ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Захоплення Білорусі Росія може провести під гаслом порятунку її від коронавірусу

Blogger pool Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 18 Квітня 2020, 13:02

Чи «брати» ще білоруси росіянам?

У російських ЗМІ вже відкрито говорять про плани Москви, щодо загарбання Білорусі. Поки що все це публікується як думки військово-політичних експертів, але за ними стоять цілком реальні наміри здійснити агресію проти сусідньої країни. Російські медіа останнім часом почали оприлюднювати чимало різних матеріалів на білоруську тематику, і спрямування цих матеріалів не зовсім доброзичливе. Це й відверта критика мінської влади, зокрема президента Олександра Лукашенка, й претензійний зверхній аналіз стану білоруської армії, і псевдоісторичні дослідження, в яких ставиться під сумнів суверенітет Білорусі. А російські експерти вже відкрито розповідають про можливі сценарії силового захоплення іншої держави.
Ще кілька років тому російський медіапростір був так само наповнений подібними матеріалами та інтерв’ю «експертів», але тоді все це було щодо України. Після подій кінця 2003-го року, які називають «тузлівська криза», в ЗМІ жваво і цілком серйозно росіяни обговорювали різні сценарії захоплення нашого українського Криму. Московські політики, політологи і політикани в інтерв’ю та телевізійних ток-шоу наперебій розповідали про федералізацію і сепаратизм, які Росія має обов’язково принести в Україну і взагалі силою загарбати її. Через 10 років деякі з цих сценаріїв кремлівська влада реально втілила в життя, захопивши в нас Кримський півострів і частину Донбасу.
Згадуючи про ті публікації, інтерв’ю і телепрограми, здавалось, що і автори, і експерти – це люди, які несповна розуму, або душевно хворі, а плани і сценарії, про які вони розповідають – це фантастика, або просто маячня. Але згадалось, що більшість з них сходились на думці, що для загарбання України Росії потрібен лише «слушний момент», і якщо він сам не настане найближчим часом, то його «організують» російські спецслужби.

«Слушний» момент для Росії

Нині в російських ЗМІ почали говорити про «слушний момент» щодо силового захоплення Білорусі. Один із «політичних експертів», спеціаліст Московського центру Карнегі Алєксєй Наумов, заявив, що президент Білорусі Олександр Лукашенко, відкидаючи небезпеку всесвітньої пандемії COVID-19, поставив під загрозу життя сотень тисяч людей. Потрібно рятувати «братів-білорусів» і захопити їхню країну, за подібним сценарієм, як свого часу рятували від «фашистів-майданівців» російськомовних мешканців України.
Московський центр Карнегі – це аналітичний центр, що займається вивченням проблем російської внутрішньої і зовнішньої політики, суспільства, міжнародних відносин, міжнародної безпеки, економіки. Центр є підрозділом Фонду Карнегі за міжнародний мир (Carnegie Endowment for International Peace). Він доволі знаний і відомий в світі, а думок його експертів дослухаються чимало російських політиків. Ще кілька років тому Московський центр Карнегі забезпечував незалежний і надійний аналіз політики Росії. Однак, після президентських виборів 2012 року і репресій проти демократичних протестів в публікаціях Карнегі баланс думок змістився до точки зору Кремля. Це дозволило Московському центру Карнегі уникнути репресій, спрямованих проти інших аналогічних організацій.
Політичний експерт центру Карнегі Алєксєй Наумов, який висловив думку про термінову необхідність силового захоплення Білорусі, називає себе «американістом». Він публікує в різних російських виданнях власний «аналіз» американської внутрішньої політики, не приховуючи антиамериканську і «антитрампівську» симпатії. На тему «ближнісусідських» стосунків Росії Наумов теж видає власні матеріали. Його думку залюбки публікують різні російські видання, що працюють на військово-політичну тематику.

Випробуваний в Україні сценарій

Зокрема в інтерв’ю інтернет-порталу «Shark News» «американіст Наумов» заявив, що епідемія коронавірусу і пов’язана з нею економічна криза –  дуже сприятливий час для силового захоплення Росією Білорусі. На його думку, Олександр Лукашенко занадто загрався, вдаючи, що COVID-19 обходить Білорусь стороною. «Це дуже небезпечна гра. Москва виношує плани щодо приєднання Білорусі, і нині найкращий час це здійснити », – заявив експерт.
https://sharknews.ru/dlya-rossii-nastal-udobnyj-moment-zah…/
Наумов вважає, що білоруський лідер поставив під загрозу життя сотень тисяч людей. І це може зіграти на руку Росії, яка під гаслом порятунку білорусів цілком здатна оголосити дії Лукашенка «злочинною недбалістю» і просто усунути його (українці пережили щось подібне в 2014 році).
«На той час, коли про «злочинну недбалість і усунення» буде оголошено, Лукашенко вже перебуватиме під арештом, а російські силові структури візьмуть під контроль всі стратегічні об’єкти країни, – передбачає Наумов. – Усе це може проходити під гаслом «збереження здоров’я білоруського народу», після чого відбудуться всенародні вибори, які пройдуть під контролем Москви. За їхніми підсумками Білорусь може прокинутися вже в складі Російської Федерації», – підсумував експерт.
Увесь цей «сценарій» дуже нагадує події лютого-березня 2014-го року в Криму: взяття під контроль «зеленими чоловічками», «казачками» та «самообороною» українських державних установ та стратегічних об’єктів на півострові. Все це під гаслом «захисту російськомовних». А далі швидкий «референдум», за ніким не визнаними «підсумками» якого, Крим «приплив» в «радную гавань»… Беручи до уваги ситуацію в Білорусі, в якій теж, як і в Криму свого часу, панують проросійські настрої, «сценарій» з силовим захопленням є дуже близьким до втілення.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Президент: Можемо зараз не тільки стабілізувати фронт, а й рухатися вперед

Президент: Можемо зараз не тільки стабілізувати фронт, а й рухатися вперед

Про це Володимир Зеленський сказав у своєму зверненні до учасників засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн».

СБУ відреагувала на погрозу з боку білорусі щодо удару по лікарнях в Києві

СБУ відреагувала на погрозу з боку білорусі щодо удару по лікарнях в Києві

Служба безпеки України прокоментувала заяву керівника кдб білорусі, який пригрозив про наміри рф здійснити ракетний удар по двох київських лікарнях, одна з яких дитяча.

росіяни 79 разів за добу атакували позиції Сил оборони

росіяни 79 разів за добу атакували позиції Сил оборони

Ворог завдав 1 ракетного та 67 авіаційних ударів, здійснив 54 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Норвегія надасть $13,7 млн для обслуговування українських танків Leopard

Норвегія надасть $13,7 млн для обслуговування українських танків Leopard

Обслуговування буде відбуватися в спеціальному центрі у Польщі.

Антикорупційна рада при МОУ підбила підсумки роботи

Антикорупційна рада при МОУ підбила підсумки роботи

Наступні вибори до Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України будуть оголошені найближчим часом, строк її роботи буде збільшений до двох років.

Медичні сили ЗСУ отримали ще два медичних евакуаційних вагони

Медичні сили ЗСУ отримали ще два медичних евакуаційних вагони

Загалом таких вагонів вже 66, до кінця року планується зробити ще 4 такі вагони.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Програміст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Стрілець

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Командир танка, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Кропивницький та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Кропивницький, Кіровоградська область

Офіцер інформаційно-аналітичної групи

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Офіцер групи психологічного супроводу та відновлення

від 25000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО