ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Харчування курсантів у Львові: розбираємо обід на «молекули й атоми»

Публікації
Прочитаєте за: 6 хв. 13 Травня 2021, 18:47

АрміяInform регулярно порушує тему організації харчування військовослужбовців Збройних Сил України. Втім, у цій царині є ще багато цікавих моментів. Наприклад, більшість чули, що Каталог, за яким замовляються продукти, з яких згодом готуються страви, містить понад 400 найменувань найрізноманітніших продуктів, так! А хто знає, скільки їх треба для приготування одного обіду?! Ще одне запитання – як при такому великому асортименті забезпечити надходження найсвіжіших і найякісніших продуктів на солдатську кухню!

Розібратися у цих цікавих і одночасно важливих питаннях погодилися у продовольчій службі тилу Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. А щоб зробити це наочно, запросили на солдатсько-курсантський обід. Отож…

Для приготування одного обіду іде близько 50 найменувань продуктів

Обід у солдатській їдальні того дня  був такий: на вибір салат із моркви по-корейськи з горошком або салат із капусти, огірка і перцю болгарського, апельсин. На перше – суп із квасолі. На друге – куряче філе запечене або м’ясо тушковане і гарнір ‒ каша вівсяна або рагу овочеве, соус. І, крім того, традиційно чай, хліб, гірчиця, кетчуп, спеції.

Як розповіла завідувач виробництва Лідія Прут, кожна з цих страв містить чимало інгредієнтів.

– Салат по-корейськи, це не тільки морква, а горошок, часник, олія, сіль, перець та спеціальна приправа. У салат із огірка, капусти й перцю болгарського входять не лише перелічені овочі, а цибулька, олія, сіль, оцет. Суп із квасолі включає картоплю, квасолю, цибулю, моркву, сіль, спеції. Причому він вариться не на воді, а на бульйончику зі свинячих та яловичих  реберець та кісточок, які ми для цього спеціально припасаємо. Тоді він смачніший. Каша вівсяна: вода, вівсяна крупа, сіль. Рагу овочеве – картопля,  морква, свіжоморожений горошок, кукурудза, болгарський перець, броколі, капуста, кабачок. Із заправками та спеціями сюди входить понад 10 інгредієнтів. Таким чином на приготування одного обіду іде до п’ятдесяти найменувань із Каталогу продуктів, ‒ зазначила Лідія Павлівна.

 У переліку сезонних свіжих овочів: редиска, цвітна капуста, кабачок, зелена цибулька

Як доповнив свою колегу начальник їдальні старший сержант Володимир Вижга, у продовольчій службі формують меню страв таким чином, аби забезпечити добову калорійність харчування військовослужбовців на рівні 3500-4000 калорій. Це досягається як різноманітністю страв з м’яса, риби, овочів, так і фруктів.

– Апельсини, яблука, банани, груші, грейпфрути й навіть ананаси. Усе це регулярно і  своєчасно, зважаючи на сезон, з’являється на столі військовослужбовців. Уже у червні очікуємо на нашу українську полуницю і черешню! Нині весна. Як кажуть, у цей період організму людини бракує вітамінів. І ми намагаємось забезпечити їх за рахунок сезонних свіжих овочів. У цьому переліку: редиска, білокачанна капуста, цвітна капуста, кабачок, зелена цибулька. Свіжий огірок, помідор і болгарський перець – на столах цілий рік! – зазначив старший сержант Володимир Вижга.

А ще два рази на тиждень, у четвер та п’ятницю, кухарі тішать своїх «експертів» варениками. У неділю варять їм солодкі каші з родзинками та курагою. У четвер подають сирковий десерт. До речі, на Великдень  напекли пасок, а на сніданок насмажили відбивних!

 Завдяки сучасному обладнанню навіть смажена картопля стала дієтичною їжею

Тил, продовольча служба Академії, кухарі роблять все для того, аби солдатський раціон був смачним і поживним. А що думають про меню самі курсанти?

– Я можу по-чесному охарактеризувати, як сьогодні годують у солдатській їдальні, адже маю з чим порівняти. Починав службу у 2011‒2012 роках у 80-й аеромобільній бригаді. На той час там, як і всюди по Збройних Силах, харчували жахливо. Каша на сніданок, обід і вечерю. Незрозумілий кусок м’яса, який треба було жувати й відгризати від кістки, і підлива на жиру, яку потім було важко навіть з посуду відмити. Згодом, у 2017‒2019 роках, служив у 53-й механізованій бригаді. Уже тоді якість харчування з тією, яка була до війни,  не порівняти – готували смачно. А тут в Академії меню вражає розмаїттям, асортиментом фруктів та овочів. Дуже смачно готують! – поділився сержант Максим Регеза.

Як зазначає начальник продовольчої служби тилу Національної академії підполковник Юрій Сльозко, колектив дбає, аби страви були смачними та корисними!

