ТЕМИ

IRIS-T: у Military Media Center розповіли, на що здатен ЗРК

Прочитаєте за: 2 хв. 26 Липня 2023, 2:53
IRIS-T SLM. Фото: TheDrive

Медійний майданчик Сил оборони Military Media Center розповів про характеристики ЗРК IRIS-T SLM.

Як повідомляється, IRIS-T SLM — один з найсучасніших зенітних ракетних комплексів ППО і ПРО середнього радіусу дії розробки німецької компанії Diehl Defence. Призначений для знищення літаків, вертольотів, безпілотних літальних апаратів, а також крилатих ракет.

Уряд Німеччини зобов’язався надати Україні 6 систем IRIS-T SLM, дві з яких вже поставлені на бойове чергування ПС ЗСУ, вказали у Military Media Center і детальніше розповіли про ЗРК:

Склад

До складу батареї IRIS-T SLM входять три вантажівки на шасі MAN 8×8 з пусковими установками, багатофункціональний радар виявлення та супроводу цілей, а також пункт управління. Кожна пускова установка має пускові контейнери на 8 ракет.

Комплекс має оглядову РЛС на 360 градусів, здатен вести одночасний обстріл декількох цілей за будь-яких погодних умов. Також комплекс може під’єднувати додаткові пускові установки залежно від потреб. Україна, як вказано, отримала конфігурацію ЗРК з найкращою РЛС TRML-4D, яка забезпечує всенаправлене 3D-відстеження понад 180 об’єктів на відстані до 250 км.

Бойовий елемент

Засобом ураження ЗРК є ракета IRIS-T SLM, розроблена на базі ракети «повітря-повітря» IRIS-T. Як і авіаційна, зенітна ракета має інфрачервону головку самонаведення із високою роздільною здатністю та широким полем огляду, що дозволяє вражати цілі на дуже малих дистанціях, а також перехоплювати їх на великих відстанях. Ракета використовує додаткове радіокомандне наведення (в поєднанні з інерційно-супутниковою корекцією) на основній ділянці траєкторії з інфрачервоним захопленням цілі на кінцевій ділянці.

Вага ракети 87,4 кг. Вона здатна розвивати швидкість 3 Маха і вражати цілі на дальності 40 км і висоті 20 км.

Перша ЗРК IRIS-T SLM, як повідомляється, була надана Україні в жовтні 2022 року і показала виключну ефективність при відбитті російських ракетних атак.

Доповнення

Командувач Повітряних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук повідомляв, що один дивізіон німецької ЗРК за пів року знищив понад 60 повітряних цілей в українському небі.

Читайте нас в Telegram
На Донеччині у пшеничному полі виявили авіаційну бомбу в пів тонни вагою

На одному із пшеничних полів Донецької області працівники сільськогосподарського підприємства виявили авіабомбу ФАБ-500.

Вишкіл капітанів здійснив черговий випуск офіцерів

Понад пів сотні командирів завершили тримісячний Вишкіл капітанів у Військовому інституті та вирушили до своїх підрозділів.

Сили оборони завдали удару по С-300 на Донеччині — Олександр Сирський

Сьогодні опівночі, підрозділи ракетних військ ЗСУ, у взаємодії з іншими складовими Сил оборони, завдали удару по ворожому комплексу С-300 на території тимчасово окупованої Донецької області.

Окупанти обстрілюють ліса Харківщини, щоб викликати пожежі

Ворог цілеспрямовано обстрілює лісові насадження Харківської області.

Наші бійці зблизька показали, як виглядає російський танк «черепаха»

Ворожий танк намагався заїхати в село Глибоке на Харківщині, але був підбитий.

Чотири гармати і дві машини вполювали наші дрони на Бахмутському напрямку

Ударів завдавали пілоти бригади «Поста», створеної на базі 3 прикордонного загону імені Героя України полковника Євгенія Пікуса.

Захищаємо світ

ВАКАНСІЇ