ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Лівія: перемир’я без миру

Новини світу та України
Прочитаєте за: 3 хв. 14 Січня 2020, 14:25

Переговори в Москві щодо припинення вогню у Лівії, які відбулися 13 січня, не принесли очікуваних результатів. У рамках зустрічі угоду, що конкретизує умови припинення вогню в Лівії, підписала лише одна сторона, повідомляє Deutsche Welle. Свої підписи під документом поставили лише керівник лівійського уряду національної єдності Фаїх Сарадж і голова Вищої держради уряду національної єдності Лівії Халед аль-Мішра. Натомість їхні опоненти — командувач Лівійської національної армії (ЛНА) Халіфа Хафтар і голова лівійського парламенту, що засідає в місті Тобрук, Акила Салех, не стали підписувати угоду. За словами глави МЗС РФ Лаврова, Хафтар попросив час на вивчення документа. Проте телеканал Al Arabiya повідомив з посиланням на самого Хафтара, що запропонований генералу варіант документа ігнорував низку вимог ЛНА.

Зустріч у Москві відбувалася за посередництва глав МЗС та оборони Росії й Туреччини. Під час переговорів у Москві Сарадж і Хафтар навіть не сиділи за одним столом. Сам текст угоди, копію якого має у своєму розпорядженні інформагенція AFP, передбачає «необмежене в часі припинення бойових дій» у Лівії. Крім того, сторони збройного протистояння повинні уможливити безпечний розподіл гуманітарної допомоги.

На сьогодні в Лівії зберігається двовладдя. На заході країни у столиці Тріполі перебуває сформований за підтримки ООН уряд національної єдності. Натомість на сході, у місті Тобрук, розташований парламент. Влада у цій частині країни функціонує незалежно від Тріполі та спирається на самопроголошену Лівійську національну армію (ЛНА) на чолі з Халіфою Хафтаром. Він отримує військову підтримку з боку Єгипту та Об’єднаних Арабських Еміратів.

Проте неабияку підтримку у прагненні отримати владу в Лівії Хафтар отримує з Москви. Генерал у 1978-1979 роках як представник військової еліти Лівії навчався в СРСР і знає російську мову. Впродовж останніх років він неодноразово відвідував Москву і проводив переговори з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу. Востаннє лівійський генерал приїздив до російської столиці у листопаді 2018 року. На його зустрічі із главою міноборони РФ був присутній і бізнесмен Сергій Пригожин, якого пов’язують з приватною військовою компанією «Вагнер».

Російський слід у лівійській війні підтвердив наприкінці минулого року президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, який підтримує уряд національної єдності Лівії. Під час спільної пресконференції з президентом Тунісу Каїсом Саїдом Ердоган заявив, що у Лівії нині перебувають дві тисячі бійців російської приватної військової компанії (ПВК) «Вагнер».

— Для чого і чому сьогодні в Лівії перебувають п’ять тисяч найманців із Судану та дві тисячі найманців з ПВК «Вагнер»? Що вони там роблять? — поставив тоді запитання Ердоган.

Нагадаємо, перемир’я в Лівії, яке було запропоноване Туреччиною та Росією, набуло чинності в ніч на 12 січня. Майже відразу сторони конфлікту звинуватили один одного в порушенні домовленостей. Після того, як Хафтар покинув Москву, в околицях Тріполі відновилися активні бої.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Уряд продовжив на місяць термін дії відстрочки від призову працівникам Укрзалізниці

Уряд продовжив на місяць термін дії відстрочки від призову працівникам Укрзалізниці

Кабінет Міністрів України продовжив на один місяць термін дії відстрочок від призову на військову службу для працівників АТ «Укрзалізниця».

Танки, дрони й артилерія: росія 28 разів обстріляла прикордонні громади Сумщини

Танки, дрони й артилерія: росія 28 разів обстріляла прикордонні громади Сумщини

За сьогодні, 3 травня, російські військові 28 разів обстріляли прикордоння Сумської області. Зафіксовано 120 вибухів.

Обмін полоненими «всіх на всіх» можливий в межах Саміту миру — Президент

Обмін полоненими «всіх на всіх» можливий в межах Саміту миру — Президент

Президент України Володимир Зеленський заявив, що обмін полоненими «всіх на всіх» можливий не лише після закінчення війни, а й в межах Саміту миру.

Продавав авто, що були ввезені як гумдопомога для ЗСУ: ділку загрожує до семи років в’язниці

Продавав авто, що були ввезені як гумдопомога для ЗСУ: ділку загрожує до семи років в’язниці

Перед судом постане засновник громадської організації з Мукачівщини, який продавав автомобілі, ввезені в Україну як гуманітарна допомога. Йому загрожує до семи років позбавлення волі.

Внаслідок ракетного удару по по Чугуєву пошкоджений вокзал, троє поранених

Внаслідок ракетного удару по по Чугуєву пошкоджений вокзал, троє поранених

У Чугуєві Харківської області внаслідок ракетного удару пошкоджений вокзал, є поранені.

Штурм начинается, ты под кустами прячься, не выходи вперед всех — ГУР перехоплення

Штурм начинается, ты под кустами прячься, не выходи вперед всех — ГУР перехоплення

Головне управління розвідки МО України перехопило розмову цивільної та військовослужбовця зс рф, в якій вона застерігає орка не проявляти «героїзм», а сидіти тихенько під кущиком, чекаючи «тиші».

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший бойовий медик, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій кат. В

від 20000 до 120000 грн

Білгород-Дністровський

808 ОПП

Кінолог-інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Мукачівський прикордонний загін

Бойовий медик/иня

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Бухгалтер фінансової служби

від 20000 до 22000 грн

Чернівці

Військова частина 3113 НГУ

Начальник групи секретно-документального забезпечення, військовослужбовець

від 20000 до 30000 грн

Дніпро

Комендатура військових сполучень (Дніпро)