ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Головне – не ламати людей, а допомогти їм знайти свій шлях»

Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 20 Березня 2020, 19:30

Їхня служба – це своєрідна військова рекламна агенція. 80 відсотків свого часу вони витрачають на спілкування з місцевим населенням. І саме від них залежить укомплектованість армії вмотивованими та професійними контрактниками. Мова йде про інструкторів з рекрутингу.

Як відомо, з березня 2018 року почалось переформування військкоматів у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, у яких з’явилися нові відділи і введено посади інструкторів-вербувальників. Їхнє головне завдання – вербування громадян на військову службу за контрактом. І якщо комусь може здатися, що ця робота нескладна й не вимагає особливої підготовки, запевнимо, що це не так. Насправді інструкторів з рекрутингу ретельно відбирають, бо навантаження і відповідальність, що лягає на їхні плечі, неабияка.

Серед тих, хто поповнює українську армію професіоналами-контрактниками, обираючи кандидатів на військову службу, є й інструктор відділу рекрутингу та комплектування Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки старший прапорщик Ростислав Кінзерський. Він має солідний досвід, адже відтоді, як його призвали до лав ЗСУ, а це 1993 рік, чоловік неодноразово встиг змінити місце служби.

– Відслуживши строкову в 35-й окремій роті охорони й оборони, де був стрільцем, вирішив залишитися в армії. Багато чого довелось пережити. Був і начальником сховища, командиром взводу роти охорони. Коли заговорили про скорочення, мріяв потрапити на корабель. Навіть почав вивчати основну специфіку професії, складати заліки, ходив на бойові стрільби у складі екіпажу корабля. Проте на місце, яке претендував, вибрали досвідченішого. Воно і зрозуміло, бо на кораблі бажання – це добре, але головне – досвід, – розповідає Ростислав Кінзерський. – Тож, коли запропонували посаду в новоствореному 172-му одеському обласному територіальному центрі комплектування, пішов туди інструктором, відповідав за відбір на військову службу за контрактом до ВМС.

Та згодом знову скорочення і служба в окремій радіотехнічній роті ВМС командиром взводу. Старший прапорщик Кінзерський виконував спеціальні бойові завдання за призначенням у районі АТО/ООС. А коли на початку 2019-го було проведено конкурс на посаду інструктора і йому запропонували продовжити службу на посаді, яку раніше обіймав у новоствореному Одеському обласному ТЦК та СП, він одразу погодився.

– Інакше і бути не могло, адже ця робота мені до вподоби. Спілкування з людьми та можливість здійснити чиїсь мрії – дорогого варте. Мені довелося послужити в різних частинах і така зміна професій та служб дала змогу зрозуміти, які люди необхідні армії. Крім того, під час служби в 172-му центрі здобув неоціненний досвід. Тоді ми їздили по частинах, вникали у кожну проблему, дізнавалися про специфіку служби й вимоги до тієї чи іншої спеціальності. Так намагалися зрозуміти, які люди і де необхідні. А після відбору – зустрічі з контрактниками, на яких дізнавалися про позитивні й негативні моменти в службі. Це було досить легко, бо нам довіряли. Так є і нині, – говорить старший прапорщик Ростислав Кінзерський.

І правда, про військову службу за контрактом краще всіх розповість той, хто пізнав її не з підручників, а з власного досвіду. І такий рекрутер дасть вичерпну інформацію, що допоможе людині якісно підібрати  частину й посаду.

– Головне у нашій роботі – не ламати людей, а допомогти їм знайти свій шлях, – зазначає інструктор з рекрутингу.

Тому вербувальники основну увагу акцентують на умовах проходження служби, бойовій підготовці, соціальних стандартах, виконанні завдань у районі проведення операції Об’єднаних сил. Також рекрутер налагоджує взаємодію з організаціями й установами, у яких працюють чи перебувають на обліку потенційні кандидати. Зокрема з центрами зайнятості, де розміщують переліки вакантних посад військових частин, в інтересах яких здійснюється пошук і відбір кандидатів. Налагоджена з цією ж метою і взаємодія з командирами військових частин. Представник відділу рекрутингу володіє інформацією  щодо  вакансій, які підлягають комплектуванню військовослужбовцями за контрактом. Інша складова – налагоджена робота з представниками мобільних вербувальних груп військових частин з визначення спільних заходів пошуку та відбору кандидатів. Все це поліпшує популяризацію армійської служби.

– Лише сліпий не бачить, що у війську чи не щодня відбуваються реальні позитивні зміни, – переконаний військовий.

Він також зазначає, що попри те, що на сході триває війна, чимало жінок виявляють бажання служити за контрактом. Причому дуже багато з них хочуть потрапити саме в бойові підрозділи.

– З 2019 року маємо право призивати осіб без громадянства або іноземців на певні посади. І знаєте, у нас реально пішли люди з інших країн на військову службу за контрактом. Звісно, йдуть вони через навчальні центри, де складають Присягу на вірність народові України. Проте у час війни, вважаю, що кожен українець зобов’язаний виконати свій обов’язок. Моя думка така: якщо ти громадянин, а не «населення території», мусиш захищати Батьківщину, – говорить старший прапорщик Кінзерський.

А ще він переконаний, що неабияким позитивом є зміна ставлення до сержантів і старшин – кістяка сучасної української армії. Саме сержанти відіграють важливу роль у ланцюжку між командиром, який ставить завдання, і солдатами, які мають його виконувати.

– Переходимо на стандарти НАТО і піднімаємо роль сержанта. І це чудово. Переконаний, що «короля створює почет». Тому, якщо в підрозділі сержант на своєму місці і він як командир-лідер опікується особовим складом, навчає його, відповідає за морально-психологічний стан та професійну готовність, знає проблеми підлеглих, постійно спілкується з ними і з командуванням, звісно, тоді все працюватиме як добре налагоджений механізм.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Окупанти обстріляли село на Херсонщині, постраждала жінка

Окупанти обстріляли село на Херсонщині, постраждала жінка

Унаслідок російського обстрілу села Станіслав Херсонської області постраждала місцева жителька.

Новий британський танк Challenger 3 пройшов випробування

Новий британський танк Challenger 3 пройшов випробування

Перспективний основний бойовий танк четвертого покоління Challenger 3, який розробляється для британської армії, пройшов випробування.

росармія зруйнувала освітній заклад у Херсоні

росармія зруйнувала освітній заклад у Херсоні

Війська росії поцілили по закладу освіти у Корабельному районі Херсонщини. На щастя, обійшлося без жертв.

Противник намагається взяти Часів Яр в оперативне оточення — речник ОСУВ «Хортиця»

Противник намагається взяти Часів Яр в оперативне оточення — речник ОСУВ «Хортиця»

Війська рф продовжують тиснути на позиції українських військових на Бахмутському напрямку, зокрема на околиці міста Часів Яр Донецької області.

Катерина Черногоренко відзначила курсантів — переможців хакатону НATO

Катерина Черногоренко відзначила курсантів — переможців хакатону НATO

Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко нагородила курсантів Військового інституту телекомунікацій та інформатизації та інженерів SoftServe, які отримали нагороди та стали переможцями на хакатоні TIDE NATO Hackathon у складі команд «JAM Team», «IT Workshop», «Валькірія-1» та «Валькірія-2».

ЗСУ контролюють дві третини сіл Очеретине та Соловйове

ЗСУ контролюють дві третини сіл Очеретине та Соловйове

Сили оборони контролюють дві третини сіл Очеретине та Соловйове Донецької області. Українські військові блокують ворога та працюють над тим, щоб вибити його із займаних позицій.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій кат. В

від 20000 до 120000 грн

Білгород-Дністровський

808 ОПП

Старший акумуляторник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Стрілець, помічник гранатометника

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Розвідник-навідник

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Розвідник-оператор

від 25000 до 125000 грн

Одеса

137 ОБМП