ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Військова допомога Китаю росії: реалії та ймовірні ризики для України

Blogger pool
Прочитаєте за: 5 хв. 29 Серпня 2023, 14:38

Західні експерти вважають, що військова допомога Китаю росії може задовольнити більшість потреб рф та допомогти повернути ініціативу у війні з Україною. Вона поки що базується здебільшого на матеріалах і предметах подвійного призначення, але двостороннє та багатовимірне військове співробітництво між росією та Китаєм може поглибитися.

Останнім часом деякі західні засоби масової інформації пишуть про те, що тривала війна росії з Україною може призвести до виснаження і послаблення рішучості Заходу. Зараз російські збройні сили мають дефіцит артилерійських боєприпасів, бойових броньованих машин, керованих ракет і БПЛА різних видів. Деякі з цих прогалин компенсуються поставками з білорусі, ірану та північної кореї, а у 2023 році з Африки, зокрема М’янми. За повідомленнями ЗМІ, США запобігли деяким поставкам до росії з Єгипту та Південної Африки. Також є факти забезпечення російських військових засобами індивідуального захисту та стрілецькою зброєю. Донедавна, незалежно від міністерства оборони росії, терористична група «вагнер» шукала потенційні джерела стрілецької зброї та боєприпасів у сирії, Туреччині, північній кореї та білорусі. 

росія і Китай називають свої двосторонні відносини як «безмежне партнерство». США та ЄС неодноразово попереджали офіційний Пекін уникати військової допомоги росії. Треба наголосити, що це питання було публічно порушено в завершальному комюніке саміту НАТО у Вільнюсі. 

Останніми місяцями західні ЗМІ та дослідницькі центри опублікували низку висновків щодо прихованої китайської допомоги росії. Несекретний звіт розвідки США для Конгресу підтвердив більшість оприлюднених випадків. 

Після розпаду срср росія стала основним джерелом модернізації військово-повітряних і військово-морських сил Китаю. За даними SIPRI, за період 1992-2022 років загальний імпорт Китаєм зброї з росії досяг 38 мільярдів доларів. У той же період росія надала Китаю ліцензійні права на виробництво деяких військових систем. У цій сфері також виникали суперечки, зокрема в контексті неліцензійного виробництва китайських варіантів літака Су-33, крилатої ракети Х-55, а також систем ППО С-300 та Тор-1М. 

Ці проблеми були пом’якшені спільною орієнтацією у стратегічному суперництві зі США та можливостями для нових сфер співпраці. Запроваджені ембарго на доступ росії до передових технологій у Європі та Ізраїлі також сприяли тенденції до співпраці з Китаєм. Останніми роками росія погодилася продати Китаю сучасні літаки Су-35 і системи С-400. Незважаючи на те, що деталі є секретними, росія оголосила про нові дослідження та розробки з Китаєм щодо нових систем протиракетної оборони та проєктів військового використання космічної сфери.

Зростає взаємозалежність між галузями оборонної промисловості росії та Китаю. Незважаючи на свій потенціал, промисловість Китаю все ще має складності з виробництвом передових реактивних двигунів для своїх літаків нового покоління. Зі свого боку росія не може без Китаю виробляти деякі частини або електроніку для своїх вертольотів Мі-17 і радарів С-400. Нещодавно підтверджені таємні операції у 2014-2022 роках є доказом тісної двосторонньої співпраці у виробництві цих систем для збройних сил Китаю та росії. 

Допомога Китаю рф включає технології, обладнання та послуги подвійного призначення. Експерти переконані, що без західних чипів чи китайських замінників росія не може продовжувати виробництво керованих ракет, таких як «Іскандер», «Кинджал», «Калібр» чи Х-101, які використовуються для ударів по містах України. На Китай і Гонконг зокрема припало 70-75% чипів, імпортованих росією у 2022 році, вартість цих транзакцій оцінюється в 740 мільйонів доларів. Не менш важливі для росії китайські комерційні БПЛА, які інтенсивно використовуються на полі бою. Навіть нещодавно оголошений суворіший контроль за їхнім експортом, найімовірніше, не припинить ці передачі. Російські спецслужби широко використовують транзитні маршрути в країнах Центральної Азії і Перської затоки та Туреччини для реекспорту цих товарів.

