ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Огляд новин ОВТ: «Цифровий» БМП Hunter. Рятувальні буксири нового покоління для ВМС США. Новий автомат QBZ-191 для армії Китаю

Лонгрід Новини Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 13 хв. 25 Квітня 2020, 14:44

Для всіх, хто цікавиться новинами озброєння та військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform підготувала огляд найважливіших новин у цій сфері за останній тиждень. Читайте також про нові іранські РЛС, модернізацію штурмовика А-10, патрульні катери для ВМС Естонії, поставку танків VT4 до Пакистану, танків M1A2T Abrams до Тайваню, а також про турецьку платформу стабілізованого озброєння від Aselsan та нові вантажні автомобілі від KIA Motors.

Новий «цифровий» БМП Hunter замінить старий M113 Ultra

Відповідний контракт на виготовлення і поставку цієї техніки укладено між компанією Land Systems Group Land Systems та Міноборони Сінгапуру. Ним також передбачено, що ST Engineering забезпечить й комплексну логістичну підтримку, яка включає в себе запасні частини, навчання екіпажів і документацію.

Загалом гусенична бойова броньована машина Hunter («Мисливець») була введена в експлуатацію і прийнята на озброєння сінгапурської армії торік. Серійні «Мисливці» у військах замінять бронемашини M113 пізніх модифікацій. Попри низку послідовних модернізацій, M113 Ultra не відповідають усім сучасним вимогам і потребують заміни. Очікується, що БМП Hunter забезпечить не тільки пряму заміну застарілої техніки, а й зростання можливостей піхоти.

З точки зору загальної архітектури сінгапурська БМП Hunter мало відрізняється від інших сучасних машин свого класу. Використовується броньовий корпус із переднім руховим відсіком і кормовим десантним відділенням. На даху змонтована башта з ракетним, гарматним і кулеметним озброєнням. При цьому в проєкті широко використовується різноманітна електроніка, яка спрощує роботу екіпажу. У зв’язку з цим Hunter називають «першою повністю цифровою бойовою машиною Сінгапуру».

Рівень захисту, який забезпечується броньовим корпусом і накладними елементами захисту, невідомий. Ймовірно, лобова проєкція БМП захищена від куль, осколків і малокаліберних снарядів. Динамічний або активний захист відсутній. Водночас є 76-мм димові гранатомети.

БМП із бойовою масою 29,5 тонн здатна розвивати швидкість до 70 км/год і має запас ходу 500 км. За рухливість відповідає дизельний двигун потужністю 700 к.с. Ходова частина включає по шість катків на борт із переднім ведучим колесом. У складі силової установки й трансмісії використовується електродистанційна система управління. Вона спрощує роботу водія, а крім того, дозволяє командиру або навіднику-оператору брати на себе його обов’язки і управляти машиною зі своїх місць.

Озброєння «Мисливця» монтується на повноповоротній броньованій башті. У нинішній конфігурації воно включає 30-мм автоматичну гармату M242, спарений кулемет і пускову установку для двох ракет типу Spike або подібних до них. Башта з виносним озброєнням має дистанційне керування. Система управління вогнем побудована на сучасних цифрових компонентах і забезпечує ефективне застосування озброєння. Інтегровані засоби зв’язку і управління полегшують прийом цілевказування.

Екіпаж БМП Hunter складається з трьох осіб, що розміщуються тільки всередині корпусу. У кормовому відсіку здатні розміститися вісім бійців. Члени екіпажу та десанту в разі необхідності можуть евакуюватися з БМП за допомогою люків у даху або використати кормову апарель чи двері в ній.

Сучасні радіоелектронні компоненти використовуються в складі СУВ (системи управління вогнем) і для управління двигуном. Машина в цілому контролюється бортовою інформаційно-керуючою системою, яка збирає дані про роботу всіх агрегатів. Є засоби попередження про опромінення, набір відеокамер із повним оглядом навколишньої місцевості, система попередження зіткнень тощо. Інформація виводиться на рідкокристалічні сенсорні екрани.

Довжина перспективної БМП не перевищує 7 м, ширина і висота – менше 3,5 м. Забезпечена достатня рухливість на дорогах і пересіченій місцевості, водні перешкоди перетинаються по бродах. Можливе перевезення військово-транспортною авіацією.

Основні бойові танки VT4 почали надходити до Пакистану

У середині квітня цього року з китайського танкового заводу, розташованому в Баотоу, провінція Внутрішня Монголія, відправили першу партію основних бойових танків VT4, оснащених вибухово-реактивною бронею (ERA) «іноземному замовнику, імовірно Пакистану. Адже саме ця країна в 2019 році обрала танк VT4 у рамках програми придбання як мінімум 100 нових MBТ-3000.

До речі, MBT-3000, так званий VT4 для експортної версії, являє собою бойовий танк нового покоління, розроблений і виготовлений китайською держкорпорацією NORINCO. Як стверджують профільні фахівці, MBT-3000 використовує новітні технології для основних бойових танків, спеціально застосовані для вирішення завдань високотехнологічної війни. Його загальна продуктивність і бойові можливості роблять цей танк одним із найбільш передових у світі.

Цей китайський танк має низький силует. Його корпус і башта виготовлені зі зварної сталевої конструкції з шаром композитної броні над передньою дугою. Також є модульні надбудовні блоки реактивної броні. За необхідності бічні проєкції можуть бути оснащені додатковою вибуховою реактивною бронею. Танк також оснащений системою навігації GPS та автоматичною системою пожежогасіння.

MBT-3000 озброєний повністю стабілізованою 125-мм гладкоствольною гарматою. В автозавантажувач карусельного типу закладено 22 постріли, решта 16 зберігається всередині корпусу. Швидкість завантаження становить до 8 пострілів за хвилину. На ньому встановлений 12,7-мм кулемет із дистанційним управлінням.

Танк оснащений китайським дизельним двигуном із турбонаддувом, потужністю 1300 к.с., що з’єднаний з автоматичною коробкою передач. Можуть бути встановлені допоміжні паливні баки для збільшення запасу ходу.

Тайвань підсилює своє військо американськими Abrams

Міністерство національної оборони Тайваню готується до навчання персоналу і створення навчального центру для 108 танків M1A2T Abrams. Вони будуть отримані від США чотирма партіями з 2023 по 2026 рік.

На початку цього року тайванська армія почала готуватися до можливого прибуття танків, включаючи підготовку інструкторів, установку тренувальних майданчиків і бункерів, а також придбання тренажерів. За наявними відомостями, підготовка ведеться за допомогою американських експертів, які відвідали Тайвань в лютому минулого року. Тайвань придбав у США 108 танків M1A2T (надходитимуть чотирма партіями з 2023 по 2026 рік), щоб модернізувати свій поточний парк з 1000 бойових танків. У основному це моделі M60A3 і CM-11, які експлуатуються вже понад два десятиліття. До речі, M1A2T – це спеціальна модель M1A2 SEPv2, розроблена виключно для потреб тайванської армії. Версія M1A2 SEP (System Enhancement Package) танка Abrams оснащена баштою нового виробництва з серією удосконалень для підвищення живучості.

Крім американських тренажерів, придбаних разом із танками, Національний інститут науки і техніки Чун-Шаню (NCSIST), державна установа Тайваню, що відповідає за розробку систем зброї місцевого походження, також розробить власні тренажери, які встановить у військових таборах, де будуть зосереджені танки.

Відповідно до бюджету, представленому міністерством оборони, передбачено замовити 36 нових танків протягом 2022-2023 років, 28 – у 2024-му, 30 – у 2025-му і 14 – в 2026 році. Передбачається, що танки M1A2T увійдуть до складу 6-го Армійського корпусу, який відповідає за безпеку північного Тайваню, де розташована більшість центральних урядових установ.

