ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Британці допомагають нам закласти основу нового українського флоту ‒ військовий експерт Михайло Самусь

Важливо Інтерв`ю
Прочитаєте за: 6 хв. 19 Листопада 2021, 11:36

Велика Британія є одним із ключових партнерів України у сфері безпеки. Це проявляється як у підтримці державного суверенітету та територіальної цілісності нашої держави, так і конкретними кроками з протидії російській гібридній агресії проти Європи. Мова йде про навчання британськими інструкторами Збройних Сил України в рамках проєкту Orbital, спільні навчання в рамках НАТО, а також допомогу в розбудові Військово-Морських Сил України.

Цього тижня Україну відвідав Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, який провів зустрічі з Президентом Володимиром Зеленським та Міністром оборони Олексієм Рєзніковим.

Кореспондент АрміяInform обговорив безпекове співробітництво України та Великої Британії з військовим експертом, директором New Geopolitics Research Network, заступником директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайлом Самусем.

‒ Яким би ви визначили рівень безпекового співробітництва між Україною та Великою Британією?

‒ У нас уже є визначення стратегічного партнерства, й наразі це партнерство рухається за конкретними напрямками – вони є найбільш чутливими. Це будівництво військово-морських баз, яке є критичним питанням для ВМС України, які й досі, з 2014-го року, перебувають у стані тимчасового базування при цивільних причальних стінках.

Саме тому більш ніж актуальним є будівництво сучасних військово-морських баз на Чорному та Азовському морях, причому за всіма новітніми стандартами та за сприяння Великої Британії. Ця країна вже сотні років є законодавцем у морській справі.

Довідково. Під час британського візиту українського Президента Володимира Зеленського у Лондоні 8 жовтня 2020 р. було підписано меморандум про розбудову Військово-морського флоту України – на це Британія виділить 1 млрд. 250 млн. фунтів.

Міністр оборони України Олексій Рєзніков та Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес

Британці допомагають закласти основу нового українського флоту. Я вважаю, що це дуже круто, коли цим займається саме Велика Британія. Попередній флот будувався як уламок радянської армади. Таке сприйняття відбивалося на морально-психологічному стані та матеріальному забезпеченні.

Підписання Меморандуму про реалізацію проєктів морського партнерства

Нині, що важливо, оці дві бази будуть будуватися на Чорному та Азовському морі – на Азові в нас ніколи не було баз. Це стане новим рубежем у розвитку українського флоту.

Окрім того, Велика Британія спеціально для нас розробляє проєкт кількох катерів. Я би їх назвав не катерами, а малими корветами. Нині класифікація дуже складна: все залежить від підходу самого флоту і як це визначати за функціоналом чи за місцем у флоті.

Ці корвети чи катери будуть мати декілька функціоналів –  залежно від того, які модулі будуть там встановлюватись. Будуть патрульні катери, будуть ракетні катери. Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко заявив, що вже ухвалено рішення, за яким на ці катери буде встановлено британське озброєння. Наскільки я зрозумів, мова йде про британські ракети, нової модифікації на основі інших ракет, які використовувалися в повітряному й наземному варіанті.

Ракети будуть модифікуватися під морський варіант для потреб українського флоту. Ці британські катери чи малі корвети будуть однією з основ нового українського флоту. Триватиме й передача технологій. Думаю, що якраз британські катери стануть першими реальними морськими інструментами, які будуть міняти баланс у Чорному морі. Гадаю, що в найближчі один-два роки ми будемо мати вже два британські катери з ракетною зброєю.

Британський ракетний есмінець HMS Defender

Паралельно триває американська програма, але там катери менші, й вони будуть виконувати іншу функцію. Якраз британські катери будуть і патрульні й ракетні й можливо із протичовновим озброєнням. Згодом декілька корветів стануть нішею ядра, а катери будуть виконувати функції швидкого реагування.

Аналітики стверджують, що після виходу з ЄС Британія почала проводити більш самостійну зовнішню політику, в основі якої покладені національні інтереси. Яке місце тоді Україна посідає в новій глобальній стратегії Великої Британії?

‒ Дійсно, поки Велика Британія перебувала в Європейському Союзі, вона займалася, зокрема, європейськими справами. Можна згадати союзницьку угоду з Францією, коли вони будували авіаносці разом, а також було багато інших військово-морських програм.

Але очевидно, що після виходу Британії з ЄС для Лондона настав час формування нової геополітики. Остання є більш чіткою, навіть з точки зору історії – так Британія почуває себе більш вільною з визначення своїх основних союзників та загроз, які заважають її розвитку.

Оцінка загроз для Великої Британії є більш простою, ніж коли вони були в ЄС. У ЄС не існує, на жаль, єдиної оцінки загроз. Загрози, на думку Польщі, будуть радикально відрізнятися від оцінки загроз у сусідній Німеччині. Я вже не кажу про Францію чи Португалію з Італією.

Британські військові на параді на Хрещатику

Що стосується України та інших країн Європи, таких як Польща, Румунія, країни Балтії, то для Великої Британії та США ці країни є прикладом вибору цінностей після падіння комунізму. Це Україна довела під час Революції Гідності та початку російської збройної агресії. Після окупації Криму та частини Донбасу стало зрозуміло, що Україна дійсно є серед головних провідників демократії у Східній Європі. Тим більше, якщо мова йде про пострадянський простір.

Триває нормальний процес формування демократичного суспільства – минуло якихось 30 років. Це не той період, який би вилікував усі пострадянські травми, які формувалося 40-70 років. Тому Велика Британія після виходу з Євросоюзу розцінює підтримку України не менш цінною, ніж відносини з Польщею, Румунією чи країнами Балтії.

Володимир Зеленський і Борис Джонсон

Нині триває процес реформування українського військово-промислового комплексу, йде ліквідація Укроборонпрому та перетворення в корпорації. Якраз спільні проєкти з Великою Британією дадуть Україні більше можливостей для швидшої трансформації та розуміння з боку Лондона чи дійсно в нас змінилася ситуація з корупцією.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Окупанти атакували ракетою залізничний вокзал як раз в той момент, коли біля нього знаходилися пасажирські вагони електропоїзда «Харків-Ізюм».

ОСУВ «Хортиця» спростувало інформацію про захоплення росіянами заводу у Красногорівці

ОСУВ «Хортиця» спростувало інформацію про захоплення росіянами заводу у Красногорівці

Оперативно-стратегічне угруповання військ «Хортиця» спростувало інформацію щодо захоплення російськими окупантами вогнетривкого заводу в селі Красногорівка Донецької області.

Зросла кількість загиблих та поранених внаслідок обстрілу Удачного на Донеччині

Зросла кількість загиблих та поранених внаслідок обстрілу Удачного на Донеччині

Станом 18:00 25 квітня 3 людини загинуло і 4 було поранено.

Володимир Зеленський провів Ставку: обговорювалося прикриття життєво необхідних для країни об’єктів

Володимир Зеленський провів Ставку: обговорювалося прикриття життєво необхідних для країни об’єктів

Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, на якому обговорювалося питання щодо прикриття життєво необхідних для країни об’єктів.

Президент: Ми мали отримати допомогу якомога швидше, інакше нас відсунуть

Президент: Ми мали отримати допомогу якомога швидше, інакше нас відсунуть

В інтерв’ю Fox News Володимир Зеленський розповів чи була Україна близька до поразки через затягування американської допомоги і як варто будувати стійку та тривалу безпеку в Європі.

ДОТ знайшов нового постачальника продуктів харчування для ЗСУ на Харківщині

ДОТ знайшов нового постачальника продуктів харчування для ЗСУ на Харківщині

Державний оператор тилу підписав контракт з новою компанією для виконання заявок у Харківській області — ТОВ «АСІКС ГРУП».

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків

Косівський РТЦК та СП

військовослужбовець Номер обслуги гранатометного відділення

від 20000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Навідник мінометного розрахунку

від 25000 до 125000 грн

Одеса

35 ОБрМП ім. контр-адмірала Михайла Остроградського

Стрілець – помічник гранатометника

від 20100 до 120000 грн

Бориспіль

Троїцький ТЦК та СП

Військова служба в Збройних Силах України

від 21000 до 120000 грн

Одеса, Одеська область

Електрозварник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область