ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Правда та неправда про наслідки переохолодження

Лайфхак Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 7 Січня 2022, 9:28

Декому тільки здається, буцімто переохолодження можна отримати на вулиці чи в неопалюваному приміщенні виключно в морози. Вважається, що про гіпотермію, її ознаки та боротьбу з нею відомо кожній дорослій людині. Насправді ж – це, м’яко кажучи, не зовсім так. Приміром, багато хто «рецептом порятунку» вважає гарячу ванну. Але це може бути смертельно небезпечним тому, що можна легко отримати тепловий удар.

Темою цікавився кореспондент АрміяInform.

Що таке переохолодження

Однією з помилок є думка, що однією з головних ознак переохолодження є підвищення температури тіла. Так як гіпотермія – це стан, коли людина втрачає більше тепла, ніж може виробляти, й при цьому температура тіла опускається нижче 35 °C. Найчастіше переохолодження виникає, коли легко одягнена людина потрапляє на мороз чи провалюється у холодну воду. Але іноді досить просто опинитися на протязі в мокрому одязі або провести деякий час у приміщенні, що погано опалюється, при температурі нижче 10 °C.

Загальні симптоми переохолодження

  • Сильне тремтіння. Це здорова реакція на холод. Але якщо при зниженні температури за 35 °C тремтіння припиняється – це є сигналом небезпеки.
  • Зміни мови. Вона стає невиразною, а губи вас «не слухаються».
  • Уповільнення дихання та пульсу.
  • Незграбність. Пальці погано згинаються, швидкість реакції падає, порушується координація рухів.
  • Слабкість, що наростає. Аж до сонливості. Хочеться просто впасти (присісти, прилягти) та відпочити.
  • Сплутаність свідомості. Може виявлятися, наприклад, так: людина не чує чи невлучно відповідає на запитання. Або раптово починає розповідати про подію, зовсім не пов’язану з тим, що відбувається навколо.
  • Втрата свідомості.
  • Зверніть увагу: людина з гіпотермією сама може не розуміти, що знаходиться в небезпеці. На це є дві причини. По-перше, симптоми переохолодження наростають поступово. Немає чіткої грані, коли можна впевнено сказати: до цього стан був терпимим і безпечним, а ось тепер ситуація стала загрозливою. По-друге, переохолодження порушує роботу мозку. В результаті людина просто не здатна критично оцінити свій стан.

Чим саме небезпечне переохолодження

Нормальна температура людського тіла коливається в діапазоні від 36,1 °C до 37,2 °C. Саме в цьому температурному діапазоні протікають мільйони хімічних процесів, які забезпечують здорову роботу органів, тканин та організму загалом. Коли температура підвищується чи падає, вся ця хімія збоїть.

При переохолодженні насамперед порушується робота серцево-судинної та нервової систем, легень. Якщо вчасно не надати допомогу, зниження температури може призвести до повної відмови серця, зупинки дихання та смерті.

Коли треба терміново викликати швидку

Привід тут один. Якщо ви перемерзли  й температура вашого тіла протягом мінімум години нижча за 35 °C – негайно набирайте 103 або 112.

Перша допомога при переохолодженні

Неважливо, чекаєте ви на швидку або вирішили, що можете без неї обійтися: правила першої допомоги однакові.

  1. Перемістіть потерпілого (або перейдіть самі, якщо думаєте, що переохолодилися) у тепле місце. Наприклад, у приміщення або у прогріту машину. Тільки не поспішайте, рухайтеся з ним повільно та обережно.
  2. Якщо немає можливості опинитися в теплі, забезпечте захист від холоду,бажано з усіх боків. На природі, щоби ізолювати тіло від землі, підкладіть під потерпілогогілки чи одяг. Прикрийте його чимось теплим і непродувним. Особливо важливо утеплити шию та голову, залишивши відкритим лише обличчя.
  3. Почніть поновлювати нормальну температуру тіла. Це можна зробити за допомогою теплих компресів (грілки, електроковдри, загорнутої в тонку тканину пляшки з теплою водою). Для початку прикладайте компреси до шиї, грудей або паху, але не кінцівок!
  4. Дайте потерпілому випити щось тепле та солодке. Відмінно підійдуть чай або компот із термоса, але в жодному разі не алкогольні напої!
  5. Стежте за диханням. При переохолодженні воно може припинитися будь-якої миті. У такому разі необхідно, щоб ви були готові зробити перемерзлому штучне дихання та непрямий масаж серця.

