ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Бойові українські прапори, які побували в Антарктиді, стали частиною експозиції 58-го Будинку офіцерів

Новини
Прочитаєте за: 2 хв. 6 Січня 2021, 14:03

Свого часу АрміяInform розповідала, як учасник АТО й резервіст окремої десантно-штурмової бригади ДШВ, львів’янин молодший лейтенант запасу Андрій Мочурад здійснив унікальну подорож до Антарктиди. Там він провів майже два місяці разом з учасниками 24-ї української науково-дослідної експедиції на антарктичній станції «Академік Вернадський». Як фаховий журналіст, Андрій назбирав багато цікавого матеріалу про діяльність науковців на Південному полюсі. А ще, як учасник українсько-російської війни, він на верхівках антарктичних скель здійняв прапори шести українських бойових бригад. Він узяв їх із собою на знак поваги до загиблих героїв і пошани до наших воїнів, які продовжують воювати.

І ось напередодні різдвяних свят Андрій Мочурад п’ять із шести знамен передав у Воєнно-історичний музей 58-го Будинку офіцерів. Це прапори добровольчого батальйону «Айдар» (в якому офіцер воював у 2014-2015 рр.), 24-ї механізованої та 128-ї гірсько-штурмової бригад, 10-ї морської авіаційної бригади та 36-ї бригади морської піхоти.

– Ще один прапор – однієї з десантно-штурмових бригад – нині на Сході. Майорить на лінії зіткнення з ворогом! І додає наснаги військовим, –  повідомив Андрій Мочурад. – Побував на Південному полюсі і стяг бригади імені Чорних Запорожців, який взяв із собою один з полярників.

За його словами, ідея взяти в Антарктиду прапори військових частин полягала в тому, щоб довезти їх до найвіддаленішого куточка України.

– Згідно з міжнародними юридичними нормами, станція «Академік Вернадський» – це територія України, де діють українські закони. І як воєнну звитягу для підняття бойового духу наших військових, аби показати, що все можливо й залежить тільки від нас, що Перемога обов’язково – за нами, я взяв ці прапори, – розповів учасник війни. – Упевнений: такі речі потрібно залишати в музеях. І тому я передаю їх до Воєнно-історичного музею.

За словами начальника 58-го Будинку офіцерів полковника Віталія Провозіна, бойові прапори з історією звитяги українських воїнів на Донбасі й символізму місії в Антарктиді – без сумніву стануть цікавими експонатами.

Фото автора й з архіву Андрія Мочурада

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Президент провів нараду з Міноборони щодо комплектування бригад ЗСУ

Президент провів нараду з Міноборони щодо комплектування бригад ЗСУ

Президент України Володимир Зеленський провів окрему нараду з Міністерством оборони, зокрема щодо комплектування бригад Збройних Сил України.

Морпіхи завдали ударів по ворожих дронщиках і піхоті

Морпіхи завдали ударів по ворожих дронщиках і піхоті

Мінометники першого окремого батальйону морської піхоти знищили екіпаж російських операторів дронів, а також пройшлися по укріпленнях ворога.

Міністри оборони України та Канади обговорили співпрацю між оборонними компаніями

Міністри оборони України та Канади обговорили співпрацю між оборонними компаніями

Міністр оборони України Рустем Умєров під час відеоконференції з канадським колегою Біллом Блером обговорили підтримку нашої держави у політичній та військовій сферах. 

Уряд схвалив порядок утримання та охорони Національного військового меморіального кладовища

Уряд схвалив порядок утримання та охорони Національного військового меморіального кладовища

Сьогодні Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, якою затверджено Порядок утримання в належному стані та охорони Національного військового меморіального кладовища.

Денис Шмигаль обговорив з прем’єром Болгарії потреби України в артилерії та ППО

Денис Шмигаль обговорив з прем’єром Болгарії потреби України в артилерії та ППО

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів телефонну розмову з новопризначеним главою уряду Болгарії Дімітаром Главчевим і подякував за його особисті зусилля на підтримку нашої держави.

У Силах оборони пояснили, що стало основним фактором звільнення острова Зміїний

У Силах оборони пояснили, що стало основним фактором звільнення острова Зміїний

Висадка десанту на острові Зміїний і подальше його звільнення дозволило пізніше провести низку успішних операцій в акваторії Чорного моря.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій кат. D1, D, C1E, CE 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 21000 до 121000 грн

Володимир, Волинська область

ВОДІЙ-КРАНІВНИК військова частина А1836

від 21000 до 51000 грн

Миколаїв Жовтневий, Миколаївська область

Кок “військовослужбовець”

від 25000 до 60000 грн

Одеса, Одеська область

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Суми та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Суми, Сумська область

Стрілець, снайпер

від 22000 до 120000 грн

Краматорськ

81 ОДШБ

Перекладач-інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Мукачівський прикордонний загін