютого Володя був на чергуванні допізна, додому повернувся вже в однострої з автоматом у руках. Наступного дня ми проводжали його під звуки сирен та вибухів. Навколо все бомблять, гримить, а він продовжував йти, немов термінатор. Ми його таким і запам’ятали – сильним та непохитним воїном.

«Навколо все бомблять, гримить, а він продовжував йти рівно, як термінатор. Ми його таким і запам’ятаємо…»

Останні 12 годин життя…

− Я був разом із Володимиром останні 12 годин його життя. Якраз тієї миті розбили колону 95-ї бригади. Хлопці отримали доступ до зброї, РПГ та протитанкових засобів. Тоді я з ним і познайомився  − із статним воїном на позивний «Інженер». Він був офіцером із досвідом, лише потім я дізнався, що він на протезах. Я пам’ятаю, як запитав: «Друже, як ти будеш воювати?» На що він відповів: «Усе добре, я вправний, я тренувався», − згадує його побратим Василь із Бучі.

Разом із іншими добровольцями Володимир організував оборону міста та визначив бойові позиції. 27 лютого почався один із найзапекліших боїв у Бучі поблизу супермаркету Novus.

Разом із іншими добровольцями Володимир організував оборону міста, визначив бойові позиції. 27 лютого почався один із найзапекліших боїв у Бучі поблизу супермаркету Novus. Хлопці підбили два ворожих БМД та поклали живу силу. Проте бій був нерівним, і їм довелось відходити. Володимир Ковальський залишився. Його останніми словами були: «Відходьте, хлопці, я прикрию»…

Йому присвоїли звання «Почесний громадянин міста» (посмертно).

Він був одним із перших, хто поліг у бою за Бучу. Володимиру Ковальському присвоїли звання «Почесний громадянин міста» (посмертно). Поховали разом з іншими бучанцями у братській могилі. Після ексгумації Володимира перепоховали на Алеї Слави у Бучі. 17 травня на його честь було організовано ходу…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Потім узаконимо: колаборанти розпродують Азовське узбережжя росіянам

Потім узаконимо: колаборанти розпродують Азовське узбережжя росіянам

Незаконно привласнені землі вздовж Азовського узбережжя окупаційна влада тепер активно пропонує так званим інвесторам із регіонів-шефів з росії. Йдеться насамперед про рекреаційні зони, пансіонати та бази відпочинку.

Наші дронщики ліквідували 5 одиниць техніки та позицію зі станцією РЕБ на лівобережжі Херсонщини

Наші дронщики ліквідували 5 одиниць техніки та позицію зі станцією РЕБ на лівобережжі Херсонщини

На лівобережжі Херсонщини впродовж тижня прикордонниками виявлено та знищено 5 одиниць техніки, в тому числі 3 вантажівки й 2 замасковані автівки.

На кордоні з Молдовою затримали ухилянта з фальшивими документами

На кордоні з Молдовою затримали ухилянта з фальшивими документами

Прикордонники Білгород-Дністровського загону на контрольному посту «Маяки» викрили громадянина України, який намагався незаконно перетнути державний кордон, використовуючи підроблені документи.

Володимир Зеленський подякував воїнам ГУР за влучність

Володимир Зеленський подякував воїнам ГУР за влучність

Президент України Володимир Зеленський провів кілька кадрових замін у Службі безпеки України.

Окупанта судитимуть за викрадення українського майна на понад мільйон гривень

Окупанта судитимуть за викрадення українського майна на понад мільйон гривень

Прокурори Київщини судитимуть російського військовослужбовця, який викрав майно підприємства на понад мільйон гривень під час окупації Київщини.

Готуємо ще сім нових безпекових документів для України — Президент

Готуємо ще сім нових безпекових документів для України — Президент

Сьогодні день, присвячений нашій міжнародній роботі — тим результатам, які потрібні Україні у травні та червні.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик взводу

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Інспектор прикордонної служби

до 20100 грн

Житомир

Державна прикордонна служба України

Кулеметник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО

Старший бойовий медик роти

від 21000 до 21000 грн

Київ

168 окремий батальйон 120 ОБр Cил ТрО

Бухгалтер у Васищеве

від 20000 до 23000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Стpілець, помічник гpанатометника

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