ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Небо під замком!»

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 3 Липня 2020, 17:27

Із цим девізом служать тисячі українських воїнів зенітних ракетних військ Повітряних Сил. Для багатьох із них він став справжнім життєвим кредо. Адже їм доводиться підтримувати імідж грізної міці ціною великих зусиль і особистих жертв. Актуальність цього девізу добре розуміють у Кремлі. Саме усвідомлення можливостей української ППО стримує РФ від повторення в Україні сирійського сценарію.

За час війни бойові розрахунки
знищили майже 50 російських дронів

Усі добре розуміють, що зенітне ракетне озброєння український військ далеко не нове й нерідко виходить з ладу. Вироблене воно ще у 70–80-х, а заводи-виробники розташовано на території держави-агресора. Тож від початку війни ми стикнулися із серйозною проблемою – постачання запчастин для ремонту ЗРК. Поки в Україні шукали шляхів вирішення проблеми, зенітні ракетні бригади самотужки ремонтували свої «трьохсотки» й «Буки», підтримуючи бойові спроможності підрозділів та боєготовність комплексів і систем.

У доволі короткі терміни на вітчизняних оборонних підприємствах вдалося налагодити виробництво більшості блоків. До того ж, вони працюють на сучасних технологіях і частково покращують ТТХ комплексів. Проте задовольнити на 100 відсотків потребу ракетників щодо комплектовання нашому ОПК ще не вдалося. Але роботи тут тривають.

Окремої уваги заслуговує фаховість і винахідливість наших ракетників. За роки російської навали маємо унікальний досвід і напрацювання з підвищення результативності знищення ворожих БПЛА. Від початку ворожої агресії на Донбасі бойові розрахунки знищили майже пів сотні безпілотників РФ, більшість з яких високотехнологічні й коштовні апарати типу «Орлан».

Унікальна універсальність фахівців ЗРВ

Командування Повітряних Сил добре усвідомлює залежність успіху будь-якої воєнної операції від таких чинників, як індивідуальна майстерність кожного фахівця, злагодженість екіпажів, бойових обслуг, окремих дивізіонів та угруповань військ ППО. Відтак щороку бойова підготовки військ змінюється кількісно та якісно. Активно впроваджують бойовий досвід, змінюють формати, задуми та сценарії навчань, відповідно до нинішніх і перспективних загроз. Щоправда, цьогоріч через пандемію коронавірусу довелося дещо корегувати заходи бойової підготовки і більше уваги звернути на індивідуальний вишкіл та відпрацювання автономної роботи комплексів.

Говорячи про підготовку фахівців ЗРВ, слід окремо згадати про їхню унікальну універсальність. Майже половина особового складу бригад з початку 2014-го відвоювала по кілька ротацій у складі різних бригад Сухопутних та Десантно-штурмових військ. Часто командири піхотних бригад просили командирів ракетників відрядити певних людей, які добре себе зарекомендували не тільки як умілі вмотивовані воїни, а й чудові фахівці, які можуть навчити, поділитись навичками і досвідом щодо організації та ведення протиповітряної оборони, володіння певним озброєнням. Йдеться насамперед про розрахунки зенітних установок та операторів ПЗРК.

Потрібна нова техніка…

Попри посилення бойових спроможностей, загострюються хронічні проблеми ЗРВ. Перша – відтік кадрів. У більшості підрозділів військовослужбовцям через велике навантаження доводиться часто працювати понаднормово, далеко від сімей. Соціальні питання, що потребують вирішення на державному рівні, традиційно залишаються актуальними.

Друга – техніка старіє, вимагає все більшої уваги і забирає багато часу. Новітніх ЗРК від українських виробників ще немає, а закупівля закордонних – поки що під питанням.

Утім, попри нагальні проблеми, вартові неба надійно стоять на сторожі повітряних кордонів держави. Цілодобово на бойовому чергуванні перебувають понад дві з половиною тисячі фахівців ЗРВ. У районі проведення ООС постійно присутнє потужне угруповання військ, здатне відбити масовану атаку авіації і крилатих ракет ворога. Це грізний чинник стримування, через який агресор досі не наважився перейти до повномасштабної війни із застосуванням бойової авіації.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Прокурорам вдалося ідентифікувати військовослужбовця рф, причетного до вбивства капітана судна у Голій Пристані на Херсонщині.

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Президент України Володимир Зеленський подякував Австралії за оголошений новий пакет підтримки для нашої держави і людей.

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

На Бахмутському напрямку українські прикордонники знищили два мотоцикли загарбників.

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Українці пройшли сьогодні ще один масований ракетний удар — 34 російські ракети різних типів. Основна мішень — це енергетика, різні об’єкти галузі: і електроенергетика, і об’єкти для транзиту газу. Саме ті газові об’єкти, від яких залежить, зокрема, безпека постачання в Євросоюз.

Українська авіація 16 разів завдала ударів по військах рф

Українська авіація 16 разів завдала ударів по військах рф

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 16 районах зосередження особового складу противника.

Для прориву в районі Очеретиного окупанти задіяли до чотирьох бригад

Для прориву в районі Очеретиного окупанти задіяли до чотирьох бригад

Ворогу вдалося прорватися та закріпитися в частині Очеретиного. Наразі та частина населеного пункту, в якій знаходиться противник, перебуває під нашим вогневим контролем.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор БПЛА ЗСУ

від 20500 до 130000 грн

Херсон, Херсонська область

Водій категорії С

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Старший навідник мінометного взводу

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Водій до 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Водій (кат. B, C, D), військовослужбовець

від 20500 до 20500 грн

Городок (Житомирська обл.)

Військова частина А2192

Військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Чернігів

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )