ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Майбутнє авантюризму групи «вагнер» в Африці

Актуальна тема
Прочитаєте за: 4 хв. 20 Липня 2023, 9:51

В іноземних засобах масової інформації не вщухає галас щодо невдалого заколоту в росії. До прикладу, журналісти французької інформаційної агенції AFP із власних джерел дізналися, що ймовірно засновник Wagner Group пригожин може шукати притулку в Африці, щоб захистити свої бізнес-інтереси та дистанціюватися від російської влади. Як відомо, ще раніше США запровадили санкції проти бізнес-структур з ОАЕ, Центральноафриканської Республіки та росії за їхню участь у видобутку та продажу алмазів і золота для фінансування діяльності Wagner Group. 

Попри санкції, великі бізнес-інтереси Wagner Group в Африці, а також  коментарі пригожина вказують на те, що наступні кроки групи можуть бути зосереджені саме на африканському континенті. За два місяці до невдалого заколоту в рф пригожин повідомив в Telegram, що готовий виступити проти російського військового керівництва. Однак замість звинувачення військового керівництва у нездатності на полі бою в Україні, пригожин висловив сумнів щодо ширшої позиції російської держави в Африці, де численні уряди продовжують користуватися послугами його приватної армії, зокрема в Малі, Центральноафриканській Республіці (ЦАР) та Лівії.

Photo by Nacer Talel/Anadolu Agency via Getty Images

Беручи до уваги операцій «вагнера» в Африці, заяви пригожина перед заколотом дають змогу зрозуміти його плани та можливі відповіді з боку президента путіна. Журналісти AFP схиляються до думки, що пригожин вважає операції «вагнера» в Африці здебільшого самодостатніми та незалежними від російської держави, які могли б бути корисним важелем впливу на путіна. Ця автономія не стала навмисним вибором пригожина, а є результатом нібито обструкції з боку його суперників у російському уряді. Стверджуючи, що стикається зі значними труднощами в координації з державними органами операцій в Африці, він звинуватив міністерства оборони та закордонних справ у тому, що вони «вставляють палки в колеса на кожному кроці», відмовляючи в доступі до державних можливостей, таких як логістика та обладнання.

Попри ці перешкоди, пригожин припускає, що операції в Африці є подразником для передбачуваних зусиль «антиросійського лобі», якщо прагне обмежити діяльність «вагнера» в Африці, яка, на його думку, «завжди відповідає лише інтересам російської федерації».

Аргумент пригожина про те, що група «вагнер» в Африці діє незалежно, побічно підтверджується наявними доказами з відкритих джерел. Вона покладається в основному на мережу, що базується в ОАЕ, включаючи приватні авіаційні компанії, такі як Kratol Aviation. За прогнозами журналістів з AFP, якщо пригожин зможе зберегти контроль над незалежними джерелами капіталу через свою розгалужену бізнес-імперію, «вагнер» зможе підтримувати себе навіть при зменшенні підтримки з боку російської держави. Дійсно, багато залежить від того, чи поширить росія арешт активів «вагнера» на ОАЕ через координацію з Еміратами, а також від впливу санкцій США.

Таким чином, одне з багатьох запитань без відповіді полягає в тому, як російська влада ставитиметься до групи «вагнер» в Африці. Зауваження пригожина показують, що він вважає африканські країни незалежними від прямої російської державної підтримки, а це свідчить про те, що група розвинула власні можливості.

Можливо, путін допустив такий стан речей лише тому, що він слугував геополітичним цілям тільки як економічно ефективний інструмент. Однак, роблячи це, путін обмежив свої можливості для встановлення контролю над групою. Будь-яка така спроба зробити це стрімко зіткнеться з багатонаціональними самостійними інтересами.

Отже, журналісти AFP роблять висновок, що після того, як вагнерівці мали досить широкий спектр завдань в Україні, орієнтованих на вирішення терористичних інтересів росії, розширення повноважень групі «вагнер» в Африці може стати наступною дорогою помилкою путіна: пригожин може отримати те, чого бажав, якщо вага російської держави буде залежати від діяльності групи в Африці.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили ППО знищили ракету на Криворіжжі

Сили ППО знищили ракету на Криворіжжі

Над Криворізьким районом Дніпропетровської області 12 травня 2024 року сили протиповітряної оборони знищили російську ракету.

146 бойових зіткнень за добу: вечірнє зведення Генштабу ЗСУ

146 бойових зіткнень за добу: вечірнє зведення Генштабу ЗСУ

Генеральний штаб ЗСУ надав оперативну інформація станом на 18:00 12 травня 2024 року щодо російського вторгнення: триває вісімсот дев’ята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

Внаслідок ворожих ударів по Харківщині травмовано трьох мирних жителів

Внаслідок ворожих ударів по Харківщині травмовано трьох мирних жителів

Прокуратура розпочала провадження у зв’язку з ударами російських окупантів по Харківщині, коли було травмовано трьох мирних жителів.

Держдеп США прокоментував бойове загострення на Харківщині

Держдеп США прокоментував бойове загострення на Харківщині

Державний секретар США Ентоні Блінкен прокоментував бойове загострення в Харківській області.

Володимир Зеленський приділив особливу увагу боям на Харківщині

Володимир Зеленський приділив особливу увагу боям на Харківщині

Президент України Володимир Зеленський прокоментував бойову обстановку в Харківській області.

Сили ППО на Харківщині знищили БПЛА-розвідник противника

Сили ППО на Харківщині знищили БПЛА-розвідник противника

В Харківській області підрозділ Повітряного командування «Схід» знищив БПЛА-розвідник противника.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Начальник сховища

Львів

Військова частина А2678

Офіцер штабу

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Інструктор-викладач у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Командир взводу

від 24000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Медична сестpа-анестезист, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Миколаїв, Миколаївська область