– Окрема тема – це якість приготування їжі. Маємо сучасні пароконвектомати, мультиварки, формувальні машини, овочерізки. Це обладнання дозволяє готувати якісні страви, зберігає цінні  харчові властивості продукту. Фактично їжа готується на пару – це майже дієтична їжа! Під час приготування ми застосовуємо мінімум жирів. Лише для того, щоб змастити поверхню, на якій готується та чи інша страва. Навіть смажена картопля, яку в нас готують на сучасному обладнанні, як дієтична, – говорить Юрій Вікторович.

 Перевірка якості продуктів включає й огляд автомобіля, який перевозить харчі, щодо чистоти

Питанням руба, яке завжди стоїть на контролі продовольчої служби Академії, – це якість продуктів, які завозяться на склад компанією-постачальником, а згодом потрапляють на солдатський стіл.

– Як перевіряється якість? Починається все з документів. Перед прийомом на склад перевіряються товарно-транспортна накладна, яка має бути у водія, сертифікат якості, протокол випробувань тощо. Водночас перевіряємо медичні документи самого водія, санітарний паспорт автомобіля і навіть чистоту самого автомобіля. Після того оглядаємо товар на пошкодження тари, упаковки, дивимось на сам продукт. Якщо сумнівів не виникає, починаємо розвантаження, – розповів начальник продовольчої служби підполковник Юрій Сльозко.

За його словами, якщо є сумніви по товару, то викликається ветеринарна служба. Вони беруть проби, роблять експертизу. Поки не буде її офіційного висновку, то партія харчів, які викликають сумніви щодо їх якості, відставляється в сторону. Якщо продукти не пройдуть експертизу ‒ фірма-постачальник має упродовж трьох днів їх замінити.

– Від нового року ніяких претензій до нашої компанії-постачальника не було. Усі продукти були якісними, – підсумував офіцер.

Щодо завезеня продуктів, то воно здійснюється за встановленим графіком: завезення продуктів довготривалого зберігання раз на тиждень, «молочка», овочі та фрукти два рази на тиждень, хліб щоденно.

Ціна, яка сьогодні закладена в харчування одного військового, становить 81 гривню 30 копійок.

 

Читайте нас у Facebook
@armyinformcomua
Депутат громади на Тернопільщині знімав ухилянтів з обліку: його судитимуть

Депутат громади на Тернопільщині знімав ухилянтів з обліку: його судитимуть

Працівники ДБР завершили досудове розслідування стосовно депутата однієї з територіальних громад Тернопільщини, який організував схему незаконного зняття чоловіків з військового обліку через фальсифікацію медичних документів.

Пішки та під обстрілами — «Форпост» показав, наскільки ризиковано доставляти вантажі на позиції

Пішки та під обстрілами — «Форпост» показав, наскільки ризиковано доставляти вантажі на позиції

Українські воїни з бригади «форпост» показали, як відбувається постачання боєприпасів та провізії на передові позицій, коли немає можливості задіяти для цього техніку.

Пробите колесо, дірявий бак і впертість жити: як десантники вивозили поранених на трофейному мотоциклі

Пробите колесо, дірявий бак і впертість жити: як десантники вивозили поранених на трофейному мотоциклі

Штурмовики 79-ї десантно-штурмової бригади під час зачистки населеного пункту провели унікальну рятувальну операцію, евакуювавши двох поранених побратимів на трофейному російському мотоциклі з пробитим колесом, дірявим баком і без гальм.

Агентка росіян, яка коригувала атаки ворога по житловим масивам на Донеччині отримала довічне

Агентка росіян, яка коригувала атаки ворога по житловим масивам на Донеччині отримала довічне

За доказовою базою Служби безпеки довічний термін позбавлення волі з конфіскацією майна отримала агентка фсб, яка коригувала комбіновані атаки рашистів по Донеччині.

Діпстрайки та бої поблизу Покровська: керівник СБУ доповів Президенту про бойову роботу

Діпстрайки та бої поблизу Покровська: керівник СБУ доповів Президенту про бойову роботу

Президент України Володимир Зеленський заслухав доповідь керівника Служби безпеки України Василя Малюка щодо бойової роботи підрозділів СБУ.

Розрядили історію: артилеристи знищили «раритет», що пережив Сталіна, але не ЗСУ

Розрядили історію: артилеристи знищили «раритет», що пережив Сталіна, але не ЗСУ

На Донеччині під час контрбатарейної боротьби артилеристи 55-ї бригади виявили та знищили справжній «раритет» — радянську гаубицю-гармату МЛ-20, яку випускали напередодні та під час Другої світової війни.

ВАКАНСІЇ

Діловод служби засобів ураження

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Водій-кранівник (кран автомобільний)

від 17500 до 100000 грн

Харків

АРЗ СП ГУ ДСНС України у Луганській області

Офіцер запасу ЗСУ

від 23000 до 130000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Бухгалтер фінансово-економічної служби військової частини

від 25000 до 25000 грн

Сарата

18 окремий батальйон 35 ОБрМП

Служба в Силах Оборони за контрактом, стрілець

від 20100 до 120000 грн

Вінницькі Хутори, Вінницька область

Військовослужбовець (Збройні Сили України) у Заліщики

від 20000 до 75000 грн

Краматорськ

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

--- ---