ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Поранення за 9 днів до дембеля та 26 медичних операцій

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 20 Грудня 2019, 17:48

Із Романом Ганецьким кореспондент АрміяInform познайомився у Музеї українсько-російської війни, що у Володарці на Київщині. Роман – боєць 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу, зазнав у 2015 році поранення, після якого досі лікується.

Після запису інтерв`ю чоловік показує в мобільному телефоні відео, зняте під час бою біля Мар`їнки. Роман дає згоду на його публікацію: «Тільки запікаєте там окремі моменти, бо надто емоції зашкалювали…»

Тож читайте про те, як живеться воїну після важкого поранення, про його побратимів, з якими бачиться щороку 5 вересня, й дивіться коротке, але емоційне відео згаданого бою.

У Німеччині виростили 18 сантиметрів кістки…

‒ Пішов до Збройних Cил України за повісткою 6 вересня 2014-го. Потрапив у 28-му бригаду. У 2014‒2015 роках виконував бойові завдання в Мар`їнці, Кураховому, Красногорівці, Костянтинівці. Зазнав поранення руки 26 серпня 2015-го у Мар’їнці за дев’ять днів до демобілізації – міна «120-та» влупила у машину. Довгий час лікувався у Німеччині… Вирощували мені 18 сантиметрів кістки. Бо її вирвало з суглобу. Нині лікуюся у київській клініці «Ілайя», там відбувається біотехреабілітація поранених військових. У мене брали фрагменти з кістки ноги, таза й спинного мозку. Із цих клітин тепер вирощують суглоб. Уже було 26 операцій. Ще дві чекаю – вставлятимуть суглоб та кріпитимуть пластину до кістки, ‒ розповідає Роман.

Відомо, що на початку війни за повісткою до армії йшли далеко не всі. Запитуємо в Романа про його мотивацію.

‒ Ми розуміли, що за нами – батьки, діти й незнайомі люди, які співчували нам у Кураховому, Мар`їнці… Коли 28-ма бригада виходила з Мар`їнки восени 2015-го, люди там плакали, не хотіли, щоб ми лишали їх. Хоча мешканці були різні. Буває, що в очі сміються, а потім за спиною у тебе гранату підкинуть…

Не можна назвати взірцем дисципліни, але і хуліганом не був

За словами ветерана, бійці 28-ї бригади досі спілкуються – з 2015 року щовересня зустрічаються біля арки «Дружби народів» у Києві, вшановують пам’ять загиблих. На запитання, хто з колег запам’ятався, Роман відповідає: всі вони були, як одна родина. Серед довгого переліку побратимів, яких згадує, лунає ім`я відомого київського журналіста Олександра Золотька:

‒ Позивний у нього був «Журнал»…

АрміяInform зв’язалась із Золотьком і поцікавилась, чим запам’ятався герой нашого матеріалу.

‒ Із Романом знайомий з вересня 2014-го. Були в одній групі в «учебці», вчились на командира бойової машини десанту на полігоні біля Яворова. Він був старшим навчальної групи. До війни служив у ВДВ, був вправним солдатом, але жодного разу не ставився зверхньо до менш досвідчених. Служили в різних ротах 28-ї. Але спілкувалися багато. Не можна його назвати взірцем дисципліни, але і хуліганом не був. Знав чимало озброєння і не цурався роботи. А головне – намагався бути там, де більше війни, і зробити все від нього залежне. Не поводився як герой, але на таких вояках і трималась наша оборона. Дуже прикро, що зазнав такі поранення й перебуває у «підвішеному» стані. Плюс контузія та взагалі поранення зробили неможливою подальшу роботу, якою він займався до служби. Про таких людей зазвичай не кажуть, що вони герої чи патріоти. Та й самі вони це не стануть виголошувати. Але я впевнений – саме такі люди як Роман ‒ справжній хребет нашої незалежності та війська, ‒ розповів Олександр.

Найбільша розрада – дружина, діти, живі батьки та спілкування з побратимами

Розпитуємо Романа, як його родина пережила важкий період 2014‒2015 років та як він планує жити далі.

‒ Звісно, щоденні дзвінки від мами, батька, дружини, коли я був там. Але нічого конкретного не розповідав, просто говорив, що все гаразд. Їм те знати не потрібно… Потім довгий період адаптації. Десь рік звикав до іншої обстановки… Нервовим став після війни… Робота з психологами, може, комусь щось дає, а мені нічого не дала. Отримав другу групу інвалідності – це за чотири роки тільки добився… Тепер треба оформлювати пенсію. Планую стати на квартирну чергу… Знаєте, коли ми потрібні були, нас забирали, обіцяли, що все зробимо для вас, тільки йдіть у армію, а нині почуваємося деколи відпрацьованим матеріалом…

Боєць каже, що найбільша розрада для нього – дружина, діти, живі батьки та спілкування з побратимами. Серед володарчан близько 300 мешканців – учасники АТО та діючі військові.

‒ Планую влаштуватись на роботу охоронцем. Одна рука не працює, але інша ж є – вже можна щось робити. Нині у мене 14-річний син у школі навчається, донька, 18 років – теж учиться в Києві. Треба дітей забезпечувати й самим жити.

Євген Проворний

Фото – Дмитро Юрченко

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили ППО знищили вночі 9 «шахедів»

Сили ППО знищили вночі 9 «шахедів»

У ніч на 16 квітня 2024 року противник атакував 9-ма ударними БПЛА типу Shahed-131/136 із мису Чауда (Крим).

Про стандарти НАТО у війську, економію боєприпасів та проведення After Action Review: інтерв’ю АрміяInform з комбригом «Хартії»

Про стандарти НАТО у війську, економію боєприпасів та проведення After Action Review: інтерв’ю АрміяInform з комбригом «Хартії»

2022-го року українці вразили світ єдністю і надзвичайним опором російським загарбникам.

Україна нищить російський флот завдяки бойовим роботизованим системам

Україна нищить російський флот завдяки бойовим роботизованим системам

Справжнім кошмаром для російських моряків стали українські морські дрони. Один з них — MAGURA V5 (Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus V-типу; також «М́аґура»). 

Єврокомісія схвалила План України, що відкриває шлях до залучення 50 млрд євро

Єврокомісія схвалила План України, що відкриває шлях до залучення 50 млрд євро

Єврокомісія схвалила 15 квітня План України у межах Інструменту ЄС Ukraine Facility на 2024-2027 роки.

Десантники показали, як нищать «маршрутки» росіян

Десантники показали, як нищать «маршрутки» росіян

МТЛБ та БМП з особовим складом ворога під час його наступів нищить головний сержант роти протитанкових ракетних комплексів Таврійської десантно-штурмової бригади Влад з позивним «Малий».

У Кривому Розі знайшли вандала Меморіалу Героїв

У Кривому Розі знайшли вандала Меморіалу Героїв

Місцевий 30-річний житель у стані алкогольного сп’яніння підійшов до Меморіалу Героїв та з особливим цинізмом вчинив хуліганські дії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець – електрик

від 21100 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Номер обслуги до 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Стрілець-санітар

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО

Кінолог-інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Мукачівський прикордонний загін

Гранатометник 5 ОШБр

від 20000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Водій (за контрактом ЗСУ)

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП