ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Зволікати з прийняттям законопроєкту «Про оборонні закупівлі» не припустимо, адже це питання обороноздатності»

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 22 Квітня 2020, 17:30

 16 квітня під час позачергового пленарного засідання Верховної Ради України народні депутати мали розглянути в другому читанні законопроєкт № 2398-д «Про оборонні закупівлі». Втім, із порядку денного його вилучили. Кореспондент АрміяInform попросив прокоментувати ситуацію Ігоря Копитіна, члена Комітету ВР України з питань національної безпеки, оборони та розвідки та одного із ініціаторів розробки законопроєкту.

− Законопроєкт про оборонні закупівлі було знято з порядку денного сесійного засідання, хоча наш Комітет опрацював усі ті 470 правок, які були подані до нього.  Мені, як одному з ініціаторів розробки цього законопроєкту, незрозуміле таке зволікання. Адже ми поставили собі за мету змінити недосконале законодавство і  укріпити  обороноздатність України. Без таких змін закупівлі оборонної продукції не будуть достатньо прозорими і старі  корупційні ризики залишатимуться.

Державне оборонне замовлення – це не просто список того, що має  намір закупити Міністерство оборони чи інші силові відомства, це − щит і меч нашої країни. І збільшення долі відкритих закупівель – це збереження чималих сум, які інакше осядуть у кишенях зацікавлених осіб, які поки все ще мають шанси скористатися недосконалістю українського законодавства. Їм на руку надмірна  засекреченість оборонних закупівель і складнощі, які при цьому мають громадські організації чи журналісти, які прагнуть відслідкувати корупційні дії.

У разі прийняття законопроєкту, значна кількість номенклатури перестане  вноситись до таємних частин планів закупівель, адже нащо засекречувати ту інформацію, розголошення якої жодним чином не може  загрожувати нашій «оборонці», зате сприяє корупції?

Наш законопроєкт передбачає максимально відкриті конкурси, що не просто сприятиме   конкуренції серед виробників, а дасть змогу забезпечити нашу країну найкращим озброєнням. Міністерство економіки буде зобов’язане формувати реєстр виконавців оборонних замовлень, визначаючи їх за можливостями та номенклатурою продукції, що виробляється. Отримавши перелік замовлень, які виставляє Міноборони та інші, компанії матимуть змогу орієнтуватися, яка продукція є затребуваною і які вимоги до неї.

У світовій практиці немає ніяких військових представництв, як у нас, там довіряють спеціалізованим організаціям, які проводять сертифікацію (Міжнародна організація зі стандартизації, ISO (International Organization for Standardization)  тощо). Сертифікати підтверджують, що виконання того чи іншого процесу відповідає встановленим нормам, технічним завданням і критеріям, які встановлені для конкретного виробу. Замовник отримує кінцевий виріб, а виробник несе гарантійні зобов’язання за його якість  відповідно до певних стандартів. Є міжнародні стандарти якості виробництва і виробничих процесів, коли проводиться сертифікація конкретних робіт (зварювання тощо).

Ми прагнемо створити для вітчизняних виробників найкращі умови роботи – вони матимуть змогу збільшувати гранично допустимий рівень  рентабельності виконання контрактів при закупівлях без застосування конкурентних процедур. І коригувати умови укладених угод у випадку суттєвої зміни фінансово-економічної ситуації. Крім того, у випадку закупівель за імпортом − законопроєкт передбачає локалізацію виробництва на митній території України.

Усі ці заходи треба впроваджувати щонайшвидше. Сьогодні вже є оборонний бюджет України, який у цьому році сягає 245,8 млрд грн, що на 30 млрд грн більше, ніж у 2019-му. Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони про показники державного оборонного замовлення на 2020, 2021 і 2022 роки. І Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки погодив їх. За планом, 90% оборонних потреб забезпечать українські державні та приватні підприємства, іноземним лишається 10% − це та продукція, яка в нас не виробляється. Затвердження основних показників ДОЗ відбулось за старою процедурою, але з прийняттям нового закону планування та закупівлі будуть проводитись вже за новим порядком.

Ми маємо терміново докласти зусиль, аби максимально покращити умови для підприємств вітчизняного оборонпрому. Чим раніше приймуть закон – тим більше шансів буде на те, що виділені на «оборонку» значні кошти будуть витрачені ефективно і ми отримаємо захист відповідного рівня. Не кажучи вже про те, що в разі саме ефективного використання коштів, а не осідання у кишенях корупціонерів, ми дамо  додаткові обсяги роботи підприємствам оборонного сектору. Гадаю, ні в кого немає сумнівів щодо того, що в умовах кризи це вкрай важливо.

Крім того, прийняття такого, я б сказав, стратегічного документу є важливим і з точки зору геополітики. Не хотілося б, аби наші партнери сприйняли це як негативний сигнал, адже за нинішніх умов ми вкрай зацікавлені і в тому, аби отримувати від них військову допомогу.

Наразі наша команда працює з Офісом Президента України, аби законопроєкт усе ж таки парламент розглянув уже найближчим часом. Ми побачили розуміння як усієї важливості цього законопроєкту, так і необхідності пришвидшити його прийняття. Це вже позитив, і ми сподіваємося на зростання числа однодумців, зокрема – серед колег-депутатів, які голосуватимуть за законопроєкт.

Читайте також:

Реформу оборонних закупівель пригальмовано через COVID-19, економічну кризу та перевантаження парламенту – Ігор Копитін

Комітет ВР України з питань національної безпеки, оборони та розвідки ухвалив План державнихоборонних закупівель на 2020 рік, із зауваженнями

12 корупційних ризиків, які долає законопроєкт про оборонні закупівлі

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 21000 до 121000 грн

Слов'янськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Гранатометник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО

Лікар медичного пункту 155 об ТрО

від 24000 до 54000 грн

Степанівка, Сумська область

Оператор дрону-камікадзе

від 40000 до 120000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Водій

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Інспектор прикордонної служби, водій

від 20100 до 20100 грн

Рівне

Державна прикордонна служба України