Казахстану поставлять платформу стабілізованого озброєння

Турецька оборонна корпорація Aselsan уклала контракт на поставку вдосконаленої дистанційної платформи стабілізованого озброєння (RCWS) SARP-Dual збройним силам Казахстану. Рішення Aselsan RCWS можуть бути інтегровані на різні типи морських або сухопутних платформ із різними конфігураціями й калібрами. З широким спектром інженерних і оборонних рішень Aselsan і його спільне підприємство Kazakhstan Aselasan Engineering (KAE) прагнуть збільшити свої виробничі потужності для задоволення військових і цивільних потреб Казахстану.

Загалом SARP – це вдосконалена дистанційна стабілізована платформа для кулеметів малого і середнього калібру, а також автоматичних гранатометів. Вона поєднує в собі можливості високоточної розвідки і ураження з ефективною вогневою міццю, при цьому оберігаючи стрільця від зустрічного вогню.

Компактний дизайн системи доводить, що SARP ідеально підходить для інтеграції в тактичні транспортні засоби, стаціонарні пости спостереження і вишки. Стабілізація, автоматичне відстеження цілей і розширені функції балістичних обчислень забезпечують можливість стрільби на ходу як по стаціонарних, так і рухомих цілях.

Зі свого боку SARP-DUAL покращує наявну систему SARP вдосконаленою дистанційною керованою станцією озброєння. При цьому 12,7-мм кулемет або 40-мм автоматичний гранатомет можуть бути вбудовані в нього  як основне озброєння, а 7,62-мм кулемет інтегрований в нього  як додаткова зброя. Система дозволяє стрільцю перемикатися між основним і додатковим озброєнням, використовуючи консоль управління системою зсередини автомобіля. Завдяки своїй двовісній стабілізації, комп’ютерному управлінню вогнем, автоматичному розрахунку балістики й вдосконаленим електрооптичними властивостями датчикам, включаючи тепловізор, денний приціл і лазерний далекомір, SARP-DUAL забезпечує автоматичне відстеження цілей і стрільбу по них. Компактний дизайн системи доводить, що SARP-DUAL ідеально підходить для інтеграції в тактичні транспортні засоби, стаціонарні пости спостереження і башти.

У 2021 році естонський флот посилять два патрульні катери

ВМС Естонії замовили два патрульні катери. Їхнє основне призначення – захист кораблів НАТО і країн-партнерів, які відвідують естонські порти й територіальні води республіки. Також їх планують використовувати для розвідувальних місій та виявлення іноземних кораблів.

За словами міністра оборони Естонії Юрі Луйка, закупівля нової техніки свідчить, що навіть під час кризи інтереси національної безпеки залишаються на порядку денному. Також важливо підтримувати економіку країни та її населення в такий складний період.

Зі свого боку голова правління Baltic Workboats Маргус Ванаселя висловив вдячність естонській владі за довіру. «Це дуже важлива угода для нас, і ми вдячні, що держава зробила сміливий крок і звернулася безпосередньо до місцевого виробника. Такі замовлення підвищують наші шанси на отримання нових контрактів і в інших частинах світу», − зазначив він.

Довжина нових патрульних катерів складе 18 метрів. Частково корпус отримає балістичний бронезахист. Озброєння – два дистанційно керованих модуля з 12,7-мм кулеметами. Швидкість катерів повинна перевищувати 30 вузлів. Очікується, що їх почнуть будувати до кінця цього року.

ВМС США замовило два рятувальні буксири нового покоління

Американська компанія Gulf Island Fabrication отримала контракт на будівництво двох додаткових рятувальних буксирів класу «Навахо» для ВМС США.  Нові судна мають замінити буксири «Поухатан» (на озброєнні з кінця 1970-х років) і рятувальники класу «Сейфгард» (у строю – з 1980-х років).

Судна класу «Навахо» зможуть виконувати завдання з буксирування і надання допомоги аварійним кораблям і суднам у відкритому океані, а також брати участь в операціях із порятунку підводних човнів.

Повна водотоннажність буксирів «Навахо» складе 5110 тонн (може взяти на борт близько 2000 тонн вантажу), довжина корпусу – 80 метрів, ширина – 18 метрів. Судна зможуть розвивати швидкість до 15 вузлів, дальність плавання – 8170 морських миль. Кількість екіпажу – 42 особи. Корисна площа палуби для розміщення різного устаткування і систем складе майже 560 кв. метрів.

Передбачається, що обидва судна мають передати замовнику до жовтня 2022 року. Загалом флот зацікавлений в постачанні восьми буксирів цього класу.

В Ірані створено дві нові радіолокаційні системи

Відомо, що тактичний радар Moraqeb («Пильний»), виготовлений із застосуванням передових технологій, являє собою тривимірний радіолокатор із фазованою решіткою. Він здатний виявляти повітряні цілі з високою точністю на великій відстані – до 400 кілометрів, а також ідентифікувати різні дрібні цілі, зокрема стелс-дрони, які летять на малих і середніх висотах.

Зі свого боку Khalij-eFars («Перська затока») – це стратегічна РЛС із тривимірною фазованою решіткою, дальність дії якої становить понад 800 кілометрів. Вона здатна виявляти всі типи звичайних і малопомітних цілей, зокрема й балістичні ракети.

Загалом Іран за останні роки досяг великих успіхів у виробництві широкого спектру військової техніки, зокрема систем ППО, які використовують передові технології.

Штурмовик А-10 залишать на озброєнні ще на 20 років

ВПС США продовжили термін служби штурмовика Fairchild-Republic A-10 Thunderbolt II до 2040 року. Раніше висловлювалися припущення, що «Бородавочник» (таке прізвисько машина отримала за носову частину, схожу на морду африканського парнокопитного), буде списаний через нездатність долати сучасні системи ППО.

Створений у розпал холодної війни для розгрому колон бронетехніки, А-10 виявився беззахисним перед сучасними зенітними комплексами. За прогнозами американських експертів, «Бородавочник» не зможе навіть наблизитися до танків і БМП, що рухаються під прикриттям ЗРК «Тор-М2/М3», «Бук-М2» і «Тунгусок». Адже добре помітний на радарах літак зіб’ють на межі дальності роботи цих комплексів. Тому командування ВПС прийняло рішення скоротити наявний парк із 281 штурмовика на 44 літаки з найменшим ресурсом, решту – модернізують, встановивши нові засоби зв’язку.

При всій своїй уразливості А-10 озброєний найпотужнішою в світі авіагарматою: 30-міліметровою установкою Гатлінга з боєзапасом в 1174 снаряди, керованими ракетами Maverick і різними бомбами. Загальна вага озброєння перевищує сім тонн.

«Бородавочник» використовуватиметься для боротьби з погано озброєним противником, які не мають сучасних зенітних комплексів, наприклад, терористами на Близькому Сході або в Африці.

У Китаї випробували новий автомат QBZ-191

У Китаї пройшли випробування нового автомата QBZ-191 калібру 5,8×42 мм, створеного за класичною схемою. У майбутньому він має замінити автомат QBZ-95, виконаного за схемою булпап, що перебуває на озброєнні армії цієї країни.

Новий автомат створюється в трьох варіантах, оснащених різними стволами. Версія з укороченим стволом довжиною 10,5 дюйма (267 мм) отримає позначення PDW і піде на озброєння екіпажів бойових машин та іншої техніки. Піхота отримає автомат із довжиною ствола 14,5 дюйма (368 мм). У третьому варіанті буде встановлено подовжений важкий ствол, який дозволить перетворити автомат у зброю для снайперів у відділенні, забезпечуючи впевнене ураження цілей на відстані до 600 метрів. Водночас ефективна дальність стрільби версії PDW оцінюється в 300 м, стандартного автомата – 400 м. Заявлена скорострільність – на рівні 750 пострілів за хвилину.

Безударна автоматика працює за рахунок відводу порохових газів із каналу ствола з коротким ходом поршня. Затвор поворотний. УСМ (ударно-спусковий механізм) забезпечує ведення одиночного і автоматичного вогню, магазини використовуються від QBZ-95. Зброю оснащено довгою рейкою Пікатінні зверху алюмінієвої ствольної коробки і цівки, мушкою, що складається, і регульованим по довжині пластиковим прикладом (складання не передбачено).

