ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Дмітрій Теперік: «Підготовка фахівців з інформаційної, комунікаційної та кібербезпеки на регіональному рівні – основний виклик для України»

Інтерв`ю Новини
Прочитаєте за: 9 хв. 12 Листопада 2019, 12:57

Дмітрій Теперік є виконавчим директором Міжнародного центру оборони та безпеки в Естонії (ICDS), а також керівником естонсько-українського проєкту «Стійка Україна» (Resilient Ukraine), у рамках якого здійснюють дослідження східних та південних областей України у сфері інформаційної, комунікаційної та кібербезпеки. В ексклюзивному інтерв’ю АрміяInform Дмітрій Теперік розповів про основні вразливості населення південно-східного регіону України та прогалини в сфері безпеки, виявлені під час дослідження командою «Стійкої України». Також говорили про те, чому важливе формування позитивних наративів в українському суспільстві, яку роль у формуванні національної стійкості відіграє мова та які виклики стоять перед центральною українською владою.

Розкажіть, що за дослідження провела естонсько-українська команда «Стійкої України»?

Дослідження південного сходу України – інтегральна частина програми «Стійка Україна» (Resilient Ukraine), яку підтримує Міністерство закордонних справ Естонії, а реалізовує Міжнародний центр безпеки та оборони (ICDS). У межах цієї програми ми не тільки вивчаємо ситуацію в аспекті інформаційної, комунікаційної і кібербезпеки, поліпшуючи цим самим ситуаційну обізнаність. А й на основі отриманих даних плануємо практичні заходи для представників різних цільових груп у згаданих регіонах: тренінги, воркшопи, інформаційні семінари, кібераудити. Їхня мета – покращення навиків конкретних людей в адекватній реакції на інформаційні, комунікаційні і кіберзагрози. Це дослідження допомагає оповістити головних стейкхолдерів як у регіонах, так і в Києві, аби вони підтримували формування національної стійкості українців до поточних викликів.

Чому для дослідження обрано саме південно-східні терени?

У 2016–2017 рр. перший етап програми «Стійка Україна» фокусувався лише на східні області України – Харків і неокуповані території Донецької та Луганської областей. Потім прийшла думка, що, враховуючи ситуацію в Азовському морі, включити в наступний етап дослідження Запорізьку, Херсонську й Миколаївську області, оскільки вони межують або з окупованим Кримом, або з лінією зіткнення на сході. Це ті регіони, де, з одного боку, дуже відчутні інформаційні і комунікаційні загрози, а, з іншого – брак уваги центральної влади Києва. І тому вирішили дослідити, які загрози існують.

Яким джерелам інформації регіони довіряють найбільше?

Нам вдалося простежити, що в будь-якому випадку телебачення залишається одним із головних джерел інформації. Але, якщо дивитись за темами, то, наприклад, стосовно безпеки як такої, на перше місце виходять інтернет-видання і соцмережі. Нас здивувало, що особисті канали зв’язку – знайомі, друзі, рідні, колеги – виявились буквально на 3 місці. Що свідчить про високу довіру населення до усної інформації. Це небезпечно, оскільки будь-кого так можна досить легко скомпроментувати. Тобто людям слід пояснювати, що фейки можуть поширювати не тільки віртуально, а й усно.

Українці поки що не готові до тотальної дигіталізації

Які основні вразливості населення в інформбезпеці ви виявили?

Багатьом бракує навичок адекватної поведінки у віртуальному середовищі. Українці здебільшого не готові до тотальної дигіталізації. Вони використовують незахищені системи спілкування, зокрема, неліцензійні софти, не змінюють паролі. Тобто, не виконують звичайних речей, які пов’язані з цифровою та кібергігієною. Якщо в Києві, умовно кажучи, ситуація є оптимістичнішою – тут є фахівці з профільними компетенціями, то на регіональному рівні це більше виняток, ніж правило.

Одна з виявлених прогалин – слабке розуміння негативних наслідків, що несуть комунікаційні загрози.

Люди не завжди усвідомлюють, що комунікація буває токсичною, а присутність ворожих смислів чи символів у їхньому інформаційному полі призводить до критичних наслідків.

Сучасні виклики в контексті комунікаційної, інформаційної та кібербезпеки перед Україною. Які вони?

Одна з проблем порядку денного – підготовка великої кількості спеціалістів для регіонів. Припустимо, центральна влада прискорює і посилює дигіталізацію, починаючи від банального електронного документообігу, закінчуючи новими технологіями спілкування держави через смартфон. Для цього передусім слід готувати багато фахівців, яких бракує в регіонах. Готувати треба і населення до нових хвиль дигіталізації, аби пом’якшити перехідний період та отримувати якісний зворотний зв’язок.

Відтік людського капіталу, пов’язаного із віртуальним чи дигітальним середовищем, з регіонів – дуже відчутний і є наступною вразливістю. Якщо не почати вирішувати це питання, то не залишиться людей, які зможуть безпечно провести дигіталізацію й навчити наступників. Російська Федерація, за бажання дестабілізувати ситуацію в конкретних регіонах, використовуватиме це слабке місце. Наприклад, у тому ж Херсоні чи Маріуполі кібер- та інформаційні атаки можуть спровокувати соціальний хаос і паніку, бо люди не вміють правильно реагувати через нерозуміння. З населенням не проводять кіберінформаційних навчань, які показують, як люди реагують на кризу і як це висвітлюють медіа. Чи не підливають масла у вогонь… І як можуть зарадити кіберфахівці з цивільного сектору. Тобто все слід опрацьовувати. Це великий виклик для України, який треба вирішити.

Які слабкі місця використовує Росія?

Медіа-аналіз показав значне соціально-економічне незадоволення населення південного-сходу. Раніше Миколаївська й Херсонська області були транзитними на шляху до Криму. Нині вони почуваються тупиковими і малозначними. Звісно, треба враховувати українську ментальність – здебільшого люди звикли жалітися на життя і владу. Слід списувати щось і на це. Наразі Росія вже використовує тотальну недовіру між громадянами та владою. Практично всі групи, з якими спілкувались, говорили про те, що київська влада надто далеко й не турбується про їхні проблеми. Є тотальна недовіра і до місцевої влади. Це елемент нестабільності. Стійкість населення неможливо культивувати за таких умов.

Шлях до побудови довіри є. Якщо вдасться децентралізація, то, можливо, хоча б на локальному рівні переборять кризу довіри в громаді, яку люди самі сформують. Децентралізація має викликати в людей почуття відповідальності за певні процеси, серед яких – відповідальність за власну безпеку. Якщо почуття відповідальності за безпеку будинку, сім’ї, громади, регіону, з’явиться – тоді система запрацює. Якщо залишаться тільки вимоги до держави – то це буде іще одне слабке місце, на якому Росія гратиме.

Мова не відображає ідеологічних уподобань

Яку роль у формуванні національної стійкості відіграє мова?

Як колись на початку 1990-х в Естонії, так і нині у вас, мовне питання стало гіперполітизованим. З початком окупації Криму і війни Росії проти України його розглядають і через призму безпеки. Є судження, що якщо людина розмовляє російською, то скоріш за все, вона схильна до кремлівського впливу, а якщо українською – то менше. Насправді жодне дослідження це не підтверджує, бо життєві цінності й позиції людей не корелюються з його рідною мовою. Коли 2015-го ми проводили дослідження українських добровольців, об’їжджали місця поблизу лінії фронту і опитували їх, то побачили цікаву річ. Нам була цікава їхня мотивація прийти до військкомату без повістки. І у близько третини з них рідною була російська мова. Ще близько 25% рідною вважали як російську, так і українську. Тобто близько половини опитаних добровольців – так чи інакше російськомовні. Це не завадило їм стати на захист держави. Те ж я спостерігаю в Естонії: незалежно від мови люди можуть бути налаштовані як проестонськи, так і прокремлівськи. Мова не відображає ідеологічних уподобань. Але володіння лише однією мовою і черпання інформації з обмеженого списку джерел робить людину вразливішою до ворожого впливу.

Якщо повернутись до нашого дослідження, то воно демонструє, що більша частина Маріуполя, Мелітополя, Бердянська, Геніченська, Скадовська, Миколаєва – російськомовні. Я б не ставив так різко питання щодо їх раптового переходу на українську. Якщо люди розуміють, наприклад, як в Естонії, що державна мова може бути тільки одна – естонська, що діловодство ведуть тільки нею, і що до державної мови прив’язана національна ідея, то залишити людям право якою мовою вирішувати побутові питання – є найправильнішим рішенням.

Коли дивимось на мову тільки крізь призму безпеки і надаємо їй політичного значення, ми стигматизуємо одну з груп населення й відкидаємо її.

Ця група на психологічному рівні ображається, замикається. Щойно з’являється лідер, здатний висловити накопичене невдоволення, – починається тертя в суспільстві. За цим надто пильно стежить Росія і у відповідні періоди розкручує цю тему.

На фото: Виконавчий директор Міжнародного центру оборони і безпеки Дмітрій Теперік та члени дослідницької команди «Стійка Україна» – Ілля Мірошкін, Анастасія Апетик, Григорій Сеньків

Які б наративи, на вашу думку, спрацювали б в українському середовищі позитивно?

Для того, щоб розвинути позитивний наратив, потрібна реальна історія. Наратив не може бути вигадкою. Проводячи моніторинг медіа і соцмереж на південному сході України, помічаємо існування негативу. Запит на позитивний наратив є, але йому ще немає звідки взятись.

