ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Про чутки, міфи й реалії строкової служби: роздуми тих, хто вже відслужив і лише починає

Армія і суспільство Новини
Прочитаєте за: 6 хв. 21 Квітня 2021, 19:20

В Україні триває призов юнаків на строкову військову службу. Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки формують команди й направляють хлопців у військові частини. А суспільна думка дотепер не прийшла до однозначного висновку – чи потрібні війську строковики? За лаштунками думок «за» і «проти» представників національного соціуму наш кореспондент особисто поспілкувався як з воїнами, недавно звільненими у запас, так і з цьогорічним молодим поповненням призову весна 2021 року.

Солдат Данило Лесник, 22 роки, водій автотранспортного взводу 179-го об’єднаного навчально-тренувального центру військ зв’язку:

Особливих пересторог перед призовом не було. Єдине, за що переживала мама, якість армійського харчування і великі фізичні навантаження. Її побоювання не справдились у жодній з цих позицій. А «жахалки» частини знайомих старшого покоління щодо дідівщини й утисків новоприбулих розпались на порох одразу після прибуття у військову частину.

Строкова служба змусила переосмислити багато речей, на які до призову не звертав уваги. По-перше, в армійському середовищі навчився не тільки цінувати час, а й правильно та раціонально його використовувати. По-друге, тут по-справжньому зрозумів, що таке взаємовиручка, взаємоповага, відповідальність за вчинки. Ну, і зрештою, знайшов багато нових друзів.

Армійський вишкіл, на мою думку, має пройти кожен юнак, це важливий етап фізичного й морально-психологічного гарту.

У майбутньому планую продовжити працювати за фахом механіком-автослюсарем, можливість підписання контракту з військом ще не розглядаю. Наразі вважаю за доцільне підтримати маму морально й матеріально. Але в разі загрози безпеці країни без вагань стану на її захист.

Солдат Дмитро Співак, 23 роки, механік взводу матеріально-технічного забезпечення 179-го ОНТЦ військ зв’язку:

До призову закінчив нафтогазовий коледж, понад рік пропрацював помічником майстра бурової установки. Тобто, певний життєвий і трудовий досвід здобув. Але, відверто кажучи, до армійських лав призивався із певним острахом. Так, коледж дав ґрунтовні знання зі спеціальності, але не з військової справи. Бойову зброю бачив, як кажуть, здалеку: у фільмах або серед музейних експонатів. І хоча цей комплекс жодним чином не вплинув на бажання пройти армійський вишкіл, зізнаюсь – дуже боявся насмішок товаришів за свою слабку допризовну підготовку. А тут ще й невідомо де почуті родиною плітки про нібито направлення строковиків на Схід не додавали бадьорості.

Але вже перші дні перебування на обласному збірному пункті й у військовій частині повністю зламали ці перестороги. Усі побоювання та фейки зійшли нанівець. Ми одразу себе відчули часткою єдиного військового організму та дружнього колективу. Завдячуючи командирам і старшим товаришам за турботу та допомогу у військовому становленні, ми вчились з максимальною віддачею. Найбільшу радість відчув уже за кілька місяців служби, коли сам зміг полагодити паливно-теплове обладнання.

Строкову службу раджу пройти кожному хлопцю. Це гідна школа життя, самовиховання і можливість визначення подальших перспектив та пріоритетів. Хоча мене чекає престижна й цікава робота, не відкидаю у подальшому можливість здобути вищу освіту у військовому виші.

А юнакам призовного віку раджу не тільки не боятись військової служби, а за можливості пройти цю школу витривалості якомога раніше.

Солдат Євген Бабич, 25 років, радіомеханік 179-го ОНТЦ військ зв’язку:

До призову закінчив технічний університет за фахом інженер-програміст. Серед однолітків багато таких, що вже відслужили чи служать за контрактом. Під час спілкування з ними жодних причин оминути призов від них не почув. Хоча дехто й жартував з моєї неквапливості, поміркованості та прискіпливості, через які я, мовляв, втраплятиму в халепи. Натомість ці якості навпаки допомогли максимально швидко опанувати ази військової науки.

Служити сумлінно вмотивовувало не тільки бажання отримати нові враження і досвід. Після закінчення строкової служби планую стати контрактником, а за нагоди одягнути офіцерський однострій. Строкова служба є своєрідною перевіркою своїх можливостей та бажань. Хоча цей шлях і складніший, ніж одразу закінчити військовий виш, але він дає кращу змогу по-справжньому визначитись з життєвим вибором.

Коли кажуть, що армія робить усіх однаковими, цього не треба лякатись, а навпаки – пишатись. Адже, залишаючись різними за віком, віросповіданням і життєвими уподобаннями, ми однакові в головному – нашій готовності захистити Україну.

