ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Дмитро Майборода сьогодні відзначав би 41-й День народження

Life story Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 17 Квітня 2021, 11:14

Сьогодні, 17 квітня, Дмитро Майборода мав би відзначити свій День народження. Льотчику виповнився б 41 рік. Можливо, удома зібралася б шумна компанія, адже Майборода завжди об’єднував навколо себе чимало друзів. Чи Дмитро, як то нерідко траплялось, провів би святковий день у службовому відрядженні…  Однак він назавжди залишиться 34-річним…

Із моменту катастрофи минуло сім років. Та від шоку й досі не можуть оговтатись не лише рідні, а й співслужбовці бригади транспортної авіації, що нині носить горде ім’я Дмитра Майбороди.

У липні 2014-го на відстані приблизно 5 км від російського кордону український Ан-26 було атаковано, імовірно, керованою ракетою типу «повітря-повітря». Це сталось на висоті 6500 метрів у районі міста Краснодон Луганської області.

Влітку 2014-го Дмитро Майборода вже мав неабиякий бойовий досвід. Пілотів, які могли б виконувати завдання такого рівня складності, на той час були одиниці. Тож значна частка найбільш небезпечної та відповідальної роботи припала саме на Дмитра — льотчика, який довго йшов до мрії… Із травня по липень офіцер виконав понад тридцять бойових вильотів у район АТО. Завдання перед екіпажем стояли різні: від перевезення особового складу, озброєння та матеріально-технічних засобів  — до евакуації поранених воїнів.

14 липня 2014 року… Понеділок. Екіпаж уже здійснив один виліт. Нічого не натякало на біду… Другий виліт. Завдання — десантувати парашутним способом воду й продукти українським воякам, відрізаним від основних сил і оточеним ворогом. Ан-26 піднімається в небо і бере курс у заданий район. Коли після ворожої атаки літак почав втрачати керування, Майборода діяв рішуче… Коли зрозумів, що літак врятувати не вийде, скомандував екіпажу залишити машину. Рампу заклинило від ураження, тому борт залишали через невеличкий десантний люк. Майборода ж разом із помічником Дмитром Шкарбуном до останнього намагались утримувати літак, поки екіпаж не вистрибнув із парашутами. Таким чином екіпажу вдалось вціліти. Але, на жаль, самим часу забракло. Літак почав стрімко падати, й шансів врятуватись у пілотів не було зовсім. Обидва Дмитра зустріли смерть в одну мить… Літак упав у районі села Давидо-Микільське Краснодонського району на Луганщині.

Тіла загиблих вінницьких льотчиків кілька місяців пролежали прикопані у землі. Увесь цей час мати Героя Тетяна Майборода робила усе можливе, аби повернути тіла обох дітей і поховати їх з належними почестями на Батьківщині. Згорьована жінка куди тільки не зверталась! Вдалось домовитися через спецслужби, їй пообіцяли сприяти в цьому. Не без проблем, але жінка дісталась місця трагедії. Місцеві жителі допомогли матері знайти те місце, де були прикопані останки тіл пілотів.

Тільки у вересні 2014–го Дмитро Майборода був похований на Алеї Слави Центрального кладовища міста Вінниця поряд зі своїм вірним другом та колегою —  Дмитром Шкарбуном.

—  Два Дмитра —  вони завжди з нами, —  зазначив командир бригади транспортної авіації, де служили льотчики, полковник Андрій Сідаш. — Пам’ятаємо їх усміхненими та життєрадісними. Вони дуже любили життя та авіацію. І їхній подвиг треба пам’ятати щомиті, щоразу, коли сідаємо в літаки та вертольоти…

Посмертно льотчика нагородили званням Героя України, а рідній бригаді присвоїли почесне найменування «імені Дмитра Майбороди». Вулиця, де проживав Дмитро, також носить його ім’я…. Історія льотчика стала основою для створення фільму «Мати апостолів», що вийшов у прокат наприкінці минулого року. А кілька разів на тиждень у небі над Вінницею пролітає Ан-26 імені Дмитра Майбороди…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Телекомпанія, 5 літаків, будинок і позашляховик: в дохід держави стягнуто майно псевдогубернатора Запорізької області

Телекомпанія, 5 літаків, будинок і позашляховик: в дохід держави стягнуто майно псевдогубернатора Запорізької області

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мінюсту про стягнення на користь держави арештованого майна, яке належало колишньому народному депутату від забороненої політичної партії «ОПЗЖ» — псевдогубернатору Запорізької області.

Пентагон оголосив про $6 млрд на закупку зброї для України

Пентагон оголосив про $6 млрд на закупку зброї для України

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про виділення 6 мільярдів доларів на закупку в американських компаніях зброї для України.

Президент: Можемо зараз не тільки стабілізувати фронт, а й рухатися вперед

Президент: Можемо зараз не тільки стабілізувати фронт, а й рухатися вперед

Про це Володимир Зеленський сказав у своєму зверненні до учасників засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн».

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

військовослужбовець (перемагаймо разом)

від 20100 до 126000 грн

Вінниця, Вінницька область

Водій до військової частини А2800

від 20000 до 40000 грн

Радісне, Одеська область

Водій

Київ

Військова частина А7039

Розвідник розвідувального відділення

від 55000 до 125000 грн

Житомир, Житомирська область

Бойовий медик

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Водій, водій-електрик, військовослужбовець

від 21000 до 27000 грн

Білгород-Дністровський, Одеська область