ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Вінницький «Ветеранський простір»: уже доступні й послуги реабілітолога

Важливо Новини Реабілітація
Прочитаєте за: 4 хв. 2 Лютого 2021, 17:09

Як і в інших містах України, у Вінниці діє не одна, а кілька громадських організацій та спілок, що об’єднують ветеранів російсько-української війни, допомагають їм вирішувати різноманітні соціально-побутові питання й проблеми та консолідують вчорашніх військовослужбовців. Втім, кожна з них відрізняється від інших, є свої нюанси, свої пріоритети. І ось близько року тому у Вінниці замислилися над тим, аби створити Центр допомоги ветеранам війни, який би став своєрідною об’єднавчою платформою для різних громадських організацій і водночас ефективно вирішував проблеми ветеранської спільноти.

Пів року тому, у липні 2020-го, консультації керівництва міста та ветеранського активу завершилися створенням такої структури. Між виконавчим комітетом Вінницької міської ради та Координаційною радою ветеранів АТО/ООС і волонтерів при Вінницькій міській раді було укладено Спільну угоду, відповідно до якої у Вінниці створено Міський освітньо-аналітичний центр допомоги ветеранам АТО/ООС, членам їхніх сімей та сім’ям загиблих. Утім, ветеранська спільнота одразу ж охрестила новостворену структуру «Ветеранським простором» –– саме під такою назвою центр і відомий у колах вінницьких учасників бойових дій.

 

Керівником центру було обрано бойового офіцера, який нещодавно звільнився у запас з посади заступника командира однієї з військових частин Вінницького гарнізону. Багаторічний досвід військової служби та досвід участі в боях, поранення, орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня –– підполковник запасу Олег Климбовський став саме тією людиною, яка здатна дієво вирішувати ветеранські проблеми та консолідувати ветеранів Вінницької територіальної громади.

До слова, на території громади на сьогодні проживає близько 5300 учасників бойових дій, понад 280 із яких –– це люди, які дістали інвалідність внаслідок бойових дій. Плюс –– близько 90 сімей полеглих захисників, які також потребують уваги й допомоги.

Як розповів керівник проєкту, головною метою створення центру є соціалізація та адаптація ветеранів, сприяння їм у працевлаштуванні, а також у культурному та духовному розвитку.

Пів року тому міська рада виділила «Ветеранському простору» просторе й комфортне приміщення у центрі міста, меблювала його, надала комп’ютерну техніку тощо. З вересня центр запрацював.

–– Майже п’ять із половиною тисяч ветеранів, які мешкають на території Вінницької громади,  тобто в обласному центрі та навколишніх селах, це –– чимале військо, –– розповідає Олег Федорович. – У кожного є якісь свої невирішені проблеми, купа запитань, на які ми намагаємося відповісти й допомогти кожному, хто до нас звертається. Ба більше –– кожному, про чиї труднощі ми дізналися навіть без його особистого звернення.

Так, життєві ситуації трапляються різні. Один військовослужбовець звільнився зі Збройних Сил після закінчення контракту. Поки служив та воював, у нього померла мати, він вдруге одружився –– змін відбулося чимало. І ось після звільнення він залишився без житла й засобів для існування, у важкому психоемоційному стані. «Ветеранський простір» допоміг йому влаштуватися на роботу й орендувати житло, перевезли сім’ю, працевлаштували дружину.

–– Людина соціалізована, живе, працює, –– додає Олег Климбовський. –– І ми продовжуємо супроводжувати цю сім’ю.

Іншого разу ветеран, який внаслідок бойових дій дістав інвалідність, потребував термінової операції у столиці, але не міг дістатися Києва через стан здоров’я. Центр допоміг і тут: за сприяння міської ради та Міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк було організовано перевезення ветерана спеціалізованим транспортом до столиці, а після операції та лікування –– у зворотному напрямку.

Проводить «Ветеранський простір» і заходи щодо військово-патріотичного й національно-патріотичного виховання. Навіть в умовах карантину ветерани спромоглися долучити до цієї справи вінницьких школярів –– розробили питання щодо сьогоднішньої ситуації в Україні в умовах російської агресії, української історії та традицій, які надрукували на картках із QR-кодами. Дві з половиною сотні комплектів таких карток роздали по вінницьких школах, учні яких долучилися до інтерактивної гри онлайн: відповідали на запитання, а потім слухали правильні відповіді, озвучені ветераном війни, діючим військовослужбовцем, на спеціально для цього створеному YouTube-каналі.

За сприяння партнерів Центр надає своїй цільовій аудиторії і правову, і психологічну, й інші види допомоги. Менш ніж за пів року існування структури проконсультовано понад 250 ветеранів, надано психологічні консультації більш ніж сотні учасникам проєкту. Понад пів сотні ветеранів отримали також допомогу фахівців з медичної реабілітації –– вже давно за договором із ветеранами, які потребують допомоги, працює спеціаліст із кінезітерапії, а віднедавна, щойно завершився локдаун, ще й реабілітолог.

–– Серед ветеранів дуже багато людей, які потребують медичної реабілітації, –– говорить майор медичної служби запасу Анатолій Тимчук, також учасник бойових дій з 2014 року, фізичний терапевт, магістр фізичної реабілітації, кандидат у майстри спорту зі спортивної акробатики. –– Найбільш поширені серед наших ветеранів захворювання, пов’язані з порушеннями нормального функціонування опорно-рухового апарату. Це, звичайно, пов’язано з професійною діяльністю, постійними навантаженнями, травмами й пораненнями. Тож їм допомога фахівця з реабілітації є вкрай необхідною.

Ось уже другий тиждень усі охочі ветерани Вінниці можуть отримати консультацію реабілітолога, пройти сеанс лікувального масажу, зайнятися індивідуальною гімнастикою, пройти курс занять на профілакторі Євмінова тощо. І все це, як і решта послуг «Ветеранського простору», –– абсолютно безкоштовно!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Окупанти обстріляли село на Херсонщині, постраждала жінка

Окупанти обстріляли село на Херсонщині, постраждала жінка

Унаслідок російського обстрілу села Станіслав Херсонської області постраждала місцева жителька.

Новий британський танк Challenger 3 пройшов випробування

Новий британський танк Challenger 3 пройшов випробування

Перспективний основний бойовий танк четвертого покоління Challenger 3, який розробляється для британської армії, пройшов випробування.

росармія зруйнувала освітній заклад у Херсоні

росармія зруйнувала освітній заклад у Херсоні

Війська росії поцілили по закладу освіти у Корабельному районі Херсонщини. На щастя, обійшлося без жертв.

Противник намагається взяти Часів Яр в оперативне оточення — речник ОСУВ «Хортиця»

Противник намагається взяти Часів Яр в оперативне оточення — речник ОСУВ «Хортиця»

Війська рф продовжують тиснути на позиції українських військових на Бахмутському напрямку, зокрема на околиці міста Часів Яр Донецької області.

Катерина Черногоренко відзначила курсантів — переможців хакатону НATO

Катерина Черногоренко відзначила курсантів — переможців хакатону НATO

Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко нагородила курсантів Військового інституту телекомунікацій та інформатизації та інженерів SoftServe, які отримали нагороди та стали переможцями на хакатоні TIDE NATO Hackathon у складі команд «JAM Team», «IT Workshop», «Валькірія-1» та «Валькірія-2».

ЗСУ контролюють дві третини сіл Очеретине та Соловйове

ЗСУ контролюють дві третини сіл Очеретине та Соловйове

Сили оборони контролюють дві третини сіл Очеретине та Соловйове Донецької області. Українські військові блокують ворога та працюють над тим, щоб вибити його із займаних позицій.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

від 20000 до 20000 грн

Житомир

Державна прикордонна служба України

Начальник наземного запитувача до в/ч А2800

від 23000 до 40000 грн

Радісне, Одеська область

Бойовий медик взводу військовослужбовець

від 22000 до 125000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Радіотелеграфіст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Кулеметник військової частини

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Гранатометник

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО