ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Люди, які ніколи в армії не служили, потрапляючи до ДШВ, розправляли плечі» – Олександр Монзолевський, колишній офіцер 80-ї одшбр

Life story
Прочитаєте за: 5 хв. 21 Листопада 2019, 18:18

Днями гостем пресцентру АрміяInform став Олександр Монзолевський – у 2015-2016 роках офіцер 80-ї окремої десантно-штурмової бригади. Враховуючи, що спілкувались у переддень Дня ДШВ, говорили про українських десантників зразка 2015 року, фронтову кухню та різницю між кадровим і мобілізованим воїном.

У мене є «погана» риса – все роблю за законом

– Початок був доволі простий – військова кафедра Київського національного університету імені Шевченка – раз на тиждень впродовж двох з половиною років. Чудова можливість отримати військове звання «лейтенант». Після закінчення кафедри стосунки із армією призупинилися до 2014-го, коли оголосили першу хвилю мобілізації. Повістки не було, ніхто не телефонував. Але у під’їзді мого будинку з`явилося оголошення: «Всім військовозобов’язаним з’явитися до військкомату». Зрозумів: так чи інакше, потрібно йти, бо до нас прийшла біда. Тим паче, старший брат – командир батальйону МВС – уже з травня був в АТО, – розповідає Олександр.

Прийшовши до військкомату, чоловік дізнався, що його документів немає.

– Згодом їх таки знайшли. Як виявилося, папка… просто впала за шафу. Після звірки мені сказали: «Чекайте. Якщо знадобитеся, покличемо». І 21 січня 2015 року зателефонувала дружина: тебе викликають у військкомат. А 27 числа вдягнув військову форму… Власне, за місяць, я був у «вісімдесятці», а ще за чотири дні – в АТО. Три місяці виконував обов’язки заступника комбата по роботі з особовим складом. Коли повернувся з відпустки, з`ясував, що практично весь мій батальйон виїхав на інше місце дислокації. Але частина людей, близько 150 чоловік, лишилася в Лисичанську зі старшим – майором. Якось увечері він мене викликав: «Завтра о 4-й ранку від’їжджаю, зостанешся старшим. Але не хвилюйся, за два дні тебе замінять і допоможуть». Так я став виконувачем обов’язків комбата.

– Насправді було трохи складно – відповідальність велика. Багато техніки, зброї, боєприпасів. Хлопці з третьої хвилі, яких була більшість, готувалися до демобілізації й подумки вже були вдома. А їх треба було змусити служити й виконувати обов’язки… У перший день я сказав підлеглим: «Хлопці, ми з вами залишаємося самі, я ваш командир. У мене є добрі риси і погані. Добрі – я не б’ю, не кричу, не матюкаюсь. Погана – все роблю за законом». Але вийшло так, що до кінця дня я кричав і матюкався. Це була своєрідна перевірка на вошивість і міцність характеру. Бо за два-три дні по тому знайшли порозуміння, і фактично до зими, поки лишався старшим (а не два обіцяні дні), ми нормально виконували визначені задачі.

«Мы их уже практически добили, но тут приехали львовские заградотряды из 80-ки»

Монзолевський розповідає, що було важко з людьми з третьої хвилі мобілізації, які вважали: пройшовши такі бої, можуть під час перемир’я дозволити собі щось більше, ніж хлопці з 4-6 хвиль. Потрібен був індивідуальний підхід. А героя від «героя» офіцер міг вже відрізнити за кілька секунд. Крім того, довелося вирішувати побутові питання:

– Одразу серйозно зайнявся кухнею: скільки харчів отримуємо, скільки до нас доїжджає. І виявляється, якщо людей, які мають найбільший доступ до кухні, поставити у рамки, то можна гарно і смачно харчуватися всьому особовому складу.

Далі говоримо про командирів співрозмовника.

– Найбільше, напевно, на мене вплинув комбат Скред Валерій Вікторович, тоді підполковник. Мені здається, що навіть багато жестів, інтонацій я перейняв у нього. Він мав беззаперечний авторитет, особливо серед тих, хто пройшов найважчий 2014-й.

Олександр згадує, що час його служби співпав з перемир’ям, і в бойових зіткненнях брати участі не довелося, але підрозділ часто виїжджав на підсилення.

– Коли 24-та бригада мала бойове зіткнення з ворогом, наші отримали наказ виїхати на підсилення. Потім було приємно і смішно на ворожих сайтах читати: «Мы их уже практически добили, но тут приехали львовские заградотряды из 80-ки, и 24-ка начала драться с особым остервенением».

Про різницю між мобілізованими й контрактниками

– Наведу приклад. У нас на териконі встановлено український прапор. Ми на нього підманювали противника, як на гачок. Якось надійшла інформація, що біля прапора помічено сторонніх. Я якраз з прапорщиком і ще одним бійцем проїжджали повз. Вирішили розібратися, що до чого. Терикон звісно не пологий, а крутий. Мої воїни буквально вискочили на нього. У мене ж, поки я піднявся на вершину, було одне бажання – впасти і померти… Тоді, до речі, виявилося: то школярі прийшли сфотографуватися.

Олександр Монзолевський каже, що окрім чудової фізпідготовки, у десантників є сталі традиції.

– Підтримую заміну блакитних беретів маруновими. Але тільняшка багато значила… Є три види покарання для бійців. Перший – штраф, якого в принципі не боявся ніхто. Другий – заборона носити тільняшку, і третій – критичний лист додому. Тільняшку цінували… Колись читав на ворожих сайтах про наших десантників: «Понтов много и боевой дух зашкаливает». Думаю, це завдяки традиціям. Люди, які ніколи в армії не служили, потрапляючи до ДШВ, розправляли плечі.

На підтвердження офіцер згадує випадок із загибеллю Володимира Кияна на позивний «Тайфун».

– То було на початку вересня. Ми не знали, як усе сталося. Наш командир вирішив підготувати кілька БТРів до бойового виїзду, а сам поїхав розбиратися в ситуації. Я лишився за старшого з-поміж 30 чоловік. І коли вони дізналися, що БТРи лаштують до бойового завдання, підійшли 28 бійців, які попросилися на виїзд. Не підійшов кухар, бо його однак ніхто б не взяв, і один боєць зазнав травми.

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук прокоментував знищення дальнього стратегічного бомбардувальника Ту-22М3.

росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель провів зустріч із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Він наголосив, що наразі безпека ЄС також перебуває перед загрозою. 

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук заявив про знищення російського бомбардувальника Ту-22М3, а також 15 ворожих ракет та 14 БПЛА.

Обидві партії Конгресу США запевнили Україну в підтримці законопроєктів про допомогу

Обидві партії Конгресу США запевнили Україну в підтримці законопроєктів про допомогу

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що обидві партії Конгресу США запевнили українську делегацію у підтримці законопроєктів про допомогу.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

На Дніпропетровщині через російський удар загинули 6 осіб, в тому числі діти

На Дніпропетровщині через російський удар загинули 6 осіб, в тому числі діти

У Синельниківсьому районі Дніпропетровської області внаслідок російського ракетного удару пошкоджено більше десятка приватних будинків, загинуло 6 осіб, серед яких діти 6 та 8 років, ще 2 людей травмовано.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир бойової машини

від 22000 до 122000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Кравець

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Електрик-дизеліст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Інструктор з інженерно-саперної справи

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Стрілець

від 21000 до 130000 грн

Дрогобич

Військова частина А7079

Стрілець-зенітник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Старі Кодаки, Дніпропетровська область