ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Цього воїна-богатиря називають «снайпер РПГ»

Life story Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 18 Вересня 2020, 13:48

… «Снайпер РПГ» − саме так у підрозділі називають сержанта Василя Дільного на псевдо «Кабул». 51-річний воїн, подібно снайперу − завжди спокійний і врівноважений, що б не коїлося навколо. А головне –  завжди влучно б’є з РПГ. Хоча сам чоловік не надто любить розповідати про свої здобутки, від побратимів дізнаюся − має неабиякий бойовий досвід.

− РПГ, АГС, ДШК… Коли мова йде про захист побратимів, не важливо, що в дядька Василя опиняється у руках. Але якщо «навівся» на ціль з АГСу, то… − захоплено розповідає побратим.

З початку 2015-го Василь Дільний пройшов найбільш гарячі точки Донбасу: Опитне, Попасна, Новотошківське, Біловодське, Краматорський аеропорт… Спочатку в складі  едельвейсів 128-ї бригади, а за два роки − у 10-й гірсько-штурмовій.

Та що таке справжня війна відчути пану Василеві довелося набагато раніше.

− Пекельне сонце, спрага, пил… У 50-ти градусну спеку ми долали величезні відстані…. БТРи − перетворювалися на справжні душогубки…. Обстріли, засідки виникали раптово і просто нізвідки… Ми мали завдання − прикривати колони наших військових, що покидали район… Я бачив смерть побратимів… Мене переповнювала злість і бажання помститися… − згадує Василь Дільний.

Перше, що пригадує Василь про свою війну. Йому було всього 18 років. Дуже хотів служити − пішов на строкову. За три місяці після «учебки» − відрядження на Схід.

Це був далекий 1987 рік. Задовго до початку українсько-російської війни на Донбасі. За майже два роки у бойовому батальйоні під пекельним сонцем пустельно-гірського Афганістану, жорстоких боїв із «душманами» та болісних втрат ще зовсім юним Василь дізнався, що таке справжня чоловіча дружба, мужність, героїзм…

− Ми чесно виконували поставлені завдання. Тоді це називали «інтернаціональним обов’язком». Але уже з перших днів перебування в Афганістані було зрозуміло, що це чужа війна.

Його підрозділ одним із останніх покидав Афганістан. Прикривав колони радянських військ, що виходили у 1989 році. Витримав майже два роки пекла… Місяць, що лишився до кінця строкової, дослужував у Термесі у Союзі.

Повернувшись додому, Василь Дільний − хлопець з Івано-Франківщини − довго не міг відпустити ту війну. Потім одружився, народилися діти… І те, що колись знову доведеться взяти до рук  зброю, навіть і подумати не міг.

Нині він гранатометник однієї з гірсько-штурмових бригад. На війну потрапив у п’яту хвилю мобілізації.

− Коли я сказав дружині, що мушу захистити нашу землю, вона намагалася мене відговорити. Казала, не йди, тобі вже 46 років, вистачить на твою долю війни. Я й сам переживав, що забув, чого навчився тоді … Але захистити рідну землю − обов’язок кожного чоловіка. Афганістан − то була не наша війна, − розповідає Василь Дільний.

Узяв повістку і пішов.  І в перші ж дні на Донбасі коли побачив, як окупанти знищують українські села, будинки, які люди будували й облаштовували роками, зокрема в Опитному, як нині і в Широкиному, поблизу якого його бригада тримала оборону понад вісім місяців, зрозумів − таке рішення ухвалив не даремно.

− Розбиті будинки, аптеки, школа, дитячий садок, у деяких хатах уже дерева почали рости… Якби наші чоловіки відсиджувалися вдома, не стримали окупантів і пропустили їх далі − такі хаос і розруха могли б охопити всю країну, − каже Василь Дільний.

Василь розповідає, бої тоді велися дуже інтенсивно. Росіяни накривали з усього озброєння, яке тільки в них було… під обстрілом опинився чи не у перші дні на Донбасі. Одразу каже, згадав усе, про що, здавалось, вже  давно забув. Як тримати зброю, виживати, що означає прикривати побратимів…

− Я був навідником АГС. Стояли в Опитному. Росіяни вели вогонь пересуваючись ярками, там же маскували зброю, гармати. Гатили по наших укріпленнях, техніці, наносячи значні збитки й поранення воїнам. Раптом по рації передали координати. Ми з напарником навелися, вистрілили по квадрату… Більше з тієї позиції нас не накривали, − каже воїн.

− Іноді буває такий щільний обстріл, голови страшно підняти,  але мусиш давати відповідь, щоб окупанти не нахабніли,− каже пан Василь.

І хоч має, як кажуть хлопці, спокійну вдачу і міцні нерви, зізнається, першим під час обстрілу будь-кому з укриття висунутися непросто… Та бажання прикрити хлопців переважає, бо впевнений, так само вони потім прикриють його.

Сміливості й натхнення чоловікові додають його рідні: кохана дружина та двоє дітей. Уже не одну його ротацію на Схід вони чекають на нього вдома. Хвилюються за нього та щодня телефонують, поки він у районі ООС. А ще додає сил дитячий малюнок козака з гарматою – подарунок від маленького школяра.

− Я отримав листа з цим малюнком ще у 2015-му. Коли було найважче, він надавав мені впевненості та сил. Бо я, як і той козак, теж мав гармату і боронив рідну землю… Носив його в кишені під серцем. Нині повісив біля ліжка у бліндажі, щоб не затирався. Уже третю ротацію зі мною, − розповідає Василь Дільний.

P.S. Кілька тижнів тому в  пана Василя народився довгоочікуваний онук. Чоловік, який не так давно повернувся з району ООС додому, тішиться малюком та каже, дід зробить усе можливе,  щоб йому ніколи не довелося свої малюнки передавати на війну…

Вітаємо Василя Дільного з народженням онука!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Президент України підписав законопроєкт про мобілізацію

Президент України підписав законопроєкт про мобілізацію

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про мобілізацію. 

Командувач ВМС ЗСУ обговорив з міністром закордонних справ Норвегії безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні

Командувач ВМС ЗСУ обговорив з міністром закордонних справ Норвегії безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні

В Одесі командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа обговорив з міністром закордонних справ Норвегії Еспеном Бартом Ейде та представниками Всесвітньої продовольчої програми ООН (WFP) поточну безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні, зокрема питання мінної небезпеки в Чорному морі, спричиненої російською агресією.

Голова парламенту закликав президента ПАРЄ посилити обороноздатність України

Голова парламенту закликав президента ПАРЄ посилити обороноздатність України

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у Стразбурзі зустрівся з президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Теодорусом Русопулосом.

На Харківщині ворог атакував КАБом поштове відділення: поранено двоє людей

На Харківщині ворог атакував КАБом поштове відділення: поранено двоє людей

Окупанти обстріляли селище Золочів Богодухівського району Харківської області.

Міноборони розповіло про реформу фінансового контролю

Міноборони розповіло про реформу фінансового контролю

В оборонному відомстві хочуть залучити найкращі світові практики в реформу фінансового контролю.

Литва та оборонний концерн Rheinmetall підписали Меморандум про будівництво заводу з виробництва боєприпасів

Литва та оборонний концерн Rheinmetall підписали Меморандум про будівництво заводу з виробництва боєприпасів

Сьогодні, 16 квітня, Литва підписала меморандум про взаєморозуміння з німецьким оборонним концерном Rheinmetall, який закладає основу будівництва на території країни заводу з виробництва артилерійських боєприпасів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-електрик, військовослужбовець

від 20000 до 30000 грн

Дніпро

Комендатура військових сполучень Дніпро

Водій, Військова частина А7290

від 20000 до 120000 грн

Лозова

Військова частина А7290

Лікар медичного пункту, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Командир відділення, сержант

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Оператор протитанкового ракетного комплексу

від 25000 до 125000 грн

Одеса

35 ОБрМП ім. контр-адмірала Михайла Остроградського

Кулеметник до 189 об ТрО 123 Обр ТрО

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв, Миколаївська область