ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У посилці військовому надіслали не сало чи солодощі, а … наркотики

Армія і суспільство
Прочитаєте за: 4 хв. 23 Листопада 2020, 11:09

Спочатку сформулюю чітке визначення, що таке військові кримінальні правопорушення. Це діяння, які скоєні виключно військовослужбовцями, де об’єктом посягання є безпосередньо військовий правопорядок (дезертирство, самовільне залишення військової частини, умисне знищення військового майна…).

Військова служба правопорядку як інструмент протидії кримінальним правопорушенням

Нагадаю, що в структурі Збройних Сил України у 2002 році створено спеціальний підрозділ – Військову службу правопорядку. Відповідно до статті 8 Закону України «Про військову службу правопорядку в Збройних Силах України» на ВСП покладено функції щодо попередження, виявлення кримінальних та інших правопорушень, вчинених у військових частинах, а також у інших місцях військовослужбовцями, військовозобов’язаними під час проходження ними зборів та працівниками Збройних Сил України під час виконання ними посадових обов’язків.

Тимчасовий виконувач обов’язків начальника Військової служби правопорядку в ЗСУ генерал-майор Василь Максименко поінформував АрміяІnform, що серед вчинених правопорушень найбільш поширеними залишаються кримінальні правопорушення, пов’язані з ухиленням від проходження військової служби, що становить близько 60% від числа всіх вчинених правопорушень; викрадення та знищення майна – 6%; незаконний обіг наркотичних речовин – 5%; незаконне та необережне поводження зі зброєю – 4 %; порушення статутних правил взаємовідносин – 2 % тощо.

Згідно з статистичними даними,  порівняно з 2019 роком кількість правопорушень, вчинених військовослужбовцями, зменшилась на 15 %.

Проводячи роботу у відповідному напрямку, ВСП впродовж 10 місяців 2020 року виявила збитків на загальну суму майже 200 мільйонів гривень, із цієї суми відшкодовано майже 180 мільйонів гривень.

Військовослужбовці ВСП, під час проведення перевірки в одній із військових частин, виявили факт зловживання своїм службовим становищем службовими особами цієї частини та привласнення грошових коштів у особливо великих розмірах. З’ясовано, що в бухгалтерському обліку були використані недостовірні акти виконаних робіт підрядником про виготовлення та встановлення спеціальної смуги перешкод БАРС. Внаслідок чого заподіяно майнову шкоду державним інтересам на загальну суму понад 400 тисяч гривень.

Також за інформацією ВСП, цього року в травні затримано військовослужбовця, який отримав посилку з наркотичними та психотропними речовинами. Таким чином, було попереджено подальший збут та вживання наркотичних засобів на території військової частини.

Згідно статистичних даних в порівнянні з 2019 роком кількість правопорушень, вчинених військовослужбовцями зменшилась на 15 %

Як правило, основними причинами та умовами, які сприяють вчиненню всіх правопорушень військовослужбовцями, є соціально–побутові аспекти та ті, які пов’язані із несенням військової служби. Зокрема, це соціально-економічна криза, неналежний рівень виховання молоді до призиву на військову службу, невисокий рівень культури, матеріальні труднощі в сім’ї, низький рівень правової культури та свідомості. Звісно, що умовами та причинами, які впливають на свідомість  військовослужбовців на вчинення ними злочину є те, що вони постійно перебувають в однорідному соціумі, що інколи призводить до психологічної (психічної) напруженості; не достатньо проводять виховну та профілактичну роботу з боку прямих та безпосередніх командирів; неналежно здійснюють правове навчання та інформування щодо правових наслідків за скоєння правопорушень; правовий нігілізм та недбале (легковажне) ставлення до функціональних обов’язків, пов’язаних із несенням військової служби.

Підрозділи Військової служби правопорядку постійно вживають превентивні заходи, спрямовані на запобігання правопорушень серед військовослужбовців, а також виявляють умови та причини, що сприяють їх вчиненню. Однак наявних повноважень не достатньо, щоб ефективніше виявляти та попереджувати правопорушення в армії.

В умовах реформування Збройних Сил України потребує змін і Військова служба правопорядку. Ще у 2008 році рішенням РНБО України «Про хід реформування системи кримінальної юстиції та правоохоронних органів», уведеної в дію Указом Президентом України від 08.04.08 за № 311/2008, було схвалено концепцію реформування кримінальної юстиції України. Документ передбачає перетворення Військової служби правопорядку у Військову поліцію з наданням повноважень проводити досудове слідство щодо військових злочинів.

На виконання цього рішення розроблено проєкт Закону «Про військову поліцію», яким пропонують створити правову базу, яка б визначала повноваження новоствореного правоохоронного органу та  регламентувала його роботу.

Саме створення військової поліції зможе більш ефективно забезпечити порядок у війську, сприятиме зменшенню вчинення правопорушень, що позитивно вплине на готовність Збройних Сил України виконувати визначені завдання.

Однак цей законопроєкт й досі не розглянутий у Верховній Раді України. Чому..? Відповідь за парламентарями…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У Бериславі армія рф скинула вибухівку на заклад освіти

У Бериславі армія рф скинула вибухівку на заклад освіти

російські війська продовжують нищити освітні заклади на Херсонщині.

Президент: російське зло навіть напередодні Великодня прагне нести руїни

Президент: російське зло навіть напередодні Великодня прагне нести руїни

Сьогодні зранку була тривала доповідь Олександра Сирського. Головком доповів саме щодо наших фронтових позицій, конкретних дій підрозділів, конкретних напрямків.

На Донеччині збили російський Су-25

На Донеччині збили російський Су-25

Воїни 110-ї окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка сьогодні збили російський Су-25 на Донеччині.

Мінометники показали, як нищать ворога на Куп’янському напрямку

Мінометники показали, як нищать ворога на Куп’янському напрямку

На Куп’янському напрямку мінометники «Помсти» показали свою роботу, внаслідок чого двоє окупантів були ліквідовані, ще двоє — поранені.

Пенсіонеру-переправнику не вдалося довезти до Тиси двох «водолазів»

Пенсіонеру-переправнику не вдалося довезти до Тиси двох «водолазів»

62-річного жителя міста Тячів, який мав намір переправити в Румунію двох чоловіків, викрили у ході реалізації інформації, наданої співробітниками оперативно-розшукового відділу Мукачівського прикордонного загону.

«У вас вообще, Саш, никого почти не осталось, это п*здец» — ГУР перехоплення

«У вас вообще, Саш, никого почти не осталось, это п*здец» — ГУР перехоплення

Українські розвідники оприлюднили перехоплену розмову цивільної з Новоборового Луганської області щодо великих втрат та зниклих безвісти військовослужбовців зс рф.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 21000 до 121000 грн

Володимир, Волинська область

Помічник гранатометника

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Кулеметник у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Кухар-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП

Водій-машиніст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область