ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Етнічна росіянка «Малібу» рятує життя українських воїнів на передовій

Life story
Прочитаєте за: 6 хв. 15 Травня 2022, 10:44

— Я налаштована бути зі своїми хлопцями стільки, скільки буде потрібно, та навіть довше. Я своїх хлопців люблю, якими би вередливими вони не були, — так відгукується про своїх бойових побратимів фельдшерка одного з батальйонів морської піхоти ЗС України старший сержант Галина з екзотичним позивним «Малібу».

Жінка не з чуток знає, що таке війна, адже вона рятує життя українським військовим ще з 2015 року. Саме тоді Галина вперше поїхала на фронт.

У жінки в росії залишились рідна мати, брат і сестра — і всі вони в унісон клянуть її за «зраду батьківщини», повторюючи зомбуючі тези пропаганди московитів. Але «Малібу», хоч і ниє час від часу розбите серце, знає — за нею правда: у неї є робота, яку треба виконувати, та нова сім’я, яку вона здобула на полі бою — захисники, з якими вона служить пліч-о-пліч з початку російсько-української війни.

У 1991 році, під час краху радянської імперії, Галина переїхала до України та одразу полюбила її. Закохалася в українця, вийшла заміж, народила двох синів. Подружжя жило в злагоді, поки у 2014 році росія не розпочала агресивну війну проти України, спочатку підтримуючи насильницьке придушення протестів Євромайдану президентом-зрадником януковичем, а пізніше, коли той втік, скориставшись політичним безладом та відсутністю верховного головнокомандувача, окупувала український Крим і розпалила війну в Донецькій та Луганській областях.

— Спочатку мої рідні чинили опір, коли дізналися, що хочу поїхати на передову. Але в мене була мета, я знала свої можливості та розуміла, що можу допомагати, а не сидіти на кухні та лузати насіння. Тому згодом родина змирилась, — розповідає жінка.

Освіту Галина здобула в Самарському медичному училищі, до війни працювала в одній із подільських лікарень. Її навички були вкрай необхідні на передовій, зокрема через брак кваліфікованих медиків на початку війни. Каже, що через плутанину в зруйнованій урядом януковича армії мобілізуватись було вкрай важко. Місяць Галину ганяли з кабінету в кабінет з повісткою про мобілізацію, але терпець увірвався, і жінка потайки надіслала запит до Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Пирогова й відправилась в Донецьку область.

Перед відправкою Галина разом з іншими цивільними волонтерами проходила підготовку в місті Дніпрі під керуванням Дениса Суркова. Після стислого дводенного курсу тактичної медицини вже у шпиталі до медиків приїздили інструктори, які продовжували інструктаж, але «Малібу» каже, що більшу частину своїх знань здобула під час роботи, коли працювала з найкращими медиками України, і дуже вдячна їм за науку.

Перехід від розміреної цивільної медичної практики дався жінці нелегко. Адже є суттєва різниця між педіатричною практикою і наданням допомоги закривавленому пораненому під ворожим обстрілом.

— Спочатку ми їхали на фронт як герої фільмів, гадали, що зараз будемо розривати на собі сорочки і перев’язувати поранених, але коли почались перші обстріли — було страшно, не знали в який бік бігти, — розповідає військова.

Медичним працівникам шпиталю також доводилось надавати психологічну допомогу пораненим під час обстрілів.

— Боятись просто не було часу, тому що хлопці на милицях рвалися в бій, доводилось їх ловити, закривати, курити з ними, розмовляти. А на власні переживання вже уваги не звертаєш. Ось так і «влилася» в цю війну, — відверто каже військовий медик.

Пізніше, коли її з іншими медиками викликали на передову в Троїцьке, де очікувався сильний обстріл 24 серпня 2015 року, «Малібу» вже була готова до всього: мала бронежилет, каску, сумки, рюкзаки, машину.

— Після ротації по волонтерці мені зателефонували хлопці з батальйону, в якому я була, сказали: «У нас спекотно». Написала на роботі заяву на відпустку і наступного дня вже сиділа у вагоні потягу. Два місяці своєї відпустки я провела з ними, — розповідає жінка.

Згодом, у 2016 році, Галина підписала контракт зі Збройними Силами та офіційно стала частиною свого рідного батальйону, де вона й отримала свій позивний — рятівниця «Малібу». За роки війни жінка об’їздила майже всю підконтрольну територію Луганської та Донецької областей. Бачила багато, але каже, що «двохсотих» в неї було мало, двоє. Усіх інших врятувала. На запитання про найгірші випадки — зітхає.

— У 2019 році з ПТКР підстрелили наш ЗІЛ. Коли ми їхали забирати поранених, спочатку казали один, але на місці їх виявилось шість, із пораненнями різного ступеня тяжкості. Морально було дуже важко, вивозили в два етапи. Наступний складний випадок був у 2020 році. Орки підбили наш КрАЗ — один загиблий, один поранений, але весь в осколках, живого місця на ньому не було. Летіли ми в зоні обстрілу, тому що в Гранітному стояти поруч із російськими найманцями на майданчику, де тебе видно, було страшно. Проте робота є робота, і ми працювали, — ділиться важкими спогадами «Малібу».

Військова зазначає, що медичне устаткування з 2014 року покращилось.  Те, що раніше діставали та привозили волонтери, тепер їм надає держава. Професійність особового складу теж підвищилась, загалом ситуація з військовими медиками задовільно рухається вперед.

Особливо складні стосунки в Галини з рідними — братом та сестрою. Ще з 2015 року вона намагалась зв’язатись з ними та донести до них правду — що їх обманюють, що в Україні немає нацистів, що немовлят тут ніхто не їсть та не розпинають хлопчиків у трусиках. Але вони нічого не хотіли чути: «ви фашисти, бандери, а от діди воювали» — єдині їхні відмовки. Галина каже, що плакала майже місяць, адже її рідна сім’я проміняла її на пропагандистські казки.

— Але зараз мені, тій, хто перебуває під ракетними обстрілами, сестра знову розповідає, що «путін робить все правильно, ми слухаєм вашого шарія» — і мені не потрібно було багато часу, аби послати її в напрямку російського корабля. Я сказала, що ні мене, ні моїх дітей для них більше не існує. Це треш, вони тебе взагалі не чують, лише ковтають свою пропаганду. Та тепер мені байдуже, — розповідає Галина.

«Малібу» сподівається, що українська армія випалить всю російську плісняву з її другої Батьківщини.

— Як довго триватиме війна? — думаю, довго. Пам’ятаю 14–15 роки, у нас було таке завзяття, що ми зараз все відвоюємо і почистимо, але тоді були інші умови. Зараз росіянчики окопуються, намагаються втримати всю захоплену територію, але дай Боже ми їх до зими звідси витіснимо, — впевнена жінка.

До слова, двоє дорослих синів Галини працюють в IT-індустрії та допомагають Україні тим, чим можуть найкраще.

Бойовий та медичний досвід старшого сержанта «Малібу» врятував не одне життя на передовій, її героїчний внесок у перемогу в російсько-українській війні — неоцінимий. Адже щоб цивільній особі залишити сім’ю з двома дітьми та поїхати на фронт майже без тренувань, треба мати неабияку віру в майбутнє і сильну волю, чого в Галини хоч відбавляй.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Механік-водій, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Інженер-електронік

від 16000 до 19000 грн

Львів

4762 військове представництво МОУ

Бойовий Медик Підрозділу

від 20000 до 120000 грн

Обухів, Київська область

Водій-механік

від 20000 до 20000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Старший стрілець-оператор

від 26000 до 126000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Водій-електрик | Військова частина А0528

від 22000 до 120000 грн

Одеса, Одеська область