ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Огляд новин ОВТ: сучасна атомна субмарина Suffren, оцифрована БМП Lynx KF41 нового покоління, навчальний літак L-39NG Albatros може стати штурмовиком

Лонгрід
Прочитаєте за: 8 хв. 14 Листопада 2020, 7:27

Для всіх, хто цікавиться новинами озброєння та військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform підготувала огляд найважливіших подій у цій сфері за останній тиждень. Читайте також про нову станцію розвідки для БПЛА Bayraktar TB2, оновлення парку колісних машин в армії США та «полювання» американського безпілотника Reaper MQ-9 на російські субмарини.

ВМС Франції отримали перший атомний підводний човен нового покоління

ВМС Франції офіційно отримали на озброєння головний атомний багатофункціональний підводний човен Suffren нового типу Barracuda. Субмарині присвоєно бортовий номер S635. На урочистій церемонії була присутня й міністр оборони республіки Флоренс Парлі.

Попри підписані акти передачі, субмарина поки що до складу ВМС Франції не увійшла, остаточне введення заплановано на 2021 рік. Нині вона почне проходити так звані експлуатаційні випробування, але вже під егідою Міноборони, а не суднобудівного підприємства.

Головний підводний човен Suffren типу Barracuda будували понад 10 років. Його заклали в грудні 2007-го, спущено на воду в липні 2019-го, а заводські ходові випробування розпочалися 27 квітня 2020 року.

Уже наступного дня підводний човен зробив перше пробне занурення. Упродовж наступних етапів випробувань поступово виконано практичний постріл 533-мм торпедою F21, запуск з підводного положення з торпедного апарата протикорабельної ракети Exocet SM39, запуск з підводного положення з торпедного апарата крилатої ракети MdCN (Scalp Naval), випробування енергетичної установки на повну потужність і максимальний хід.

Нині компанія Naval Group будує ще п’ять субмарин типу Barracuda, які мають поповнити французький флот з 2022-го по 2030 рік. Субмарини цієї серії мають замінити у ВМС Франції застарілі підводні човни типу Rubis, збудовані в період з 1976-го по 1993 рік.

Водотоннажність субмарини — близько 5300 т, довжина — 99 м, ресурс служби ядерного реактора сягає 10 років. Автономність плавання — до 70 діб. Робоча глибина занурення — 350 м. Субмарини озброюватимуть крилатими ракетами Scalp Naval і Exocet, а також важкими торпедами Black Shark.

В Австралії випробують оцифровану БМП Lynx KF41 нового покоління

Компанія Rheinmetall представила першу з трьох бойових машин піхоти Lynx KF41 для австралійської програми Land 400 Phase 3 вартістю 18,1 мільярда австралійських доларів (13,18 мільярда доларів США).

Rheinmetall поставляє БМП Lynx для участі в тестових та оцінювальних випробуваннях у межах заходів зниження ризиків (RMA), які проводитимуть по всій Австралії 12 місяців, починаючи з листопада 2020-го. У разі успіху бойові машини піхоти Lynx виготовлятимуть у новому Центрі передового досвіду в галузі військової техніки (MILVEHCOE) Rheinmetall у Редбанку, що на південний захід від Брісбена.

Lynx — це гусенична, оцифрована й захищена бойова машина піхоти (БМП) нового покоління, збудована відповідно до вимог Land 400 Phase 3. Австралійська армія потребує нової БМП для ближнього бою, щоб наближатися й перемагати ворога в найнебезпечніших умовах. Тож випробування RMA включатимуть низку тестів, зокрема на летальність, мобільність, ступінь захисту, стійкість до підриву.

В армії США тактична машина Oshkosh замінить Humvee

У межах армійського контракту з корпорацією Oshkosh один з підрозділів Управління підтримки гнучких бойових дій ВПС США разом із 441-ю ескадрильєю підтримки транспортних засобів на базі ВПС Ленглі, штат Вірджинія, планують придбати й розмістити близько 3230 одиниць JLTV, починаючи з наступного року.

Розроблений на основі американського досвіду бойових дій в Іраку й Афганістані, JLTV вважають серйозною модернізацією Humvee, які нині використовують у польових умовах. Він розроблений для досягнення оперативних цілей у сенсі продуктивності, корисного навантаження та забезпечує кращий захист від саморобних вибухових пристроїв.

Тактичну машину Oshkosh постачатимуть у трьох різних варіантах, включаючи автомобіль загального призначення (GP), вантажівку (UTL) і автомобіль-носій важкого озброєння (HGC). Передбачається, що нові машини почнуть сходити з конвеєра у січні 2021-го. За умови відсутності затримок з обладнанням машини постачатимуть визначеним підрозділам ВПС приблизно з вересня наступного року.

JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) — броньовик останнього покоління з колісною формулою 4×4, що перебуває на озброєнні армії США з 2015 року. Розроблений Oshkosh Defense для армії й Корпусу морської піхоти США на заміну застарілого парку високомобільних багатоцільових колісних машин (HMMWV/Humvee). Оснащений удосконаленою системою захисту екіпажу, яка забезпечує рівень захисту, аналогічний захисту від мін і засідок (MRAP). Бронекапсула JLTV масштабується й може приймати різні конфігурації броні для захисту від саморобних вибухових пристроїв та інших загроз на полі бою. Може бути оснащений широким спектром дистанційно керованих бойових модулів чи кулеметом калібру 7,62 або 12,7 мм.

