ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Що роблять ССО… на канікулах!?

Армія і суспільство Вишкіл Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 10 Червня 2021, 20:06

Зазвичай курсанти, які навчаються у військових вишах, чекають літньої канікулярної відпустки, рахуючи дні. Там, мовляв, буде місяць тотального відпочинку: пікніки, дівчата, машини, дискотеки, спання аж до обіднього часу. Одним словом – те, чого зазвичай бракує молоді у процесі навчання у військових навчальних закладах.

Але існують і форми альтернативного відпочинку. Та ще й з педагогічною практикою. До прикладу, так роблять на факультеті підготовки спеціалістів військової розвідки та спеціального призначення Військової академії (місто Одеса). Вже кілька років поспіль вони скеровують курсантів, які демонструють відмінні показники у навчанні, дисципліні та спорті у Карпати, брати участь у вишкільних таборах, що проводить Навчально-виховний центр «Гайдамацька Січ» для підлітків.

Завдання курсантів – бути інструкторами та старшими товаришами для дітей. А заодно, відточити майстерність наставника, психолога й організатора. Адже за короткий час (зміна в таборі триває десять днів) потрібно завоювати прихильність і увагу такої різної за характерами аудиторії, як школярі.

– Ми співпрацюємо з факультетом, де готують офіцерів для ССО та розвідки українського війська вже третій рік поспіль надзвичайно продуктивно. Хлопці викладаються на всі сто відсотків. Постійно мають активність для наших вихованців. Роблять з ними фізичні вправи, ходять у гори, навчають азів «рукопашки», організовують заняття з надання першої домедичної допомоги, влаштовують навіть радіотренування з переговорів по портативній рації. Одним словом, на місці не сидять від перших променів сонця аж до відбою. Та й самі відпочивають, бо навколо – чудова природа Карпат. Це не казарма, все ж таки, – говорить голова НВЦ «Гайдамацька Січ» Вадим Кіров.

Цього року в нього гостюють двоє юнаків, які поповнять лави офіцерів Сил спеціальних операцій ЗС України. Іван та Андрій (імена, звісно, не справжні, адже така вже в хлопців робота) кажуть, що їм така канікулярна відпустка подобається.

– Вдома, звісно, друзі, батьки, хатні справи. Але за тиждень-другий вже захотілося б якихось змін: кудись бігти, щось робити. Тут ми не лише відпочиваємо душею і тілом, а й з користю проводимо час. З арсеналу наших знань і умінь даємо дітям те, що точно не зашкодить: бути фізично розвинутим, уміти захиститися, допомогти постраждалому. Крім того, потроху розповідаємо про те, що таке служба в ССО. А ввечері сідаємо біля ватри з гітарою і співаємо «Тихо прийшов, тихо пішов». Пісню воїнів спецпризначення, яку наші юні друзі вже вивчили, – розповідають курсанти.

Організатори вишкільного табору в Карпатах зазначають, що торік через карантинні заходи було неможливо організувати активний відпочинок дітям. Тепер така можливість є. Зміни по півтора десятка дітей в кожній триватимуть все літо. Долучитися зможуть всі охочі. Зокрема, діти з родин учасників російсько-української війни.

– Нещодавно ми брали участь у семінарі «Школа виховників джур», організованого під патронатом Львівської облдержадміністрації. Надихнулися новими ідеями. У наших вишколах діти отримують не лише фізичну активність, а й багато займаються вивченням історії України, національно-визвольних змагань. Розвиваються творчо: малюють, співають. Словом, отримують повний цикл відпочинку і розвитку на природі, – розповіла Зоряна Ганкова, інструктор НВЦ «Гайдамацька Січ».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Пентагон модернізує свою ПРО: Lockheed Martin отримав $17 млрд на розробку новітнього перехоплювача МБР

Пентагон модернізує свою ПРО: Lockheed Martin отримав $17 млрд на розробку новітнього перехоплювача МБР

У Сполучених Штатах розробляють ракету-перехоплювач наступного покоління для національної системи протиракетної оборони.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

Окупанти збільшили кількість штурмів та обстрілів на Луганщині

Окупанти збільшили кількість штурмів та обстрілів на Луганщині

Війська рф значно збільшили кількість штурмів і обстрілів наших позицій та населених пунктів Луганської області.

Війська рф понад 300 разів вдарили по Запорізькій області

Війська рф понад 300 разів вдарили по Запорізькій області

Упродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували 7 населених пунктів.

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У Чорному та Азовському морі станом на ранок 24 квітня російські військові кораблі відсутні.

Сили оборони ліквідували 1095 окупантів, знищили танки, артсистеми та ББМ: втрати рф за добу

Сили оборони ліквідували 1095 окупантів, знищили танки, артсистеми та ББМ: втрати рф за добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 28.04.24 орієнтовно становлять:

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор-дешифрувальник (БпЛА)

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Стрілець

від 50000 до 120000 грн

Дніпро

ТРО 234 бат 128 бригада ВЧ А7409

Номер обслуги, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Стрілець у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Офіцер групи ВСП

від 30000 до 60000 грн

Запоріжжя, Запорізька область