ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Іноді здається, що для штурмової роти я вже застарий. Та після кожного врятованого життя розумію – на пенсію ще ранувато!»

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 22 Жовтня 2019, 14:07

Квітень 2019-го. Бойовий медик Володимир із позивним «Гагарін» четверту добу на ногах. Ситуація лише напружується, бої практично не припиняються, у чоловіка періодично оживає рація із криком «Трьохсоті!», поранені, евакуація…

Коли близько опівночі сонний та втомлений чоловік повертався з позиції, сподіваючись хоч трішки подрімати, у метрі розірвалась 82-га міна. «Правду кажуть, що свою міну не чуєш», – говорить Володимир. Так само він не відчув пробиті груди і плече… Жодного болю, лише сильний удар у щелепу.

«Гагарін» на якусь мить утратив свідомість, а отямившись, навіть встиг ображено подумати: Хто ж це в щелепу кулаком заїхав? Бойовому медику!.. Оглянувся — нікого немає. На позиціях чути черги, вибухи. Значить продовжується бій. Поряд підпалена міною машина, світиться дірка в стіні старої будівлі… Міна вдарила у підвіконня і більша частина уламків пройшла трішки вище за чоловіка, багато з них «зловив» автомобіль… Саме вони і врятували життя чоловіку. Лиш невелика частина не оминула медика.  Та, дякуючи бронежилету і касці, поранення виявилися не смертельними…

— Дивлюсь, а з мене прямо дим валить,  увесь у крові, — пригадує Володимир. —  Добре, що аптечка завжди зі мною. Замість патронів та гранат, розгрузка на бронежилеті, заповнена різними медичними інструментами та засобами. Зупинив кров, як міг, і швиденько до бомбосховища. До нього було метрів 15. Мабуть, це найдовші 15 метрів у моєму житті. А там побратими, яких я ж і навчив надавати першу медичну допомогу. Зняли куртку, светр. Дивлюсь – рука пробита уламком, в грудях – дірка, але чомусь і досі нічого не відчуваю… До речі, непогано хлопців навчив. Не розгубились, грамотно іммобілізували грудну клітину, руку, щелепу. Недаремно стільки часу на це витратив. Прямо приємно було… Потім евакуювали до шпиталю. Підлікувався – і знову на фронт! До речі, за деякий час точно на цьому місці був ще один поранений. Він теж уже в строю!

«Гагарін» – чоловік досвідчений. Більше тридцяти років медичного стажу, до війни працював у Харкові нейрохірургом. Свій бойовий шлях розпочав ще в травні 2014-го в Слов’янську. Потім було Щастя… і пішло-поїхало…

Чоловік розповідає, що дуже важко витягати з поля бою своїх друзів. Показувати, що тобі їх шкода — не можна. Медик повинен зберігати холодний розум. Немає права на жалість.

– У порятунку поранених важливу роль відіграє не тільки медик, а й водій медевака, в нашому випадку «мотолиги», – додає чоловік. Пам’ятаю, як минулого року ми вивезли одразу вісім поранених під серйозним артобстрілом. Голови підняти не могли. Тільки завдяки водію ми залишились цілими і змогли позабирати всіх. Того дня бій розпочався із самого ранку, близько шостої.  Практично одразу ожила моя рація: «Ханой, 300!» Тільки ми вивезли одного пораненого, як до нас побігли люди, всі в крові, але не важкі… Кричать: «На нас увагу не звертайте, важкі – там, метрів за 100-150 у бік противника». Ну що робити? Ми туди. Прибігли, а там двоє дуже важких, в уламках – від маківки до п’ят. Вогонь – проливний. Ми дуже швидко бігли, четверо хлопців мені допомагали, та дорогою двоє з них  також хапанули свинцю… Так у мотолизі опинилось вже п’ятеро поранених. Ми розуміли, що треба швидко тікати, бо мотолига своїм звуком дратує ворога. Тільки вискочили в безпечніше місце, як знову ожила рація – «Трьохсоті!» Мчиш із думкою: «Хто? Хто цього разу? Тільки б устигнути. Якщо витягнемо живим, то зробимо все можливе й неможливе, аби врятувати. Тільки б устигнути… Так ми назбирали вісім чоловік у машині… Всі, кого забрали, – вижили. Більшість повернулись до строю. Тож, яка може бути пенсія?

У рідному Центрі екстреної медичної допомоги на «Гагаріна» з нетерпінням чекають. Кажуть, що такі фахівці — на вагу золота.

– Мені – 52, тож іноді здається, що для штурмової роти я вже трохи застарий, що вже не так швидко бігаю, — жартома розповідає «Гагарін». – Та після кожного врятованого життя розумію, що на відпочинок – ще ранувато.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Унаслідок ворожого артудару по Миколаївщині загинула жінка та поранено дитину

Унаслідок ворожого артудару по Миколаївщині загинула жінка та поранено дитину

Армія рф обстріляла з артилерії Куцурбську громаду Миколаївської області.

Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» (G7) мають намір посилити протиповітряну оборону України, аби врятувати життя життя наших громадян і захистити критично важливу інфраструктуру.

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Михайлівському Золотоверхому соборі відбулося прощання з активістом, сержантом 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Павлом Петриченком.

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Посол США Бріджит Брінк прокоментувала ранкову ракетну атаку рф по Дніпропетровщині, через яку загинули 8 осіб.

Колишньому старшому авіаційному техніку ВМС ЗСУ повідомлено про підозру

Колишньому старшому авіаційному техніку ВМС ЗСУ повідомлено про підозру

Колишньому офіцеру ВМС ЗСУ, старшому авіаційному техніку за фактом державної зради та дезертирства повідомлено про підозру.

Глава МЗС Естонії про загибель дітей від удару рф на Дніпропетровщині: Ми могли цьому запобігти, але не змогли

Глава МЗС Естонії про загибель дітей від удару рф на Дніпропетровщині: Ми могли цьому запобігти, але не змогли

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна прокоментував ракетний удар рф по Дніпропетровській області, внаслідок якого, зокрема, загинули двоє дітей, заявив, що жертв можна було б уникнути, якби Україна мала засоби ППО.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Інспектор прикордонної служби, водій

від 20100 до 20100 грн

Рівне

Державна прикордонна служба України

Оператор наведення, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Оператор протитанкового відділення, військовослужбовець

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Інженер-механік

від 16000 до 19000 грн

Львів

4762 військове представництво МОУ