ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Великдень на передовій: Світле Христове воскресіння в суворих бойових умовах

Важливо Новини
Прочитаєте за: 7 хв. 1 Травня 2021, 13:47

Уже цієї неділі традиційне Великоднє вітання «Христос Воскрес!» лунатиме по всій Україні та військових колективах, також і тих, хто стоїть на захисті нашого миру, виконуючи завдання у складі Об’єднаних сил. В окопах на передовій, на бойових позиціях та в місцях несення служби військові капелани разом із віруючими воїнами Збройних Сил України вознесуть молитву за мир та процвітання країни, за здоров’я та добробут своїх рідних й близьких і всього українського народу. Великодні паски, писанки, крашанки та інші святкові смаколики уже цілий тиждень щодня прибувають у район проведення ООС, аби прикрасити та наповнити армійські столи всіх підрозділів до Світлого Христового воскресіння. До цього доклали зусиль військові частини, церкви, волонтери, учнівська молодь та благодійники з усіх регіонів України. Як відбуватиметься святкування Великодня та освячення пасок на передовій, кореспондент АрміяInform дізнавалася у головного капелана КП ООС отця Василя.

– Пасками, тобто великодньою випічкою, нас забезпечили військові частини, церкви різних номінацій та волонтери. Також вони передали всі ті супутні продукти, які потрібні для освячення. Цього року, як і в попередні роки, я бачу, що все організовано на найвищому рівні, тож за освячення  спокійний. Ми та штаб ООС прослідкували, щоб усі підрозділи були забезпечені пасочками та мали відповідні умови для того, щоб вони були освячені. Також ми постійно тримаємо зв’язок і з підрозділом морально-психологічного забезпечення при штабі ООС, і з капеланами у підрозділах, – зазначив військовий капелан.

Освячення відбувається силами штатних капеланів, які перебувають разом зі своїми підрозділами в районі ООС. Наразі, як повідомили в Головному управлінні морально-психологічного  забезпечення ЗС України, військових капеланів, які несуть службу в районі проведення ООС, близько 100.

– За кілька днів до Великодня наші капелани обійшли усі військові частини, де це було можливо, з огляду на виконання ними завдань, прийняли у військових великодні сповіді та причастили їх за церковними традиціями, – каже отець Василь.

Та зазначає, що для військових капелани також проведуть богослужіння у підрозділах у ніч або зранку на Свято Христового воскресіння. Адже, як зазначив панотець, у такий святковий день люди хочуть молитися та звернутися до Бога, де б вони не перебували.

«Паска – у перекладі означає перехід. Спочатку вона означала перехід від єгипетської неволі до свободи, далі  – це означає перехід від смерті до життя. Для нас кожне свято Великодня означає перехід до чогось омріяного, від війни до миру, до нашої перемоги. Ми віримо, що, як Ісус воскрес із мертвих перемігши смерть, ми також переможемо ворога і наша країна воскресне і розквітне».

– Паска – у перекладі означає перехід, спочатку вона означала перехід від єгипетської неволі до свободи, далі – це означає перехід від смерті до життя. Для нас кожне свято Великодня означає перехід до чогось омріяного, від війни до миру, до нашої перемоги. Ми віримо, що, як Ісус воскрес із мертвих перемігши смерть, ми також переможемо ворога і наша країна воскресне і розквітне. Саме тому Пасхальний час пов’язаний зі світлими змінами. Це світле Христове Воскресіння. Ми священники завжди говоримо про те, щоб люди мінялися на краще, тоді все в нас буде добре, – каже капелан.

У деяких підрозділах Великодні паски посвятять вже сьогодні, щоб в неділю зранку привезти їх на передові позиції до наших захисників. Інші  освячуватимуть великодній хліб завтра зранку, традиційно на сході сонця після проведення богослужіння.

– До церковного богослужіння армійці, як і всі українці, зможуть долучитися онлайн, адже трансляція відбуватиметься по всій Україні. Також капелани проводитимуть його в тих підрозділах, де це можливо. Цього року, як і кожного року. військові капелани чекають на «вифлеємський вогонь», який традиційно передають із Києва до штабу ООС, а потім він розходиться по усіх підрозділах, – зазначив панотець.

Отець Василь на передовій з 2014-го року. Штатним капеланом ООС – з травня 2017 року – з самого початку створення капеланської служби у ЗСУ одним із перших підписав контракт та несе службу в районі ООС.

– Раніше я виконував обов’язки капелана по різних військових підрозділах на добровільній основі. Оскільки я тут живу, це моя Батьківщина. Я ніколи не ходив на війну, вона прийшла до мене в дім і я вирішив не стояти осторонь. Відгукнувся на потреби нових парафіян, тобто військових. Усім підрозділам, які приходили повз мене, я надавав духовну опіку. Продовжую служити та надаю душпастирську опіку як військовим, так і всім іншим українцям і нині, – каже головний капелан КП ООС.

