ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Що робити, коли тебе накрило лавиною?!

Публікації
Прочитаєте за: 6 хв. 8 Січня 2022, 13:52

Для більшості любителів зимового екстремального відпочинку похід у гори — це насолода краєвидами і лещетарством на спеціальних трасах. Утім, у зимових горах тренуються й українські воїни. Гірські штурмовики, спецпризначенці здійснюють навчальні виходи, аби бути завжди готовими до викликів і випробувань дикої природи та розвинути особливі навички, пов’язані із веденням бойових дій і виживанням в екстремальному середовищі.

Як упоратися з переохолодженням, АрміяInform розповідала в попередній публікації.

Одна з небезпек, яку несуть гірські крутосхили взимку, — лавинна. До прикладу, лише 7 січня цього року спостережними дозорами в українських Карпатах зафіксовано сходження трьох лавин. На щастя, жертв та руйнувань вони не спричинили. Ділимось із вами порадами від наших вояків про те, як вберегтися від лавинної пастки. А якщо таке вже трапилось — як діяти, аби вижити і не загинути під декількома тоннами снігу?

Спробуйте відскочити

Якщо снігова маса вже прийшла в рух — діяти треба негайно. Відстрибніть у бік. Більшість жертв самі провокують лавину, тому іноді схід лавини починається прямо під ногами. Якщо подібне трапиться, постарайтеся відскочити в сторону за межі лінії початку сходження лавини. Сходження відбувається дуже швидко, тому часто відреагувати досить складно. Плюс страх, паніка, параліч. Але потрібно взяти себе в руки і зробити це як найшвидше. Якщо схід лавини починається над вами, але на достатній відстані, то у вас буде більше часу забратися з її шляху.

Скидайте вагу

Киньте усе важке пристосування та обладнання. Необхідно, щоб ваше тіло стало якомога легшим. Тому скиньте рюкзак, палиці й інше важке спорядження. Це збільшить ваші шанси не опинитися під сходом лавини. Водночас пам’ятайте, що позбуватися аварійно-рятувального обладнання не варто: радіопередавач, датчик або лопатка для розгрібання снігу. Це речі, які допоможуть вижити та покликати на допомогу. Також майте на увазі, що людям, які вас шукатимуть, буде легше вас знайти, якщо вони побачать частини спорядження на поверхні снігу. Тому ви можете залишити рукавичку або щось інше легке за вагою, щоб збільшити шанси вашого виявлення.

Хапайтесь за щось

Якщо не вдалося уникнути лавини, треба спробувати захистити голову руками, притиснути коліна до живота, лягти за рухом лавини і дихати через одяг. Або ж постаратися вкритися за деревом або каменем, вхопившись за нього. Якщо це невелика лавина, або ви опинилися на її краю, це допоможе утриматися на місці, поки потік снігу не мине повз. Навіть якщо вас відірвало від предмета, за який ви трималися, затримайте падіння вниз, наскільки можливо довше. Це дасть вам шанс уникнути накриття лавиною або опинитись під снігом не так глибоко. Втім, не забувайте, що найсильніша лавина здатна змести на своєму шляху навіть великі валуни і вікові дерева.

Пливіть, як у морі

Якщо вже сніг «тягне» вас за собою — починайте робити плавальні рухи. Це допоможе залишатися на поверхні снігу. Щільність людського тіла набагато більша за густину снігу. Тому ви почнете тонути, як тільки лавина потягне вас вниз за собою. Постарайтеся залишатися на поверхні, здійснюючи рухи ногами і розводячи руками, симулюючи плавання. «Пливіть» на спині. У такому положенні ваше обличчя буде звернено до поверхні, підвищуючи шанси доступу кисню. «Пливіть» вгору. Рух вгору дозволить вам ближче підібратися до поверхні снігу.

Але якщо вже вас накрило — не панікуйте і не втрачайте надії! Руки вгору

Тримайте руку прямо над головою у напрямку до сніжної поверхні. Будучи накритим снігом, легко втратити орієнтацію, тому це допоможе вам визначити напрямок вгору. До того ж це може допомогти рятівникам виявити вас. Спльовування також допоможе визначити, в якому напрямку розміщена поверхня, так як рідина під час падіння падатиме вниз.

Боріться за дихання

Спробуйте вирити канавку навколо вашого обличчя. Коли схід лавини припиниться, сніг стане щільним, як бетон. Якщо ви опинилися під снігом понад пів метра від поверхні, вам не вдасться вибратися самостійно, вам доведеться уникати удушення тривалий час, поки вас не виявлять і не розкопають. Використовуйте вільні руки або лопатку для снігу, щоб вирити канавку біля носа і рота. Після того, як схід лавини зупиниться, цей невеличкий повітряний простір дасть вам можливість отримувати кисень близько 30 хвилин. Зробіть глибокий вдих перед тим, як сніг вляжеться, глибоко вдихніть і стримуйте дихання кілька секунд. Це призведе до збільшення грудної клітини, що зі свого боку утворює повітряний простір, коли сніг затвердіє навколо вас. Якщо у вас не буде цього простору, можливо, ви навіть не зможете розширити вашу грудну клітку для вдиху, поки ви будете під снігом.

Заощаджуй O2 і нервові клітини

Бережіть кисень та енергію. Постарайтеся рухатися, як тільки сніг вляжеться, але не ризикуйте своїм повітряним простором. Якщо ви близько до поверхні, ви зможете відкопатися самостійно. Але якщо ні, то нічого не вийде. Не витрачайте дорогоцінне повітря на боротьбу проти снігу. Залишайтеся в спокої і чекайте порятунку. Якщо ви чуєте людей поблизу, постарайтеся покликати їх, але не продовжуйте спроби, якщо вони вас не чують. Ви, можливо, чуєте їх краще, ніж вони вас, і вашим криком ви лише розтратите обмежений запас повітря. Зберігайте спокій і чекайте!

Без чого в гори — зась!

Є предмети, які обов’язково мають бути в екіпіруванні особи, що кинула виклик гірським крутосхилам у зимовий період. І вони значно зменшують загрозу померти під лавиною. Серед них — маленька лопатка. Використовується як для самопорятунку, так і для розчищення місця навколо особи, яку засипало. Шолом: багато смертей під час сходження лавини відбуваються через перший удар снігу, який збиває людину з ніг. Звісно, в цей перелік мав би входити ще й лавинний датчик із передавачем. Але то річ для професіоналів. Не дешева та і навряд чи знадобиться для одного єдиного походу в гори. А от портативна рація типу китайського «баофенгу» може стати у пригоді.

Що ще допоможе?

  • Якщо ви застрягли під лавиною, і вам захотілося помочитися, зробіть це. Це викличе у вас почуття дискомфорту, але сеча може допомогти собакам-рятувальникам швидше вас знайти.
  • Якщо вас накрило лавиною у віддаленому місці, і ви знаєте, що навколо немає нікого, хто б міг вам допомогти, ваш єдиний шанс на порятунок — це відкопатися самому. Буде важко визначити напрямок до поверхні, тому, якщо ви бачите світло, то почніть копати в його напрямку.
  • Якщо ви бачите пар із рота під час видиху, копайте у напрямку, в якому він піднімається.
  • Дуже часто не вдається зняти лижі до того, як накриє лавина. Якщо зробити це у вас не вийде, не хвилюйтеся. Іноді це навіть на краще. Є багато випадків, коли людей знаходили по лижах, які стирчали зі снігу.
  • Звертайте увагу на прогноз погоди. Опитайте доглядачів і інших людей, які в курсі місцевих умов і знають місця сходження лавини. Ніколи не покладайтеся на припущення щодо безпеки місця — природа гір оманлива, то ж міркуйте наперед!

Фото автора та з мережі Інтернет

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

віськова служба за контрактом

від 20100 до 123000 грн

Харків, Харківська область

Старший бойовий медик

від 20000 до 120000 грн

Київ

120 Окрема Бригада ТрО ЗСУ

Начальник групи телекомунікації інформаційно-телекомунікаційного вузла

від 20000 до 25000 грн

Хмельницький

Військова частина А1056

Оператор засобів РЕБ, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Стрілець

від 23000 до 123000 грн

Одеса

137 ОБМП

Лікар медичного пункту, загальної практики, військовослужбовець

від 25000 до 30000 грн

Миколаїв

Військова частина А1688