ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Кухарі з передової

Life story Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 20 Жовтня 2020, 19:57

Боєздатність воїнів значною мірою залежить від якісного харчування. Кухар на передовій – це годувальник, друг, а ще той, хто створює хороший настрій нашим захисникам, як мінімум тричі на добу. Більше за побратимів цих людей люблять, мабуть, лише ротні коти та собаки.

Про будні тих, хто годує наших захисників, про кухарські секрети та смачні рецепти – далі.

Сергій «Падре»

Задимлений великий казан і такий же почорнілий ззовні, але вичищений  до блиску всередині, чайник – із самого ранку на плиті. До невеличкого, обладнаного просто посеред окопу, «кухонного» бліндажа постійно забігають хлопці чогось перехопити. Чай, кава, канапки. Військовослужбовець Сергій на псевдо «Падре» час від часу доливає до чайника води та дорізає хліб.

– Хлопці снідають по черзі. Всі одразу не мають змоги. Хтось несе службу на посту, хтось чимось зайнятий зараз. Та й місця – один лише стіл.

До обіду ще кілька годин, а Сергій уже швидко нарізає салат, підсолює та присмачує картоплю в казані. Цього разу за кухаря він. Чергують тут подобово. Щоб і солдат не стомлювався від постійної рутини, і страви хлопцям не приїдалися.

– Кожен готує по-своєму. Здавалося б, продукти одні й ті ж, і страви часто однакові, але смак – різний. Все залежить від техніки приготування і приправ, – каже Сергій.

За розмовою, хлопець вправно працює ножем та старанно додає інгредієнти до казана. У меню в нього одразу кілька наїдків для побратимів: тушкована з м’ясом картопля, грибна юшка і капустяний салат.

Де навчився так готувати, каже – спостерігав за мамою. Та і в родині, де троє чоловіків – кожен залучався допомагати на кухні.

– У мене батько – військовий. Моряк. Тому дисципліну і військовий дух ми з братом відчували з дитинства. Потім старший брат вирішив піти стопами батька, а я подався у сухопутні віська.

Тож у 2014-му закінчивши школу, Сергій вступив до Львівської академії сухопутних військ. Але після трьох років навчання вирішив, що хоче на передову. Залишив навчання і підписав контракт. Нині служить в одній із гірсько-штурмових бригад. Разом з побратимами несе службу та захищає Україну. Каже, що звання в цій справі для нього неважливі.

Сержант Збройних сил Андрій Дорожкін з 2014-го на передовій. Артемівськ, Зайцеве… Вперше на війну поїхав у складі 30-ї бригади, нині вже два роки поспіль служить у гірсько-штурмовій.

– Військовим кухарем служу ще з середини 90-х років. Пішов до армії зі строкової (у 1996-му підписав контракт) кухарем у танковий полк 30-ї бригади. Разом з рідною бригадою вперше побував і на передовій. Бувало всяке – обстріли, «Гради»… Але коли треба нагодувати побратимів, немає коли боятися, – розповідає пан Андрій.

Приготувати наїдків на 350 воїнів, стаціонарна кухня чи виїзна – це для професійного кухаря – не проблема.

– За будь-якої погоди чи бойової обстановки в мене все завжди варилося. Хтось приходив їсти на місці, комусь – возили на позиції. Ніхто ніколи голодний не був, – зазначає кухар.

Він зазначає, що іноді і психологом доводилося бути, бо після важкого бою та втрат кухар – перший розрадить, допоможе відігрітися і заспокоїтись.

До того ж військовий кухар це плюс ще одні бойові руки на передовій. Тому на рівні з побратимами пан Андрій вміє користуватися автоматом, має каску та бронежилет…

– Дякуючи Богу, користуватися зброєю на війні поки що не довелося жодного разу, хлопці самі справляються. Кажуть, коли шлунок повний – і воювати легше, – усміхається Андрій.

Тож поки побратими воюють, Андрій Дорожкін чаклує на кухні. Хоч і без того має багато кухарських секретів, але намагається додати у воєнні будні своїх побратимів ще більше яскравих кулінарних барв:

– Часто дивлюся кулінарні шоу чи беру рецепти у Клопотенка. І коли звечора робимо заготовки, одразу продумую концепцію майбутнього меню. Особливо на свята хочеться здивувати хлопців смаколиками.

За його словами, фрукти, солодощі «по розкладці» – бригада отримує все необхідне. На свята волонтери привозять різні смаколики.

Але смаколики смаколиками, а найбільш до вподоби нашим воїнам –традиційний червоний борщ. Цю страву кухар уміє готувати багатьма різними способами: з грибами, м’ясом, солодким перцем, паприкою, квашеною капустою…

– Хлопці завжди дякують нашій кухарській бригаді за смачні страви. А ми і стараємося, щоб на кухні було завжди охайно та чисто. Рукавички, фартушки, одноразовий посуд – жодний вірус не добереться, – каже військовий кухар.

Солдат Тетяна Тарнавська вступила в лави Збройних Сил завдяки коханому та одразу вирушила на передову.

– У Києві працювала на двох роботах, маю житло.  Та коли донька пішла в інститут, стало сумно повертатися в порожнє помешкання і лише чути у  слухавку рідний голос коханого. Він уже четвертий рік на війні. Довго не думала – підписала контракт. Нині ж допомагаю на кухні, – розповідає жінка.

У гірсько-штурмовій бригаді жінка відчула, що потрапила в рідну сім’ю. Всі поважають, люблять її, як маму.

– Приходять радитися, розповідають, що їх тривожить чи діляться радістю, – каже Тетяна.

А на запитання, як оцінюють її страви, відповідає:

– Ще жодного разу  тарілка на голові не була, отже готуємо непогано. А найбільше про роботу кухаря свідчить посуд. У наших бійців він завжди залишається порожнім, – усміхаючись, каже Тетяна.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
@armyinformcomua
Міністри оборони України та Нідерландів обговорили запуск виробництва deep-strike БПЛА

Міністри оборони України та Нідерландів обговорили запуск виробництва deep-strike БПЛА

Міністр оборони України Денис Шмигаль зустрівся з Міністром оборони Нідерландів Рубеном Брекельмансом та обговорив запуск спільного виробництва deep-strike БПЛА.

«Небесні жорна»: дрони Залізної бригади перемелюють окупантів в Харківській області

«Небесні жорна»: дрони Залізної бригади перемелюють окупантів в Харківській області

Безпілотникіи 3 Окремої важкої механізованої Залізної бригади та суміжників безупинно перемелюють російських загарбників і трощать їхнє озброєння та укріплення.

Часів Яр стоїть: Королівські піхотинці вибивають окупантів із нір між руїнами

Часів Яр стоїть: Королівські піхотинці вибивають окупантів із нір між руїнами

Підрозділи 24 ОМБр імені Короля Данила тримають оборону в Часовому Ярі, знищуючи накупантів при спробах накопичення.

Кракен на Харківщині — дрони Третього армійського корпусу полюють на окупантів

Кракен на Харківщині — дрони Третього армійського корпусу полюють на окупантів

Перший батальйон ПБС Kraken 3 АК цілодобово та комплексно працює по окупантах в Харківській області.

Знає кілька мов і працював у ресторані: Михайло став десантником 95-ї Поліської бригади ДШВ

Знає кілька мов і працював у ресторані: Михайло став десантником 95-ї Поліської бригади ДШВ

22-річний Михайло підписав «Контракт 18‒24» із 95-ю окремою десантно-штурмовою Поліською бригадою, тому що відчуває відповідальність за друзів, з якими разом вчився у військовому ліцеї.

Працює «Артан»: важкі бомбери спецпризначанців ГУР полюють на ворога вдень та вночі

Працює «Артан»: важкі бомбери спецпризначанців ГУР полюють на ворога вдень та вночі

Бійці підрозділу «Артан» Головного управління розвідки щоночі виконують бойові завдання. не даючи ворогу ані хвилини перепочинку.

ВАКАНСІЇ

Діловод-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Оператор дрона

від 21000 до 121000 грн

Вся Україна

1 центр рекрутингу Сухопутних військ ЗСУ

Зам. командира роти

від 27000 до 127000 грн

Дніпро

Рекрутинговий центр Самарського району, Самарський РТЦК та СП

Водій, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Начальник електростанції відділення зв’язку

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Перекладач-інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Мукачево

Мукачівський прикордонний загін

--- ---