Уже п’ятий рік поспіль до Великодня військовослужбовцям на Донбас відправляють паски з Михайлівського Золотоверхого собору зі столиці. Цього року митрополит української православної церкви Епіфаній для наших захисників освятив п’ять тисяч порцій святкової випічки.

Вона вже приїхала до наших захисників та буде передана на передову на сам Великдень. Цього року освячені митрополитом Великодні Паски також передали на південний та північний кордони країни – щоби військові та прикордонники, які проводять Великдень далеко від сімей, бодай посмакували.

– Цими Великодніми Пасками ми прагнемо передати світлу радість Христового воскресіння та розділити її з нашими військовими. Тому що саме вони є гарантами нашої незалежності та територіальної цілісності, а також миру в кожному українському домі. Поєднання військовослужбовців зі своїми родинами, з цивільним світом у такі дні відбуватиметься в цей день не лише завдяки телефонному зв’язку, а  завдяки цьому Великодньому смаколику, який ми посилаємо зі світлими думками та великою любов’ю, – сказав Митрополит Епіфаній після освячення.

Та привітав військових зі Світлим святом Христового Воскресіння:

– Де б ви сьогодні не відзначали свято Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа, нехай вітання зі спасительною Пасхою надихає ваше серце радістю! З особливим почуттям вдячності від Золотоверхого Києва, від повноти помісної Української Православної Церкви ділимося великодньою радістю з тими, хто на фронті й в тилу несе служіння українському народові, зі зброєю в руках захищаючи нас від російської агресії. Від серця бажаємо воїнам, які жертовно захищають всіх нас, які обороняють державну незалежність України, Божого захисту й перемоги!

Пасхальну радість перемоги над злом ми розділяємо з тими нашими братами й сестрами, хто поки що перебуває в умовах кремлівської окупації, хто терпить від агресора несправедливе ув’язнення, перебуває за ґратами полону. Від тисячолітньої Святої Софії та відродженого Михайлівського Золотоверхого,  від першопрестольного Києва, від усіх нас прийміть сердечні вітання й запевнення у щоденній молитві до Бога за ваше визволення, – сказав блаженніший Епіфаній.

Довідково:

За даними Головного управління морально-психологічного  забезпечення ЗС України, у 2020 було організовано та проведено анкетування особового складу Збройних Сил України щодо вивчення питань задоволення духовно-релігійних потреб особового складу Збройних Сил України.

За результатами проведеного опитування було з’ясовано, що переважна більшість (79%) опитаних респондентів вважають себе віруючими. Також результати анкетування свідчать про те, що 76% респондентів вважають діяльність військових священників (капеланів) у військах позитивною та необхідною.

Переважна більшість респондентів відносять себе до Православної Церкви України – 70%. Кількість віруючих військовослужбовців інших конфесій розподілилась наступним чином: вірян греко-католицької церкви – 7%, римо-католицької – 4%, протестантська та мусульманська течія складає по 2% від опитаних.

Враховуючи досвід роботи у 2014-2020 роках, діяльність військових священників (капеланів) дала можливість забезпечити фахову духовно-моральну опіку особового складу Збройних Сил України у процесі формування та підтримання його морально-психологічного стану на рівні, який дозволяє виконувати завдання за призначенням, а також сприяє національно-патріотичному вихованню військовослужбовців.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Окупанти скинули авіабомбу на Берислав: 15 людей отримали контузію

Окупанти скинули авіабомбу на Берислав: 15 людей отримали контузію

російська армія скинула керовану авіаційну бомбу на місто Берислав Херсонської області.

В Україні 15% громадян проживають в умовах ризику, пов’язаного з вибухонебезпечними предметами

В Україні 15% громадян проживають в умовах ризику, пов’язаного з вибухонебезпечними предметами

З лютого 2022 року в Україні ідентифіковано 659 інцидентів з вибухонебезпечними предметами.

На півдні ворог втратив 4 гармати й танк

На півдні ворог втратив 4 гармати й танк

Протягом доби отримали підтвердження, що у ворога стало менше на 150 окупантів і 31 одиницю озброєння та військової техніки.

Викрито ще одного зрадника, який воював проти ЗСУ біля Соледара

Викрито ще одного зрадника, який воював проти ЗСУ біля Соледара

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного колаборанта, який воював проти Сил оборони на сході України.

Закон про мобілізацію направлено на підпис Президенту

Закон про мобілізацію направлено на підпис Президенту

Законопроєкт про мобілізацію №10449 направили на підпис Президента України Володимира Зеленського.

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 071 злочин проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 100 воєнних злочинів росії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Снайпер

від 22000 до 22000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Механік військовослужбовець

від 51000 до 121000 грн

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Штурмовик, кулеметник, гранатометник

від 20000 до 120000 грн

Кривий Ріг

Арей, окремий штурмовий батальйон

Медсестра в ЗСУ

від 21000 до 51000 грн

Львів

Львівський РТЦК та СП м.Жовква

Стрілець, снайпер

від 22000 до 120000 грн

Краматорськ

81 ОДШБ

Командир відділення

від 23000 до 24500 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