KIA Motors забезпечить південнокорейську армію новими вантажними автомобілями

Наприкінці минулого року KIA Motors виграла конкурс армії Південної Кореї на нові військові вантажні автомобілі в класах вантажопідйомності 2,5 і 5 тонн. Вона підписала відповідний контракт на завершення НДДКР цих машин і на їхнє серійне постачання починаючи з 2024 року сумарно 11 тисяч військових вантажівок обох класів на загальну суму $1,4 млрд.

Згідно з контрактом KIA Motors повинна поставити до війська 7000 нових вантажівок вантажопідйомністю 2,5 тонни з колісною формулою 4х4 (позначаються як Medium Standard Vehicle), 3400 нових вантажівок вантажопідйомністю 5 тонн з колісною формулою 6х6 (позначаються як Medium Tactical Vehicle (МТV) і 600 захищених броньованих варіантів останньої модифікації (позначаються як Bulletproof Kit Vehicle). Ці машини мають замінити відомі 2,5-тонні вантажівки KIA KM250 і 5-тонні вантажівки KIA KM500, що перебувають на озброєнні південнокорейської армії вже близько 50 років.

Обидва типи військових вантажних автомобілів нового покоління демонструвалися KIA Motors під брендом Army Tiger на оборонній виставці ADEX-2019, що проходила в жовтні 2019 року в Сеулі. Машини мають високу ступінь уніфікації і оснащені дизельними двигунами Hyundai потужністю 250 к.с. (6 літрів, 2,5-тонна вантажівка) і 325 к.с. (7 літрів, 5-тонна вантажівка). Повна маса 2,5-тонної машини з повним вантажем – 10 тонн, а 5-тонної – 14,8 тонн. Захищений варіант MTV (6×6) має броньовану кабіну з рівнем бронестійкості STANAG 4569 Level 2 і броньований кузов.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
СБУ відреагувала на погрозу з боку білорусі щодо удару по лікарнях в Києві

СБУ відреагувала на погрозу з боку білорусі щодо удару по лікарнях в Києві

Служба безпеки України прокоментувала заяву керівника кдб білорусі, який пригрозив про наміри рф здійснити ракетний удар по двох київських лікарнях, одна з яких дитяча.

росіяни 79 разів за добу атакували позиції Сил оборони

росіяни 79 разів за добу атакували позиції Сил оборони

Ворог завдав 1 ракетного та 67 авіаційних ударів, здійснив 54 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Норвегія надасть $13,7 млн для обслуговування українських танків Leopard

Норвегія надасть $13,7 млн для обслуговування українських танків Leopard

Обслуговування буде відбуватися в спеціальному центрі у Польщі.

Антикорупційна рада при МОУ підбила підсумки роботи

Антикорупційна рада при МОУ підбила підсумки роботи

Наступні вибори до Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України будуть оголошені найближчим часом, строк її роботи буде збільшений до двох років.

Медичні сили ЗСУ отримали ще два медичних евакуаційних вагони

Медичні сили ЗСУ отримали ще два медичних евакуаційних вагони

Загалом таких вагонів вже 66, до кінця року планується зробити ще 4 такі вагони.

Сили оборони на півдні знищили 16 гармат і 3 міномети

Сили оборони на півдні знищили 16 гармат і 3 міномети

Протягом доби на південному напрямку було знищено 113 окупантів й 51 одиниця озброєння та військової техніки.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 20500 до 21500 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ

Технік зенітного ракетного обладнання, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Льотчик-штурман вертольоту екіпажу

від 50000 до 50000 грн

Ужгород

Харківська окрема авіаційна ескадрилья

Уповноважена особа з закупівель

від 21000 до 51000 грн

Полтава, Полтавська область

Комендор

від 21000 до 50000 грн

Київ

Військова частина А4269