Також за інформацією інтернет-порталу Defense Industry Europe, Китай підтримував операції групи «вагнер» у Бахмуті супутниковими знімками. Китайська стрілецька зброя та засоби індивідуального захисту, зокрема бронежилети поліцейського зразка, є легкодоступними для росії. Вже є підтверджені передачі до росії щонайменше 100 тис. бронежилетів, бойових шоломів і військового однострою у 2022 році. У перший рік війни росія отримала — ймовірно пробну партію — «мисливських рушниць» у кількості близько 1000 одиниць, зокрема CQ-A виробництва китайської  державної компанії Norinco, яка є копією американської штурмової гвинтівки М-4. Подібним чином, під прикриттям цивільних матеріалів, Poly Group доставила щонайменше одну величезну партію бездимного пороху на завод у забайкальську. Навесні 2023 року Китай передав чечні вісім броньованих машин «Тигр» виробництва компанії Shaanxi Baoji. До того ж Китай в останні роки «дарував» автомобілі подібного класу білорусі та Киргизстану.

Також треба зауважити, що Китай залишається провідним виробником радянських 122-мм і 152-мм стандартних артилерійських снарядів, а також реактивних снарядів для РСЗВ «Град» і «Смерч», які найбільше потрібні російській армії в Україні. 

Отже, західні експерти прогнозують, що навіть якщо США та ЄС будуть стримувати та запобігати прямій військовій допомозі росії, важко передбачити майбутні сценарії розвитку подій на полі бою. Так само важко передбачити, чи може повна військова поразка росії завдяки успішним діям Збройних Сил України призвести до ширшої та більш відкритої військової допомоги агресору з боку Китаю. Втім, цілком імовірно, що позиція Китаю буде досить поступовою та прихованою еволюцією. 

російська оборонна промисловість намагається виробляти зброю, необхідну для продовження війни з Україною. Наслідком цього є намагання рф знайти нові джерела отримання боєприпасів, зброї та технологій подвійного призначення. Для москви отримання прямої військової допомоги з боку Китаю було б найшвидшим рішенням для перелому на полі бою в Україні. Однак Китай, схоже, віддає перевагу максимально можливій передачі технологій подвійного, а не військового призначення росії, оскільки це заповнює деякі прогалини в його можливостях, але поки що не викликає відкритої напруженості з США та Європою. 

Можна очікувати, що ці варіанти подвійного використання розширяться протягом наступних кількох місяців. Водночас зрозуміло, що уряд Китаю усвідомлює військову мету свого зростаючого експорту до росії, що, ймовірно, призведе до більш жорсткої цензури двосторонніх торговельних і митних стосунків. Допомога подвійного призначення дає Китаю не тільки можливість заперечення, але й найкращий варіант для запобігання таким ризикованим крокам, як передача звичайних озброєнь і артилерійських боєприпасів до росії. 

Західні експерти стверджують, що поки немає підтверджених фактів прямої військової допомоги Китаю росії, але цей сценарій не можна виключати в найближчі кілька місяців або років, поки триватиме війна з Україною.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
СБУ затримала агента фсб, який готував ракетні удари по Рівненщині

СБУ затримала агента фсб, який готував ракетні удари по Рівненщині

Служба безпеки запобігла серії ракетно-дронових ударів агресора по військовій та критичній інфраструктурі Рівненщини.

Ворог завдав авіаційних ударів по Твердохлібовому та Білогорівці

Ворог завдав авіаційних ударів по Твердохлібовому та Білогорівці

Окупанти не припиняють бити по Невському. Вчора вони застосували й міномети, й артилерію — ствольну та реактивну.

Безпечні для своїх, пекельні для ворога: Туреччина представила «розумні» морські міни Malaman

Безпечні для своїх, пекельні для ворога: Туреччина представила «розумні» морські міни Malaman

Туреччина пропонує збройовому ринку свою нову замасковану «розумну» морську міну Malaman.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

В «лнр» відсутнє законодавство щодо опіки та піклування

В «лнр» відсутнє законодавство щодо опіки та піклування

За 10 років луганських колаборантів це питання навіть не турбувало. Кожна дія, що відбувалася у цій сфері, була поза межами правового поля.

Для боїв за Вовчанськ ворог перекинув 5 батальйонів

Для боїв за Вовчанськ ворог перекинув 5 батальйонів

На Харківському напрямку оперативна обстановка залишається складною та динамічно змінюється.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Сапер 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 20500 до 120500 грн

Володимир, Волинська область

військовослужбовець

від 20100 до 123000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Бухгалтер

від 15500 до 22000 грн

Київ

Київський обласний військовий комісаріат

Інструктор з топографії, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Опеpатоp, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Радіотелефоніст 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область