ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Ми навчаємо людей алгебри виживання»

Life story
Прочитаєте за: 5 хв. 19 Листопада 2021, 17:16

Є люди, які просто створені, аби стати військовими. Серед них і сержант-інструктор Школи морського піхотинця прапорщик Володимир Собчук. З раннього дитинства він вражав оточуючих своєю життєвою енергією і непосидючістю, вольовим  характером і жагою до перемог. У 2010-му Володя закінчував школу. Його разом з однокласниками повели до військкомату, де вони пройшли медогляд.

Тоді молодий хлопець, який вже вимальовував в уяві свою службу в армії, почув невтішне — «ви непридатні». Проте опускати руки Володимир не звик. Тож через певний час знову спробував потрапити до війська, але вже на службу за контрактом. На жаль, і цього разу він зазнав невдачі. Аби не гаяти часу, юнак вступив до інституту, де здобував спеціальність  «облік і аудит», але стати бухгалтером та поховати мрію одягнути однострій йому таки не судилося.

Щоби потрапити до війська, Володимир настирливо «штурмував» військкомати аж тричі

— У 2014 році, з початком вторгнення агресора, я подумав, що недарма кажуть «Бог любить трійцю», і знову «брав штурмом» військкомат. Цього разу  у мене вийшло. Так почалася моя військова службу за контрактом у Національній гвардії, де я пройшов шлях від зеленого солдата до професійного сержанта-інструктора, — пригадує Володимир.

У складі підрозділу Нацгвардії військовий перебував у районі Луганської області, де їх залучали як групу розгородження, щоб утримувати 2-й та 3-й ешелони в місцях бойових дій. Також брав участь у заходах щодо укріплення та оточення певних районів.

— Служба, як то кажуть, ішла «по накатаній»: у 2015 році спочатку пройшов загальновійськовий  курс підготовки, потім ще один — на заступника командира взводу — командира відділення, під час якого нас вже навчали, як керувати особовим складом. Наприкінці цього ж року потрапив в один із підрозділів, який тільки формувався. То був геть новий інститут викладання за натовськими стандартами і я брав участь у його створенні, розповсюдженні й закріпленні. Тобто тоді ми заснували й затвердили один-єдиний стандарт підготовки для всіх частин Нацгвардії по всій території України, — розповідає Володимир Собчук.

Отже, підрозділ, де він служив, зосереджувався на підготовці інструкторів. І саме тоді Володимир відкрив у собі хист до викладання. Він із легкістю доносив все, що потрібно було, і його слухали та розуміли.

У 2017 році, коли закінчився контракт, Володимир зробив перерву у службі. Але зрозумів: якщо люди цікавляться його роботою і дякують за неї — варто продовжувати. Тому у 2019 році він знову йде на контракт, але цього разу до Навчального центру Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

— Специфіка служби у Навчальному центрі подібна до того, чим я займався раніше. Командування чудово прийняло, всі були задоволені моїми навичками. Я знов відчув себе потрібним. А вже за рік історія повторилася — почали створювати щось нове.  На базі 1-ї навчальної роти, яка займалась загальнобазовою підготовкою військовослужбовців за контрактом, було створено Курс морського піхотинця, а вже на фундаменті цього курсу створювалася Школа морського піхотинця. І я знову брав участь у створенні чогось нового, масштабного і колосального, — згадує прапорщик Володимир Собчук.

Найбільш інтенсивними є заняття з фізичної, тактичної, розвідувальної підготовки, виживання та протидії саморобним вибуховим пристроям

Наразі військовий обіймає посаду сержанта-інструктора з бойової армійської системи відділення організації навчального процесу Школи морського піхотинця. Щоденно він навчає людей навиків, необхідних  для того, щоб вижити у випадку повномасштабних бойових дій.

— Ми даємо загальні базові навики, незважаючи на те, чи був у курсантів досвід, чи ні. Дисципліни різні: топографія, медицина, вогнева, стройова, інженерна підготовка тощо. Найбільш інтенсивними є заняття з фізичної, тактичної, розвідувальної підготовки, виживання та протидії саморобним вибуховим пристроям. Трохи відрізняється програма підготовки за спеціалізованим курсом навчання морської піхоти — вона є більш поглибленою і включає повітрянодесантну та морську десантну підготовки. Але, в цілому, ми навчаємо людей алгебри виживання, — говорить прапорщик Володимир Собчук.

Першим пунктом у розвитку сержантсько-інструкторської ланки військовий вважає саморозвиток.

— Передові армії світу постійно розвиваються і вносять корективи у свої навчальні програми чи не після кожного бойового зіткнення. Тут ми трохи відстаємо. Важливу роль відіграє вивчення найсучасніших зразків озброєння та військової техніки, спілкування з іноземними колегами на міжнародних навчаннях, зборах, змаганнях. Проте не завжди є можливість відправляти сержантів на навчання, коли йде війна. Тому залишається розвиватися самостійно. Без цього ніяк, адже якщо ми застигнемо на місці і не рухатимемося вперед, то і наші підлеглі не будуть розвиватися, — зауважує Володимир.

Що стосується вільного часу, то його в сержанта-інструктора практично немає. Він живе своєю роботою і своїми курсантами. Навіть коли втома бере гору і виникають думки облишити все, Володимир згадує, як наповнюється його серце щемливою радістю, коли в телефоні чує голос колишнього курсанта і його щире дякую. Тоді приходить усвідомлення того, що він повернувся живим, а значить — все недарма.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Президент: Можемо зараз не тільки стабілізувати фронт, а й рухатися вперед

Президент: Можемо зараз не тільки стабілізувати фронт, а й рухатися вперед

Про це Володимир Зеленський сказав у своєму зверненні до учасників засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн».

СБУ відреагувала на погрозу з боку білорусі щодо удару по лікарнях в Києві

СБУ відреагувала на погрозу з боку білорусі щодо удару по лікарнях в Києві

Служба безпеки України прокоментувала заяву керівника кдб білорусі, який пригрозив про наміри рф здійснити ракетний удар по двох київських лікарнях, одна з яких дитяча.

росіяни 79 разів за добу атакували позиції Сил оборони

росіяни 79 разів за добу атакували позиції Сил оборони

Ворог завдав 1 ракетного та 67 авіаційних ударів, здійснив 54 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Норвегія надасть $13,7 млн для обслуговування українських танків Leopard

Норвегія надасть $13,7 млн для обслуговування українських танків Leopard

Обслуговування буде відбуватися в спеціальному центрі у Польщі.

Антикорупційна рада при МОУ підбила підсумки роботи

Антикорупційна рада при МОУ підбила підсумки роботи

Наступні вибори до Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України будуть оголошені найближчим часом, строк її роботи буде збільшений до двох років.

Медичні сили ЗСУ отримали ще два медичних евакуаційних вагони

Медичні сили ЗСУ отримали ще два медичних евакуаційних вагони

Загалом таких вагонів вже 66, до кінця року планується зробити ще 4 такі вагони.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

стрілець снайперського взводу 144 окремої піхотної бригади

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Технік до в/ч А2800

від 23000 до 45000 грн

Радісне, Одеська область

Фельдшер

до 51000 грн

Запоріжжя

8 прикордонний загін

Військовий капелан, військовослужбовець

від 30000 до 35000 грн

Миколаїв

Військова частина А1688

Водій до військової частини А1836

від 21000 до 51000 грн

Миколаїв, Миколаївська область

Стрілець-снайпер-розвідник 155 окремий батальйон ТрО

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область