І тут могло б добре зіграти швидке проведення важливих реформ. І не обов’язково у сфері безпеки. Це має бути щось дотичне до людей, що вони зможуть відчути в повсякденні. Позитивом може стати і пов’язані з креативною індустрією речі. Наприклад, у галузі IT. Україна тут має значний потенціал. Варто зауважити: Україна – велика країна з відчутними регіональними особливостями. І в цьому контексті доцільно створити регіональні позитивні наративи. Але парадокс: запит на такий наратив постійно зростає, а реальне підгрунтя, на якому його можна будувати, на жаль, недостатнє.

Коли українці зможуть докладніше ознайомитись з дослідженням?

На початку 2020 року плануємо презентацію в Києві – у посольстві Естонії для запрошених політиків, журналістів, представників центральної влади. Звісно, будуть презентації на південному сході України з глибоким фокусом на конкретні міста. Крім того, до весни 2020-го закінчимо розробку онлайн курсу, де охочі безкоштовно зможуть підвищити знання і навики з комунікаційної, інформаційної та кібербезпеки, отримавши відповідний сертифікат. Цей курс обов’язково презентуватимемо в регіонах, бо важливо показати, що ми не лише вивчаємо і піднімаємо проблемні питання. Ми пропонуємо шляхи їх вирішення. Такий курс не є стовідсотковим вирішенням проблем, але він точно поліпшить компетенцію українців у галузі безпеки.

Бесіду вела Соломія Подільська

Дмітрій Теперік – виконавчий директор Міжнародного центру оборони та безпеки (ICDS) у Таллінні, Естонія. Також є керівником естонсько-українського проєкту «Стійка Україна». У 2007–2015 рр. працював у Міноборони Естонії. Магістр Університету Тарту, стажувався за кордоном, зокрема у Вільнюському університет і штаб-квартирі НАТО. Брав участь у різних курсах профпідготовки з питань безпеки в Естонії, Латвії, Литві, Грузії, Бельгії, ФРН, Франції, Іспанії, Нідерландах, США та Канаді. Дмітрій вивчає чинники, що сприяють національній стійкості, ситуативній обізнаності в інформсередовищі та роль соціальних медіа. А ще – залежності між комунікаціями й поведінкою. Основні напрямки діяльності – Балтика, Україна і деякі східноєвропейські країни.

Читайте нас в Telegram
Війська рф обстріляли Сумщину з артилерії, є поранені

Війська рф обстріляли Сумщину з артилерії, є поранені

Вдень 23 квітня окупанти, застосовуючи заборонені міжнародним правом методи ведення війни, з території російської федерації з артилерії обстріляли цивільну інфраструктуру Шалигінської громади Шосткинського району.

Генсек НАТО: Активно працюємо над тим, щоб надати Україні більше систем ППО

Генсек НАТО: Активно працюємо над тим, щоб надати Україні більше систем ППО

Країни Північноатлантичного альянсу працюють над постачанням Україні додаткових систем протиповітряної оборони, в тому числі Patriot.

Над Дніпропетровщиною збили ворожий «Орлан»

Над Дніпропетровщиною збили ворожий «Орлан»

Над Дніпропетровським районом увечері 23 квітня Повітряні сили збили російський безпілотник «Орлан-10».

Данія виділяє 420 млн євро на відбудову та підтримку критичної інфраструктури України

Данія виділяє 420 млн євро на відбудову та підтримку критичної інфраструктури України

Україна та Данія уклали Меморандум про взаєморозуміння щодо довгострокової співпраці та відбудови України.

МЗС пояснило, як діятимуть обмеження на консульські послуги для чоловіків призовного віку

МЗС пояснило, як діятимуть обмеження на консульські послуги для чоловіків призовного віку

Міністерство закордонних справ відповіло на поширені питання щодо тимчасових обмежень у прийнятті нових заяв на надання консульських послуг.

Володимир Зеленський: Наше виробництво має щомісяця відчутніше доповнювати постачання зброї від партнерів

Володимир Зеленський: Наше виробництво має щомісяця відчутніше доповнювати постачання зброї від партнерів

Президент України Володимир Зеленський наголосив на необхідності збільшувати власне виробництво зброї на додачу до допомоги західних партнерів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Лікар медичного пункту

від 21000 до 21000 грн

Київ

168 окремий батальйон 120 ОБр Cил ТрО

Інспектор прикордонної служби (1, 2 кат.), технік

від 20000 до 22000 грн

Львів

Державна прикордонна служба України

Кулеметник

від 20000 до 120000 грн

Київ

20 окремий батальйон спеціального призначення

Механік-моторист

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

65 ОМБр

Водій-пожежник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