ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У трофейних російських БМП ми знайшли самовар, баян та шкуру ведмедя — командир рембату Дмитро Теліженко

Репортаж
Прочитаєте за: 4 хв. 19 Грудня 2023, 12:30

Закинутий критий майданчик одного з сільськогосподарських підприємств вже понад рік, як набув нового життя — вже кілька місяців будівля виконує роль цеху ремонтного батальйону Залізної танкової бригади. Тут армійці здійснюють обслуговування, ремонтують та відновлюють після боїв танки, БМП, БТР з незначними пошкодженнями, які, зокрема, належать і сусіднім військовим частинам.

Зараз в ангарі на «лікуванні» знаходяться дві САУ і танк. Дві одиниці техніки потребують заміни двигунів — благо, дефіциту з «серцями» немає: нещодавно нову партію агрегатів доставили з виробництва. Тут машини пробудуть ще кілька днів — ремонтники замінять двигуни на нові, а старі поїдуть на підприємство для проведення капітальних робіт.

— Крім проблем з двигунами, до нас прибуває техніка з несправностями ходової частини, гальмівної та паливної систем, як-то ця самохідна артилерійська установка, — розповідає командир батальйону майор Дмитро Теліженко.

Офіцер ділиться, що майже 80 відсотків особового складу батальйону — мобілізовані. До недавнього часу кожен з них мав свій фах, який часто не мав відношення до автомобільної техніки, а тим більше важкої, але війна заставила опанувати нову справу — ремонт та обслуговування бронетанкової техніки.

Ось і Олександр, який до великої навали орків мав власну справу — виготовляв 3D-принтери і ЧПУ, вводить в танкову ремонтну справу «ноу-хау»: на одному друкує невеликі пластикові запчастини, яких завжди не вистачає в поточних справах, а на токарний стонок встановив числове програмне керування —  це комп’ютеризована система, яка зчитує командні інструкції спеціалізованої мови програмування  і керує верстальним оснащенням. Це дозволяє проводити «ювелірну» роботу — обточувати дрібні запчастини розмірами аж до болтів.

Зібрав ремонтник і стенд для перевірки роботи компресорів на танках.

— Ставити компресор на танк по кілька разів, аби перевірити його — марна і трудомістка справа. А це обладнання дозволяє дізнатися результат ремонту без зайвих маніпуляцій, — розповідає армієць.

Поряд з токарним обладнанням стоїть мобільна автомобільна майстерня.

Це пересувне СТО містить в собі велику кількість приладів та інструментів — від верстатів до зварювальних напівавтоматів, різні ключі та домкрати. Головним завданням цих майстерень є ремонт важкої техніки в польових умовах. Але ремонтники Залізної бригади кажуть, що на цей момент нечасто використовують їх поряд з лінією фронту: пересувні СТО — «жирна» ціль для ворога. Тому за необхідністю армійці завантажують з цих машин необхідне обладнання на пікапи, більш швидкі та маневрені автомобілі.

В окремому приміщенні зберігаються запчастини, зняті з трофейної російської техніки.

Пан Дмитро розповідає, що навіть якщо машина згоріла, на ній залишається те, що може послужити на користь українському війську, наприклад, катки, гусені. Встановили армійці й взаємодію з  харківськими волонтерами фонду «Щоденники війни», через яких часто поповнюють склад трофейних запчастин для танків.

— Ось на цю САУ потрібно було знайти вал редуктора. Саме на тій свалці і знайшли необхідний агрегат. Там же поповнили запас двигуна на танк, — усміхається офіцер.

Для евакуації підбитих машин з поля бою є в штаті батальйону кілька БРЕМ-1. Саме ними підрозділ витягав з річки російську БМП, яку поспіхом залишили орки, тікаючи з Харківщини під натиском українських підрозділів восени минулого року.

— Вони так квапилися, що забули переключити машину на водяне керування. Вона і затонула, — розповідає офіцер.

Взагалі на рахунку батальйону чотири притягнутих з поля бою трофейних танки та сім БМП.  Командир ремонтного батальйону оцінює російську техніку на «трійочку» — каже, машини непогані, але занедбані. А ось речі, знайдені в них – цікаві…

— Ну, крім сухпайків та намародереного мотлоху, знаходили ми в тих машинах самовар, баян та щось схоже на шкуру ведмедя. Мабуть, цигани в них каталися, — щиро сміється офіцер.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Бахмутському напрямку росіяни кидають на штурми танки-сараї, але ЗСУ мають перевагу в FPV-дронах

На Бахмутському напрямку росіяни кидають на штурми танки-сараї, але ЗСУ мають перевагу в FPV-дронах

Війська рф посилили штурмові дії на Бахмутському напрямку і стали більше використовувати так звані танки-сараї, обшиті додатковим захистом.

У Силах оборони розповіли про спроби ворога потрапити у Красногорівку в цивільному одязі

У Силах оборони розповіли про спроби ворога потрапити у Красногорівку в цивільному одязі

Військові рф намагаються проникнути у Красногорівку на Донеччині в цивільному одязі, вдаючи з себе місцевих.

Генштаб ЗСУ: на фронті 108 бойових зіткнень, найбільше — на Бахмутському напрямку

Генштаб ЗСУ: на фронті 108 бойових зіткнень, найбільше — на Бахмутському напрямку

Протягом доби зафіксовано 108 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 7 ракетних та 74 авіаційних удари, здійснив 83 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Посилення ППО України: внесок Канади направлять на закупівлю ракет для IRIS-T

Посилення ППО України: внесок Канади направлять на закупівлю ракет для IRIS-T

Внесок Канади на підтримку ініціативи Німеччини щодо посилення протиповітряної оборони України направлять на закупівлю ракет для зенітно-ракетних комплексів IRIS-T.

Сили оборони ведуть контрударні дії на Харківщині — Президент

Сили оборони ведуть контрударні дії на Харківщині — Президент

Оборонні операції Сил оборони тривають на Харківщині в районі сіл Стрілеча, Красне, Мороховець, Олійникове, Лукʼянці, Гатище, Плетенівка.

Ворог обстрілював Нікопольщину дронами та артилерією: поранено жінку, пошкоджені будинки

Ворог обстрілював Нікопольщину дронами та артилерією: поранено жінку, пошкоджені будинки

Ворог протягом дня вдарив 9 безпілотниками та 3 рази обстріляв з артилерії Нікопольський район Дніпропетровщини.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор БПЛА, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Стрілець

від 21000 до 121000 грн

Запоріжжя

113 окремий батальйон 110 ОБр Сил ТрО

Бойовий медик

від 22800 до 52800 грн

Стрий

Військова частина А2847

Танкіст

від 40000 до 120000 грн

Житомир

1 ОБрСпП ім. Івана Богуна

Стрілець

від 53000 до 120000 грн

Миргород

148 батальйон 116 ОБр Сил ТрО

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 51000 грн

Суми

Державна прикордонна служба України