JLTV може рухатися з максимальною швидкістю 120 км/год. Здатний долати підйом у 60 % і бічний ухил у 40 %, а також траншею шириною 0,5 м.

БПЛА Bayraktar TB2 оснастять новою оптико-електронною системою розвідки

Турецький ударний безпілотник отримає вітчизняну оптико-електронну систему розвідки, спостереження й наведення. Як повідомляє компанія, Bayraktar TB2 успішно провів перші випробувальні стрільби з нової системи розробки компанії Aselsan.

Під час випробувань безпілотник з новою ОЕС (CATS) уразив ціль керованими боєприпасами MAM-L (Mini Smart Ammunition), розробленими компанією Roketsan. У межах тестів перевірили різні функції системи, особливу увагу приділили захопленню та супроводу цілей, що рухаються з високою швидкістю. Випробування пройшли успішно.

Раніше Bayraktar TB2 оснащували оптичними системами канадського виробництва, поставлені компанією L3Harris WESCAM. Постачання канадської оптики та двигунів припинили після того, як Азербайджан застосував турецькі безпілотники під час бойових дій у Нагірному Карабаху.

Нова модель БПЛА Bayraktar TB2 оснащена потужним двигуном від компанії Rotax, що дає безпілотнику можливість перебувати в повітрі триваліший час.

Навчальний літак L-39NG «Альбатрос» може стати штурмовиком

Чеська компанія Aero Vodochody має намір створити й запропонувати потенційним покупцям штурмовий варіант навчального літака L-39NG Albatros. Згідно з повідомленням компанії, вже завершені аеродинамічні випробування моделі нового штурмовика. Дослідження проводили в аеродинамічній трубі Чеського аерокосмічного дослідницького центру в Празі. За підсумками випробувань отримані дані, які дають змогу створити штурмову версію навчального літака. За планами компанії, льотні випробування нового штурмовика мають стартувати вже у 2021 році.

L-39NG (NG — next generation, нове покоління) є новітньою версією чехословацького навчально-бойового літака L-39 Albatros, який здійснив перший політ у 1968 році й виготовлявся для ВПС СРСР і країн соціалістичного табору. Новий літак отримав композитне крило й позбувся додаткових паливних баків, які у базового Albatros розташовані на закінцівках крила. Радянський реактивний двигун АІ-25ТЛ на L-39NG замінили на модернізований американський FJ44-4M.

Також на L-39NG встановлено нове бортове радіоелектронне обладнання компанії Genesys Aerosystems й індикатор на лобовому склі Speel Praha. В цілому понад половина вузлів та агрегатів літака замінено на нові.

Довжина L-39NG становить 12 м, а розмах крила — 9,6 м. Максимальна злітна вага літака — 5,8 т. Він може розвивати швидкість до 775 км/год і виконувати польоти на відстань до 2,6 тисячі кілометрів. Літак оснащений п’ятьма точками підвіски для різних типів зброї загальною вагою до 1,2 т.

На російські субмарини полюватиме БПЛА Reaper MQ-9

Через збільшення кількості російських атомних підводних човнів, що виходять на бойове чергування у Світовий океан, і збільшене навантаження на ВМС і ВПС США, Корпус морської піхоти (КМП США) має намір приєднатися до «полювання за російськими субмаринами».

Командувач КМП генерал Девід Бергер зазначив: безпілотники могли б не тільки вести візуальне спостереження за субмаринами, а й приймати сигнали зі спеціальних буїв та інших спеціальних датчиків, розставлених літаками й вертольотами.

Як такі безпілотники пропонують використовувати морську версію бойового БПЛА Reaper MQ-9 під назвою Sea Guardian. Безпілотник спеціально розроблений для виконання морських місій. КМП США вже отримав два зразки і готує персонал для їхньої експлуатації.

У 2017-му ВМС США провели випробування MQ-9 Reaper у рамках протичовнового навчання. БПЛА оснастили системою приймання сигналу від гідроакустичних буїв виробництва компанії Ultra Electronics і системою оброблення сигналу виробництва компанії General Dynamics Mission Systems-Canada. Обидві системи дозволили приймати сигнали, які аналізував безпілотник і відправляв оператору на відстані кількасот миль. На БПЛА встановили й РЛС Lynx для вивчення надводної обстановки, і оптико-електронну станцію виявлення і класифікації надводних цілей. У КМП США розглядають варіант оснащення безпілотника спеціальними протичовновими засобами, зокрема невеликі підкрильні сонари.

БПЛА MQ-9 Reaper («Жнець») важить 4,7 т, завдовжки — 11,6 м, розмах крила 21,3 м. На ньому розташовані шість точок підвіски для 682 кг озброєння. Максимальна швидкість апарата — 400 км/год, а найбільша тривалість польоту — 15 годин.

 

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Телекомпанія, 5 літаків, будинок і позашляховик: в дохід держави стягнуто майно псевдогубернатора Запорізької області

Телекомпанія, 5 літаків, будинок і позашляховик: в дохід держави стягнуто майно псевдогубернатора Запорізької області

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мінюсту про стягнення на користь держави арештованого майна, яке належало колишньому народному депутату від забороненої політичної партії «ОПЗЖ» — псевдогубернатору Запорізької області.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Начальник групи,військовослужбовець в в/ч А4677

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Діловод-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП

Медична сестра, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Водій

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

65 ОМБр

Комірник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Військова служба за контрактом

від 20000 до 120000 грн

Черкаси, Черкаська область