ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Відбувся черговий випуск операторів БПЛА Punisher

Новини Репортаж
Прочитаєте за: 4 хв. 27 Грудня 2022, 17:52

Воїни з 36 підрозділів Сил оборони України вже вміють керувати безпілотниками Punisher, які виготовляють в Україні. Компанія-розробник навчає військових бути операторами БПЛА. На випуску кількох військовослужбовців із цих підрозділів побували кореспонденти АрміяInform. 

Сьогодні аеророзвідник «Алекс» тримає в руках безпілотник Punisher, прощаючись з навчальним полігоном. Він один з випускників курсів від виробника цих БПЛА.  Невдовзі разом з ним військовий поїде на фронт. 

Ще пів року тому ми могли тільки мріяти про це. Ми на нього збирали гроші кілька місяців. Ось нарешті ми пройшли навчання, отримали нашу «пташку», і вона вже має своє ім’я. 

 БПЛА «Алекса» особливий, бо на хвості безпілотника зображений дракон, на ім’я Кавірто. 

Коли моєму синові було 5 чи 6 років, дружина вирішила написати для нього дитячу книжку. Головні герої там були дракони. Там було два дракони, ім’я для них придумував мій син.  Був один дракон Кавірто, другий Аластер. І коли ми вже знали, що у нас буде ця «пташка», вирішили дати їй ім’я. Моя сім’я вирішила, хай це буде Кавірто. Якщо буде у нас наступний БПЛА, то буде Аластер.

 Нині син чоловіка дорослий. З перших днів широкомасштабного вторгнення він на службі в добровольчому формуванні. «Алекс» на фронті вдруге. 

 Я ще в чотирнадцятому році пішов на службу, щоб мої діти не бачили, що таке війна. На жаль, війна до нас прийшла. 

 З 2016 року, коли створили БПЛА Punisher, компанія-розробник навчила користуватись ним воїнів з 36  підрозділів, розповідає представник компанії-розробника Максим Суботін. 

Це багаторазовий ударний дрон Punisher, який одночасно є ще й багатофункціональним. Він може нести або один контейнер вагою три кілограми, або два контейнери вагою по півтора кілограма,  або три по одному кілограму. Можна обрати тип впливу на той чи інший об’єкт, який потрібно знищити: жива сила противника, броньована техніка, склад боєприпасів, склад паливно-мастильних матеріалів, станції радіоелектронної розвідки, радіоелектронної боротьби або командний пункт.  

 Перебувати в повітрі безпілотник може в середньому дві години. Цього достатньо, щоб виконувати місії з максимальною дальністю кілька десятків кілометрів. Умовна формула по розрахунку: хвилина кілометр по землі, – каже Суботін. 

 Цей дрон   з  найдешевшою вартістю виконання місій у світі і виготовлення контейнера коштує лише 100 доларів, тобто і вартість знищення об’єкта 100 доларів, розповідає представник компанії та згадує, Безпілотником Panisher розбомбили комплекс радіоелектронної боротьби Р-330Ж «Житель» у 2018 році. Це було на території тимчасово окупованої Горлівки, на подвір’ї командного пункту 3-ї бригади окупаційного корпусу, який відповідав за цю ділянку фронту. 

Найголовніше, що треба мати, щоб навчитися керувати цим БПЛА мотивацію, каже головний інструктор Петро. 

Не було такого, щоб когось ми не навчили. Якщо людина хоче навчитись ми його навчимо. При чому заздалегідь ти не знаєш, хто буде успішним оператором БПЛА, а хто не успішним. Повно вже таких кейсів, що людина на старті робила речі, які у мене потрапляють в мою колекцію визначних помилок. А потім, по закінченню курсу, лупашать невпинно. Справа в тактиці, уважності та вмінні аналізувати свої помилки й робити з них висновки. 

У планах розробників безпілотника локалізувати проєкт. Тоді всі деталі, з яких виробляють ці БПЛА, будуть робити в Україні, ділиться представник компанії-розробника Максим Суботін.

Гроші на закупівлі сучасного ударно розвідувального комплексу до якого входять два ударно – розвідувальних БПЛА збирали підписники телеграм каналу Оперативний ЗСУ . Після закінчення навчання, безпілотники були вручені розвідувальному підрозділу Командування об’єднаних сил ЗСУ.

Фото – Віктор Дехтяр

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Президент: Можемо зараз не тільки стабілізувати фронт, а й рухатися вперед

Президент: Можемо зараз не тільки стабілізувати фронт, а й рухатися вперед

Про це Володимир Зеленський сказав у своєму зверненні до учасників засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн».

СБУ відреагувала на погрозу з боку білорусі щодо удару по лікарнях в Києві

СБУ відреагувала на погрозу з боку білорусі щодо удару по лікарнях в Києві

Служба безпеки України прокоментувала заяву керівника кдб білорусі, який пригрозив про наміри рф здійснити ракетний удар по двох київських лікарнях, одна з яких дитяча.

росіяни 79 разів за добу атакували позиції Сил оборони

росіяни 79 разів за добу атакували позиції Сил оборони

Ворог завдав 1 ракетного та 67 авіаційних ударів, здійснив 54 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Норвегія надасть $13,7 млн для обслуговування українських танків Leopard

Норвегія надасть $13,7 млн для обслуговування українських танків Leopard

Обслуговування буде відбуватися в спеціальному центрі у Польщі.

Антикорупційна рада при МОУ підбила підсумки роботи

Антикорупційна рада при МОУ підбила підсумки роботи

Наступні вибори до Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України будуть оголошені найближчим часом, строк її роботи буде збільшений до двох років.

Медичні сили ЗСУ отримали ще два медичних евакуаційних вагони

Медичні сили ЗСУ отримали ще два медичних евакуаційних вагони

Загалом таких вагонів вже 66, до кінця року планується зробити ще 4 такі вагони.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший бойовий медик, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Рульовий-мотоpист, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій

від 20000 до 100000 грн

Тернопіль

Перший відділ Тернопільського РТЦК та СП

Офіцер групи планування штабу

від 21000 до 50000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Артилерист в ЗСУ

від 20000 до 100000 грн

Київ

1 відділ Ніжинського РТЦК та СП

Стрілець-помічник гранатометника, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго