ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Завершено державні випробування нової малогабаритної РЛС «Снов»

Новини Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 4 хв. 21 Лютого 2022, 19:20
РЛС «Снов» під час випробувань

Холдингова компанія «Укрспецтехніка» (входить до складу ГС «Ліга оборонних підприємств України») продовжує удосконалювати лінійку малогабаритних радіолокаційних станцій. Чергове досягнення в цьому напрямку — оглядова автоматизована РЛС «Снов», що створена на базі цифрової антенної решітки. Ця радіолокаційна станція призначена для ведення радіолокаційної розвідки та видачі радіолокаційної інформації про повітряні об’єкти. Управління нею здійснюється дистанційно. Вона здатна виявляти малорозмірні цілі на відстані до 50 км на висотах від 20 до 5000 метрів.

Нещодавно завершено її державні випробування. Про це АрміяInform повідомив заступник голови правління ХК «Укрспецтехніка» Михайло Прохоренко. За його словами, під час проведення випробувань така РЛС добре себе зарекомендувала саме під час виявлення низьколітаючих і малорозмірних цілей з малою ефективною відбиваючою поверхнею, з ідентифікацію та спостереженням за якими деколи не можуть ефективно впоратись застарілі РЛС, виготовлені за радянських часів.

ТТХ РЛС «Снов»

Радар, виконаний на основі сучасних технологій, може працювати й видавати інформацію в автоматизованому режимі й встановлюватися як стаціонарно (на позиції), так і розміщуватись на автомобілі або причепі. Як зазначають у Командуванні ПС ЗС України, «тактико-технічні характеристики РЛС, що заявлені ХК «Укрспецтехніка», відповідають сучасним вимогам та світовим аналогам радіолокаційних станцій такого класу».

Управління РЛС «Снов» здійснюється дистанційно. Вона здатна виявляти малорозмірні цілі на відстані до 50 км на висотах від 20 до 5000 метрів

Нагадаю, на озброєння українського війська вже прийнято низку сучасних розробок цієї компанії. Зокрема, найменшу за габаритами у світі РЛС «Борсук-А», а також великогабаритна РЛС П-18 «Малахіт».

РЛС Борсук-А здійснює розвідку наземних і надводних цілей ближньої зони

Радіолокаційна станція 112L1 «Борсук-А» прийнята на озброєння вітчизняного війська у 2016 році. До речі, радар міліметрового діапазону «Борсук-А» нині є найменшими за габаритами у світі РЛС автоматичного виявлення наземних, повітряних малошвидкісних або надводних об’єктів, що рухаються у ближній зоні в умовах повної відсутності оптичної видимості — туману або диму.

«Борсук-А» використовується для розвідки наземних і надводних цілей ближньої зони. Ця РЛС встановлюється на поворотному пристрої з дистанційним управлінням за азимутом і кутом місцевості, що забезпечує надійну охорону заданого об’єкта або території. Необхідна інформація передається по дротовому інтерфейсу на відстань до 1 кілометра. Основними плюсами цієї станції є можливість колірного кодування цілей із присвоєнням кожній номера, введення цифрової карти місцевості, формування контрольних рубежів і заборонених зон, можливість документування інформації. Варто додати, що під час виявлення порушника РЛС «Борсук-А» автоматично видає звуковий сигнал тривоги на центральний пульт охорони.

Необхідна інформація передається по дротовому інтерфейсу на відстань до 1 кілометра. Під час виявлення порушника «Борсук-А» автоматично видає звуковий сигнал тривоги на центральний пульт охорони

На цій радіолокаційній станції є можливість встановлювати зони підвищеної уваги. Тобто «Борсук-А» концентрує максимальну увагу на підступах до військового об’єкта і на найбільш імовірних ділянках проникнення ворога. Проте це не означає, що решта площини не відслідковуватиметься, просто ретельніше досліджуватимуться визначені зони.

Як тільки людина або техніка з’являються у зоні відповідальності РЛС «Борсук-А», то на моніторі миттєво відображаються позначки цілей. При цьому дані про них автоматично заносяться в формуляр із зазначенням їхнього номера, дальності, азимута і ознаки (особа чи транспорт) із прив’язкою до карти місцевості. Все це супроводжується звуковим сигналом.

РЛС «Малахіт» одночасно супроводжує понад 250 повітряних цілей

РЛС П-18 «Малахіт»

Наземна рухома завадозахищена радіолокаційна станція з висвітленням повітряної та надводної обстановки, з цифровою обробкою та автоматичною передачею інформації прийнята на озброєння українського війська у 2012 році.

РЛС П-18 «Малахіт» призначена для автоматичного виявлення радіолокаційних цілей на фоні дії активних та пасивних завад природного та штучного походження, визначення координат (азимута, дальності, радіальної швидкості), автоматичної зав’язки й супроводження траєкторій цілей та видачі їхніх координат і трас користувачам.

«Малахіт» визначає дальність та радіальну швидкість повітряних цілей, що рухаються зі швидкістю до 1000 м/с

Зокрема, РЛС П-18 «Малахіт» виконує функціональні завдання з виявлення, відображення і автоматичного визначення координат азимута, дальності та радіальної швидкості повітряних цілей, що рухаються зі швидкістю до 1000 м/с, автоматичного та напівавтоматичного супроводу до 256 трас цілей та розрахунку параметрів їхнього руху, автоматичного та напівавтоматичного управління наземним радіолокаційним запитувачем і надання ознаки впізнавання цілей, автоматичної передачі даних віддаленим користувачам, топографічної прив’язки місцеперебування РЛС, документування радіолокаційної інформації та інші завдання.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інженер РЕБ в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Лікар-травматолог

від 21000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Водій стрілець господарчого відділення

від 21000 до 51000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Навідник гранатометного відділення

від 21000 до 120000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Радіотелеграфіст, військовослужбовець

від 23000 до 73000 грн

Болград, Одеська область