ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Солдат Максим та розстріляна школа

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 13 Березня 2020, 13:28

Коли невеличкий на зріст і зовсім юний з лиця вояк Максим вперше зайшов із побратимами у цю будівлю, він ледь не зомлів: обороняти свою землю від ворога доведеться у… школі! Йому тоді було двадцять – сам не так давно залишив шкільні стіни, і ось – на тобі, виявляється, у школі можна не лише навчатися, а й боронити її стіни, а через вікна – не тільки споглядати за шкільним подвір’ям та хмарами на обрії, а й – бити окупантів, що прийшли на твою землю!

Школа… Колись це дійсно була середня загальноосвітня школа. В її класах висіли портрети Великого Кобзаря та відомих вчених, а діти здобували знання й готувалися до дорослого життя, до того, щоб стати гідними громадянами своєї держави, України. У шкільних коридорах повсякчас царювали гамір і метушня, лунав дитячий сміх. А в спортзалі хлопчаки й дівчатка вчилися бігати й віджиматися, закидали м’яча у кільце чи перекидали його через сітку. Все було так, поки на українську землю не прийшла війна…

Сьогодні позиція, на якій несе бойову службу Максим Береза, – це той самий шкільний спортивний зал. Стіна, обернена вбік противника, зяє величезною дірою – певно, колись російський танк по школі відпрацював… Чи не посередині залу – купа книжок зі шкільної бібліотеки. Просто на підлозі! Мабуть, бойовики та «іхтамнєти» РОА грілися прямо тут, у спортзалі, спалюючи підручники й художні книжки, доки кілька років тому українські бійці не вибили їх зі школи, відкинувши далі.

Відтоді позиції російської окупаційної армії знаходяться за кілька сотень метрів від колишнього храму знань. Періодично дошкуляють українцям обстрілами. Та, останнім часом, на щастя, це, в основному, стрілецька зброя. Буває, звичайно, і міномети стріляють, і гранатомети різних систем, і великокаліберні кулемети. А надто – снайпери, вони останніми місяцями активізувалися всюди. Випускники російської снайперської школи вистежують українців удень та вночі. А звичайні обстріли трапляються здебільшого від заходу до світанку.

Максим Береза – звичайний український солдат, і від своїх побратимів відрізняється хіба що більш юним виглядом. Ну, і ще тим, що в складі підрозділу він воює ще з минулого літа, але він тут – у відрядженні. А це означає, що після ротації мусить повертатися до своєї частини, у штаті якої проходить військову службу за контрактом ось уже півтора роки. Ні, там, звичайно, непогано – ремонтний полк знаходиться на Великій Землі, у глибокому тилу. Та й до рідної домівки подільському хлопчині від Подільська недалеко. Але ж… Є два моменти: хлопець зріднився зі своїм військовим колективом і побратимами та хоче захищати Батьківщину зі зброєю в руках, а не просто крутити гайки!

Не минуло й двох років, як юний Максим залишив рідну Кам’яногірку, що в Іллінецькому районі Вінницької області, та пішов до війська. За три місяці строкової служби в навчальному центрі уклав контракт, тож після закінчення навчання з Десни був скерований до ремонтної частини, адже здобув фах механіка автомобільної техніки. Та в полку солдат пробув недовго – майже одразу він був відряджений до бойової бригади. Тож службу й бойове товариство солдат Береза пізнавав тут, на передовій. Тут він став справжнім чоловіком і познайомився з прекрасними людьми, патріотами своєї держави та професіоналами військової справи.

Тепер солдат хоче і після ротації залишитися у цьому військовому колективі, клопоче перед командуванням. Йдеться не про переведення з бойової бригади до тилового полку, а якраз навпаки! Тож командир і бойові побратими Максима, а ще більше він сам, щиро сподіваються на те, що він залишиться у своєму бойовому взводі.

Ну, а поки що його домівкою та його бойовим постом є ця розстріляна школа, де, здається, схлипують навіть шматки битої цегли між мокрими від дощу підручниками з рідної мови. Мова, географія, історія – всі ті підручники, що не так давно хлопець носив у портфелі, тепер він бачить на підлозі купою зрадженого та ображеного знання, і йому нестерпно боляче від цього. Тож Максим дужче стискає ложе автомата: більше таке повторитися не має!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор БпЛА, Військова служба за контрактом, Військовослужбовець ЗСУ

від 20000 до 120000 грн

Петрівське, Запорізька область

Технік, військовослужбовець ЗСУ

від 20800 до 22100 грн

Ніжин, Чернігівська область

Військовослужбовець стрілець

від 20100 до 120100 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Офіцер групи логістики

від 29000 до 40000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Юрисконсульт

від 25000 до 30000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130