Солдат Юрій Давидовський, 20 років, курсант навчального підрозділу 179-го ОНТЦ військ зв’язку:

До армії я набув спеціальності електрогазозварювальника, водія, командира відділення пожежного розрахунку МНС та радіомеханіка. Але по-справжньому визначитись у житті, сподіваюсь, допоможе армійська школа. Саме тому призвався та служитиму з великим бажанням.

До нових умов, військової частини і навчального центру адаптувався дуже швидко. Командири хоча і вимогливі, але чуйні та доброзичливі. Приємно вразили сучасна матеріально-технічна база, соціально-побутові умови проживання, смачне й поживне харчування. До слова, у рази краще, ніж розповідали товариші, які звільнилися з армійських лав кілька років тому.

Долати перші труднощі допомагають підтримка родини та друзів, віра у свої сили. За приклад маю брата, який вже рік служить в одній з бойових бригад на Сході. Можливо, і сам підпишу контракт. Для осмислення такого рішення потрібен час та відповідна підготовка.

Солдат Данило Компанієць, 18 років, курсант навчального підрозділу 179-го ОНТЦ військ зв’язку:

Призватись до армійських лав до досягнення 20-річчя спонукали кілька факторів. По-перше, це можливість здобути спеціальність зв’язківця, яка завжди в попиті й дає преференції у працевлаштуванні після звільнення в запас. По-друге, це певна вікова та екзаменаційна фора для можливого вступу у виш. І, нарешті, це перевірка й удосконалення не тільки особистісних якостей, а й почуттів. Адже я близько трьох років зустрічаюсь з дівчиною і після звільнення у запас мрію зробити їй пропозицію на створення сім’ї. А дівчата, як відомо, надають перевагу справжнім чоловікам.

Перші враження від служби мої сподівання справдили. Особливо до душі припали сучасні аудиторії, спортзал, харчування. А доброзичливі кухарі завжди не проти заохотити новачків добавкою.

Солдат Віталій Тимошов, 23 роки, курсант навчального підрозділу 179-го ОНТЦ військ зв’язку:

За плечима маю університет і магістратуру, перспективну спеціальність агроінженера. Армійську службу розглядаю насамперед з точки зору всебічної військової підготовки, яка, на мою думку, динамічніша й насиченіша, ніж на військових кафедрах цивільних вишів. Справжній солдат має пройти через такі випробування, як чіткий розпорядок дня, сувора дисципліна, армійський колективізм, польовий вишкіл тощо.

Армійський вишкіл дає змогу перевірити й вдосконалити лідерські та організаторські якості, які є альфою та омегою базису сучасного керівника.

Зрештою, окрім цивільної спеціальності, мрію вдосконалити й водійські навички, адже до призову отримав водійські права. До слова, мама здивувалася, коли дізналась, що у Збройних Силах водіїв готують безкоштовно, і це зайвий раз упевнило її у правильності мого рішення призватись.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Кількість жертв російського ракетного удару у Дніпрі зросла: з-під завалів дістали тіло жінки

Кількість жертв російського ракетного удару у Дніпрі зросла: з-під завалів дістали тіло жінки

На цю годину рятувальники дістали з-під завалів будинку у Дніпрі тіло жінки. Ще одну людину шукають.

В ООН відреагували на ракетний удар рф по Дніпру: В Україні немає мирних ранків

В ООН відреагували на ракетний удар рф по Дніпру: В Україні немає мирних ранків

Гуманітарна координаторка в Україні Деніз Браун рішуче засудила удари військ росії по Дніпру та інших містах області.

Унаслідок ворожого артудару по Миколаївщині загинула жінка та поранено дитину

Унаслідок ворожого артудару по Миколаївщині загинула жінка та поранено дитину

Армія рф обстріляла з артилерії Куцурбську громаду Миколаївської області.

Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» (G7) мають намір посилити протиповітряну оборону України, аби врятувати життя життя наших громадян і захистити критично важливу інфраструктуру.

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Михайлівському Золотоверхому соборі відбулося прощання з активістом, сержантом 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Павлом Петриченком.

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Посол США Бріджит Брінк прокоментувала ранкову ракетну атаку рф по Дніпропетровщині, через яку загинули 8 осіб.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир взводу морської піхоти (десантно-штурмовий)

від 30000 до 130000 грн

Одеса

35 ОБрМП ім. контр-адмірала Михайла Остроградського

Діловод, військовослужбовець

від 21000 до 120000 грн

Запоріжжя

115 окремий батальйон 110 ОБр ТрО

Водій, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Медик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Водій, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Радіоінженер

від 22000 до 50000 грн

Київ

412 ОББпС 101 ОБрО ГШ ЗСУ