ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

російський військовий флот поступово тікає з Криму, це історичне досягнення — Президент

Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 24 Жовтня 2023, 14:35

російський контроль над Чорним морем і наявність флоту окупанта створювали ілюзію, що домінування росії в Чорному морі нібито нездоланне. На додачу до цього через свідоме заселення Криму сотнями тисяч громадян росії та масштабні репресії окупанта проти всіх форм свободи й опору могло виникнути враження, що Крим нібито упокорений. Зараз ілюзії тануть.

На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський під час виступу на саміті Кримської платформи та нагадав  результати у роботі зі звільнення півострова.

«Перше — російський військовий флот більше не здатен оперувати в західній частині Чорного моря та поступово тікає з Криму. І це історичне досягнення», — сказав глава держави.

Він наголосив, що нещодавно російський керівник був змушений заявити про створення нової бази Чорноморського флоту — точніше, для його залишків — на окупованій території Грузії, тобто в південно-східній частині моря, максимально далеко від українських ракет і морських дронів. Але ми їх всюди дістанемо.

«Друге — для російських терористів тепер немає жодної безпечної бази та жодного цілком надійного логістичного маршруту в Криму та на окупованих частинах Чорноморського й Азовського узбереж», — йдеться у повідомленні.

Володимир Зеленський зауважив, що станом на зараз Україна ще не досягла повного вогневого контролю над Кримом і прилеглими водами, але це питання часу.

«Третє — ми фіксуємо, що проукраїнські настрої в Криму стають усе більш відкритими навіть попри те, що росія все ще контролює цю землю. Так само, як в усіх інших окупованих районах України, люди у Криму усвідомлюють, що росія звідти піде, та чекають на Україну. Слабкість росії стає гучнішою за страх окупованих людей, і ми чітко бачимо, що в Криму у нас є багато союзників», — продовжив Президент.

У четвертому пункті він наголосив, що Україна змогла повернути Чорному морю роль безпекової артерії, від якої залежить глобальна продовольча стабільність.

« Без нашого аграрного експорту цінова криза на ринку продовольства й соціальний хаос стають загрозою для десятків різних націй на просторі від західного узбережжя Африки до Бангладеш, до Індонезії. Це наріжний камінь: коли зникає український експорт продовольства, руйнується весь глобальний продовольчий ринок. Спочатку разом з ООН і Туреччиною ми змогли запустити Чорноморську зернову ініціативу. Згодом додали гуманітарну ініціативу «Зерно з України». А коли росія вирішила зруйнувати й таку архітектуру продовольчої безпеки, ми запустили нові тимчасові експортні маршрути з наших морських портів на додачу до нашого експорту через дунайський портовий регіон та «Шляхи солідарності» суходолом», — зазначив глава держави.

Він додав, що від початку роботи нового експортного коридору в Чорному морі зайшли на завантаження майже 50 суден, а заявлено на підхід ще понад 50.

«І, нарешті, пʼятий пункт — ціннісний. Це те, про що варто нагадати саме сьогодні, у День Обʼєднаних Націй, коли 78 років тому набув чинності Статут ООН. Найповажніший міжнародний документ, який утверджує фактично базове право кожної нації — право на життя без агресій, анексій, терору. Колись, на початку російської війни проти України, багато хто був готовий заплющувати очі на захоплення росією Криму. Мовляв, це заспокоїть агресора. Але, навпаки, це лише розпалило його амбіції, бо додало віри в безкарність», — йдеться у повідомленні.

Український лідер наголосив, що наразі триває робота щодо демонтажу безкарності росії.

«Це дає й наша робота в ООН попри російське зловживання незаконно отриманим правом вето. Це дає й наша Формула миру, яка заснована на принципах і цілях Статуту ООН і яка поступово стає глобальною Формулою. Це дає робота міжнародних правових інституцій, зокрема Міжнародного кримінального суду, який видав ордер на арешт путіна у справі про викрадення та депортацію дітей. Це дають санкції проти росії. І це дає принципова підтримка від різних країн світу, різних лідерів для нашої держави та сміливості наших людей, — зазначив Президент і підкреслив: Зараз наше завдання — зберігати й посилювати тиск на окупанта. І мій заклик до вас простий — не зупиняйтеся на півдорозі».

Читайте нас у Facebook
На прикордонні Сумщини та Чернігівщини протягом доби пролунало 335 вибухів

На прикордонні Сумщини та Чернігівщини протягом доби пролунало 335 вибухів

російські загарбники продовжують обстрілювати прикордонні території Чернігівської та Сумської областей. Всього протягом доби нараховано 58 обстрілів (335 вибухів) із різних видів озброєння.

У Повітряних Силах ЗСУ розкрили подробиці щодо модернізованих ракет Х-101/Х-102

У Повітряних Силах ЗСУ розкрили подробиці щодо модернізованих ракет Х-101/Х-102

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш розкрив деталі щодо модернізованих російських ракет Х-101/Х-102.

Сапери ДСНС за добу знешкодили майже 400 вибухонебезпечних предметів

Сапери ДСНС за добу знешкодили майже 400 вибухонебезпечних предметів

Протягом минулої доби, 8 травня, піротехнічні підрозділи ДСНС України обстежили територію площею 291,6 га і знешкодили 392 вибухонебезпечні предмети.

Протягом доби росія атакувала майже 200 об’єктів інфраструктури

Протягом доби росія атакувала майже 200 об’єктів інфраструктури

За минулу добу, 8 травня, російські війська обстріляли територію десяти областей України.

Повітряні Сили ЗСУ вже мають льотчиків F-16, які завершують навчання

Повітряні Сили ЗСУ вже мають льотчиків F-16, які завершують навчання

Повітряні Сили Збройних Сил України вже мають льотчиків, які завершують своє навчання на літаках-винищувачах F-16.

Сили оборони знищили частину штурмових груп ворога на заводі в Красногорівці

Сили оборони знищили частину штурмових груп ворога на заводі в Красногорівці

Підрозділи Сил оборони України ліквідували частину штурмових груп російських окупантів, яким вдалося прорватися на вогнетривкий завод у місті Красногорівка Донецької області.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Заступник командира роти

від 27000 до 31000 грн

Ковель

Військова частина А4825

Оператор систем звязку

від 20100 до 120100 грн

Коломия, Івано-Франківська область

Номер обслуги, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Водій (кат. B, C, CE)

від 21000 до 21000 грн

Миколаїв

Військова частина А1080

Операційна сестра, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Дніпро

Військова частина А4615

Технік служби захисту інформації в автоматизованих системах

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328