ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Кіборг проти нардепа: Київський апеляційний суд залишив без змін рішення Печерського суду на користь ветерана війни

Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 29 Липня 2020, 12:43

У січні 2020 року Печерський районний суд Києва зобов’язав народного депутата Антона Яценка спростувати неправдиву інформацію щодо ветерана російсько-української війни Олега Герваса з Умані і відшкодувати кіборгу 5 тисяч гривень за завдання морально-психологічної шкоди. Нардеп подав апеляцію.

Учора, 28 липня, Київський апеляційний суд залишив без змін рішення Печерського суду. Після судового засідання Олег Гервас завітав до АрміяInform.

– Олеже, вітаємо зі ще однією перемогою. Давайте нагадаємо нашим  читачам, з чого у вас розпочалися суперечки з депутатом?

– Два роки тому в соцмережах Антон Яценко звинуватив мене у «вбивствах мирних жителів, насильстві і мародерстві». Крім того, він заявив, що проти мене вже нібито розслідується низка кримінальних справ. Можливо, з часом наша сварка затихла б, але ексрегіонал не заспокоювався і безапеляційно заявив журналістам одного з видань, що від достовірного джерела йому відомо, що «Гервас фігурує в низці кримінальних справ, а в поліції до нього дуже багато запитань». Ця заява образила не лише мене, а й багатьох учасників бойових дій на Сході, особливо ж моїх побратимів – захисників ДАПу. Тому я подав позовну заяву до суду про захист честі і гідності.

– Була віра в те, що судове рішення буде справедливим?

– Довелося, звісно, понервувати особливо через те, що розгляд справи затягувався. Тому певні сумніви закрадалися. Адже лише в другій половині липня 2019-го я отримав з Печерського суду листа, у якому містилося рішення про відкриття провадження, а датований лист ще лютим. Але я знав, що на моєму боці правда. На моєму боці – хлопці з нашого 90-го окремого аеромобільного батальйону – свідки тих оборонних боїв в аеропорту. Мабуть, усім добре відомі кадри фото і відео з ДАПу, їх достатньо. Скажіть, будь ласка, де там було місце насиллю над мирними жителями і мародерству? Я надав суду всі довідкові документи про відсутність судимості й порушення проти мене кримінальних справ. Проте Яценко не надав суду жодного документального доказу тим брудним словам, які адресував мені. Дуже вдячний моїм рідним і близьким, побратимам, волонтерам, які підтримували мене весь цей час.

Не потрібно боятися боротися за своє чесне ім’я, за свою гідність, навіть якщо перед тобою народний депутат або високопосадовець.

Можливо, моя історія стане комусь корисною, адже не таємниця, що дехто ледь не за правило вважає образити або принизити бійців, що пройшли горнило війни. Не потрібно боятися боротися за своє чесне ім’я, за свою гідність, навіть якщо перед тобою народний депутат або високопосадовець.

– Як ти потрапив на війну?

Мабуть, було б дивним, якби я відсиджувався на дивані. Батько мій – полковник у відставці, служив у частинах на той час протиповітряної оборони. На початку нульових я відслужив строкову, певний досвід і навички були. Але ні в першу, ні в другу хвилі мобілізації потрапити на фронт не вдалося. «Стрільців вистачає», – щоразу відповідали у військкоматі. І лише з третього заходу підфартило і я потрапив до 95-ї бригади. На полігоні під Житомиром пройшов підготовку і потім мав розподілення в новостворений 90-й окремий аеромобільний батальйон, яким командував на той час майор Олег Кузьміних. Пишаюсь, що пощастило воювати зі справжніми патріотами нашої Батьківщини. А серед них були бізнесмен, бухгалтер, пожежник, фізрук, охоронець. Я за професією – зварювальник, а в підрозділі мав справу із АГС-17.

Пам’ять назавжди збереже світлі спогади про «Краба» – старшого лейтенанта Івана Зубкова. Його майже ніхто не називав за позивним, виключно – Іван Іванович. Мав золоті руки і міг полагодити будь-який механізм. Був у нього і свій підхід до кожного бійця. Іван Іванович загинув 20 січня 2015-го. Дуже справедливо, що Указом Президента йому посмертно присвоєно звання Героя України і наш 90-й батальйон носить його ім’я.

– Який для тебе найпам’ятніший день оборони ДАПу?

Мабуть, день мого поранення біля метеовежі летовища. День був святковий – 6 грудня, річниця Збройних Сил, і ворог гатив по нас щосили. Прилетіла й «моя» міна. Зазнав контузії, осколками посікло тіло. Коли мене виносили, хтось помітив великий осколок на «слинявчику», який я постійно вдягав разом з бронежилетом і каже: «Дивись, Гера, твій «слинявчик» врятував тебе від вірної смерті, бо осколок застряг якраз навпроти артерії».

Наш медик так наколов знеболювальними, що я ще трохи постріляв у будівлі нового терміналу, куди мене занесли через плутанину й метушню.

Тоді наш медик так наколов знеболювальними, що я ще трохи постріляв у будівлі нового терміналу, куди мене занесли через плутанину й метушню. І вже 7 грудня евакуювали в Піски. Після того, як відновився в госпіталях Дніпра і Києва, повернувся до батальйону для продовження служби і демобілізувався у вересні 2015 року.

– Олеже, останнє запитання делікатного характеру. Як вчиниш із грошима, які отримаєш за судовим рішенням?

Сума в нинішній час невелика (усміхається). Куплю кілька подарунків дітям. А решту віддам у благодійну організацію, яка опікується пораненими ветеранами російсько-української війни.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

військовослужбовець

від 20100 до 123000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Водій-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Водій

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Навідник зенітного артилерійського відділення в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Оператор БПЛА 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 50000 до 121000 грн

Володимир, Волинська область

Офіцер штабу, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