ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Акція «Власна марка» відбулася на честь загиблого героя АТО

Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 16 Липня 2020, 15:43

У місті Чорноморськ, що на Одещині, пройшли заходи, присвячені шостій річниці з дня загиблі кавалера ордена «За мужність» III ступеня, кулеметника 1-го механізованого батальйону 28-ї окремої механізованої бригади старшого солдата Віталія Шума.

16 липня 2014-го 29-річний Віталій Шум у складі підрозділу батальйонної тактичної групи 28-ї ОМБр прийняв нерівний бій у прикордонному з Росією селі Маринівка (Шахтарський район). Його взвод потрапив у засідку бойовиків за три кілометри від кордону. Проводячи розвідку, колона з трьох БМП заїхала в село й натрапила на терористів, які, порушивши державний кордон, заїхали на територію України. На боці ворога була значна перевага у живій силі та техніці, але наші захисники, не вагаючись, прийняли бій. Кілька російських танків відкрили шквальний вогонь. У бойову машину українських військових влучив снаряд. Загинули старший лейтенант Василь Новак, молодший сержант Андрій Майданюк, солдат Костянтин Ковальчук. Тільки 28 серпня 2014-го після проведення експертизи ДНК у військкоматі підтвердили, що Віталій також загинув. Указом Президента України № 270/2015 від 15 травня 2015 року «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» Віталія Шума нагороджено орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

У 2016 році чорноморці перейменували вулицю Карла Маркса, на якій жив їхній земляк, на вулицю Віталія Шума. На фасаді будинку, де мешкав Герой, встановлено меморіальну дошку.

Щороку 16 липня рідні, бойові побратими, громадські активісти вшановують пам’ять першого загиблого на російсько-українській війні жителя Чорноморська. Цього разу ветерани АТО/ООС міста, члени Громадської організації ветеранів та інвалідів війни «Рапіра», «Просвіта», солдатських матерів провели спільну з держпідприємством «Укрпошта» акцію у межах проєкту «Власна марка — Герої не вмирають!» з виготовлення та погашення на честь Віталія Шума поштової марки.

На зібрані ветеранами кошти виготовлено марку з останнього фото, зробленого на передовій за кілька днів до смерті Героя. Воно найбільш точно передає настрій та атмосферу тих драматичних днів. Віталій у повному екіпіруванні: бронежилет, каска, кулемет. Утома, але твердість і мужність у погляді. Таким він тепер буде зображений і запам’ятається українцям у галереї історичних особистостей нашої держави.

На заході були присутні мати та батько Віталія — Катерина Олексіївна та Олександр Петрович, які взяли участь в офіційній процедурі погашення марки. Зі словами підтримки до батьків звернувся представник Міністерства ветеранів України Іван Чміль.

Завершився захід жалобним молебнем на Алеї учасників російсько-української війни, де поховано Віталія Шума.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Телекомпанія, 5 літаків, будинок і позашляховик: в дохід держави стягнуто майно псевдогубернатора Запорізької області

Телекомпанія, 5 літаків, будинок і позашляховик: в дохід держави стягнуто майно псевдогубернатора Запорізької області

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мінюсту про стягнення на користь держави арештованого майна, яке належало колишньому народному депутату від забороненої політичної партії «ОПЗЖ» — псевдогубернатору Запорізької області.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Бойовий медик взводу

від 50000 до 120000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Монтажник зв’язку, антенник

від 50000 до 120000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Радіометрист, військовослужбовець

від 20000 до 30000 грн

Одеса

Військова частина А2951

Механік-водій

від 20000 до 20000 грн

Біла Церква

Військова частина А7298

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Суми

129 окрема бригада ТрО