Чого не можна робити при переохолодженні

  1. Швидко рухатись. Це може призвести до порушень кровообігу та зупинки серця.
  2. Масажувати та розтирати тіло. З тих самих причин.
  3. Прикладати теплий компрес до кінцівок. Кровотік через це стане активнішим, і холодна кров надійде до серця та інших внутрішніх органів, ще більше знизивши їхню температуру.
  4. Піднімати температуру тіла надто швидко. Жодних гарячих ванн! Різкий розігрів дасть зайве навантаження на серцево-судинну систему, і не факт, що серце з нею впорається через ефект теплового удару.
  5. Курити та вживати алкоголь. Через них процес зігрівання різко уповільнюється.

Прості способи уникнути переохолодження

  •  Стежте за прогнозом погоди та намагайтеся не знаходитися на вулиці довго, якщо мороз або навіть просто температура нижче 10 °C, що супроводжується підвищеною вологістю та вітром.
  • Одягайтеся за погодою. Ідеально використовувати принцип багатошаровості. У холодні дні одягайте на себе три шари одягу. Спочатку – тонка термобілизна, яка відводить зайву вологу та затримує тепло. Потім – щільний середній шар, що дихає, наприклад, кофту з флісу. Верхній одяг – утеплена куртка або пуховик.
  • Не пийте горілчане, щоби зігрітися. Легке сп’яніння – правильний спосіб не помітити небезпечні симптоми переохолодження. Крім того, алкоголь розширює судини, а отже, організм швидше втрачає тепло.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Реакція «узкого міра» на «плоский штопор» у виконанні Ту-22М3

Реакція «узкого міра» на «плоский штопор» у виконанні Ту-22М3

Вранці 19 квітня всі українці зраділи новині про перше знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 зенітно-ракетними підрозділами Повітряних Сил ЗСУ та Головним управлінням розвідки МОУ.

Глава держави присвоїв звання Героя України головному сержанту Сергію Гвоздю

Глава держави присвоїв звання Героя України головному сержанту Сергію Гвоздю

Президент присвоїв звання Героя України та вручив орден «Золота Зірка» головному сержанту Сергію Гвоздю.

У Миколаєві затримали зрадника, який передавав фсб рф дані про дислокацію оборонних об’єктів

У Миколаєві затримали зрадника, який передавав фсб рф дані про дислокацію оборонних об’єктів

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав ще один агент фсб, який збирав розвіддані про Сили оборони на Миколаївщині.

Президент відзначив військовослужбовців, які обороняють Часів Яр

Президент відзначив військовослужбовців, які обороняють Часів Яр

Президент України Володимир Зеленський відвідав один із командних пунктів 41-ї окремої механізованої бригади, яка обороняє Часів Яр, та особисто нагородив захисників.

Ракетний удар по Дніпру: кількість постраждалих зросла до 24 осіб, пошукові роботи тривають

Ракетний удар по Дніпру: кількість постраждалих зросла до 24 осіб, пошукові роботи тривають

Унаслідок російської ракетної атаки по Дніпру число постраждалих зросло до 24 людей.

На тлі ракетної атаки по Дніпру посол ЄС закликала негайно надати Україні більше ППО

На тлі ракетної атаки по Дніпру посол ЄС закликала негайно надати Україні більше ППО

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова після масованої російської ракетної атаки на Дніпро заявила, що рф буде притягнута до відповідальності.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Офіцер групи психологічного супроводу та відновлення

від 24000 до 54000 грн

Степанівка, Сумська область

Стрілець(снайпер, номер обслуги, помічник гранатометника)

від 22000 до 120000 грн

Луцьк, Волинська область

Стрілець-санітар

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Водій кат. В, С у штурмову роту

від 20500 до 120000 грн

Кривий Ріг

Арей, окремий штурмовий батальйон

Водій

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Кулеметник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 об ТрО 123 Обр ТрО