ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Чернігові більшість строковиків у перші місяці служби йдуть на контракт – військовий комісар Олег Гончарук

Армія і суспільство Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 3 Березня 2021, 10:45

Про призов на строкову службу, стан здоров’я призовників, допомогу військовим пенсіонерам і територіальну оборону кореспонденту АрміяInform розповів військовий комісар Чернігівського міського об’єднаного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковник Олег Гончарук.

Досьє «АІ»

Олег Гончарук у 1996 році закінчив Харківське вище гвардійське танкове командне училище. Проходив службу на посадах від командира взводу до командира батальйону та в органах військового управління. 

З березня 2014-го – заступник військкома Обухівського РВК Київщини. Займався підготовкою і направленням батальйонів тероборони в район АТО, їхнім розміщенням, організацією бойової роботи й роботи на блокпостах. У 2014-му брав безпосередню участь в АТО у складі 11-го та 25-го окремого мотопіхотного батальйону у с. Довгеньке (перший штаб АТО), містах Слов’янськ, Краматорськ, Костянтинівка, Дебальцеве.

У січні 2015 року призначений військкомом Києво-Святошинського РВК Київської області. 2018-го закінчив Національний університет оборони України ім. І.Черняхівського, здобув ступінь вищої освіти «магістр» за спеціальністю бойове застосування та управління діями військових частин Сухопутних військ.

З січня 2020 року – військовий комісар Чернігівського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Близько 60% строковиків у перші два-три місяці укладають контракт на проходження військової служби

За словами полковника Олега Гончарука, ухилянти від військової служби є фактично в кожному військкоматі. Їхня кількість залежить передусім від свідомості громадян і роботи з популяризації військової служби, яку проводять безпосередньо центри комплектування та соціальної підтримки.

– На жаль, ухилянтів чимало. Це пов’язано з тим, що не по всіх ЗМІ, особливо центральних телеканалах, популяризують військову службу, – зазначає військовий комісар.

Утім, полковник Олег Гончарук розповів, що як тільки юнаки потрапляють до лав ЗСУ, вони розуміють: не потрібно боятися строкової служби. Ще більше в цьому переконуються їхні батьки, коли приїжджають на складання Військової присяги і бачать зовсім інше ставлення офіцерів до своїх дітей, знайомляться з побутом, речовим та харчовим забезпеченням. Тому велика кількість строковиків згодом укладають контракт і продовжують військову службу.

На Чернігівщині 70% призовного ресурсу покладено саме на Чернігівський об’єднаний міський територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, бо на території Чернігівського району проживає близько 400 тис. громадян. І з них – понад 10 тис. призовників на строкову службу та перебувають на військовому обліку. І кожного призову тут призивають до 100 чоловік. Близько 60% з них у перші два-три місяці укладають контракт на проходження військової служби.

На жаль, стан здоров’я призовників щодалі погіршується. Наприклад, нині триває приписка юнаків 2004 року народження. Їхній стан здоров’я залишає бажати кращого.

– Пов’язано це з тим, що  мало проводять занять з фізичної підготовки, хлопці надають перевагу сидячій роботі, різним гаджетам. Тому 60 відсотків призовників мають певні обмеження щодо здоров’я, – розповів полковник Олег Гончарук. – Є певні критерії до відбору юнаків на строкову службу. Приміром, у десантно-штурмові частини. Навіть серед такої великої кількості призовників, як у Чернігові, важко відібрати тих, хто зможе стати десантником.

Найкращий центр комплектування та соціальної підтримки

Військовий комісар повідомив, що торік Чернігівський міський об’єднаний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки посів перше місце в області. Критеріями відбору стали виконання заходів бойової та мобілізаційної підготовки у 2020 році. Також це і результати відбору кандидатів на службу за контрактом, планові показники з призову громадян на строкову службу, робота з військовими пенсіонерами, резервістами.

До речі, однією з особливостей переходу військкоматів на територіальні центри є надання більшої уваги військовим пенсіонерам та громадянам, які проходять службу у військовому резерві. Зокрема мова йде про надання інформаційних послуг про їхні права. Також це інформування про матеріальну допомогу, яку надають юнакам на початку й у кінці служби, бо не всі про це знають. 

– Наразі у Чернігівському територіальному центрі перебувають на обліку понад 6 тис. військових пенсіонерів. Кожному з них намагаються приділяти необхідну увагу. Адже нині ми проходимо службу, а рано чи пізно – станемо пенсіонерами, – розповів полковник Олег Гончарук.

Він повідомив, що найчастіше військові пенсіонери звертаються у територіальний центр, щоб отримати роз’яснення з оформлення документів на пенсію, її перерахунку, санаторно-курортного лікування, матеріальної допомоги і навіть працевлаштування. Адже центр уклав відповідні меморандуми з центрами надання адмінпослуг, центрами зайнятості, де проводять безкоштовні навчання для пенсіонерів, аби колишні військові змогли нормально увійти в цивільне життя, здобути нову професію і продовжувати працювати.

Підрозділи тероборони Чернігівщини матимуть свій полігон

Одним із завдань центрів комплектування та соціальної підтримки є територіальна оборона. Коли у 2014 році на Україну напав ворог, саме групи свідомих громадян почали об’єднуватися, щоб захистити своє село чи місто. Наразі фактично в кожному терцентрі є батальйони тероборони.

– Ми туди призиваємо для того, щоб заохотити місцевих мешканців. Вони зможуть пройти одноденні заняття, наприклад, стрілецький день, який відбувається щомісяця, – розповів військовий комісар, – На жаль, досі немає закону про тероборону, постійно відбувається дискусія на цю тему в суспільстві. Втім, на сьогодні є дуже багато свідомих громадян та громадських організацій, які мають бажання захистити свою домівку за територіальним принципом. 

Полковник Олег Гончарук / Фото: Дмитро Юрченко, АрміяInform

За його словами, Чернігівська область межує з іншими державами, негативно налаштованими до України. Тому така необхідність розвивати систему тероборони є нагальною. Аби об’єкти місцевого значення були під надійною охороною і обороною.

Полковник Олег Гончарук розповів, що підрозділи тероборони мають використовувати базу органів місцевого самоврядування. Тому є спільне рішення з головою райдержадміністрації і очільником ОДА щодо створення цивільного навчально-тренувального полігону, щоб не використовувати ресурси навчальних центрів Збройних Сил. Він дасть можливість кожному громадянину, зарахованому до складу територіального резерву, у визначений час прибувати і вдосконалювати навички з тактичної, медичної, інженерної підготовки й інших занять, аби, коли прийде час, захистити себе та і власну домівку.

Фото: Дмитро Юрченко

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-механік танка

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО

Черговий відділу управління службою, військовослужбовець

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

військовослужбовець Номер обслуги гранатометного відділення

від 20000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Сапер до 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади

від 23000 до 123000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Снайпер-розвідник

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Головний сержант взводу

від 23000 до 25000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