ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Я — інформаційний воїн» — військова журналістка Оксана Іванець

Life story Інтерв`ю
Прочитаєте за: 6 хв. 6 Червня 2023, 20:54
Оксана Іванець

За журналістську діяльність росіяни записали її в «пособники карателів». В Україні ж кореспондентку Інформагентства Міноборони АрміяInform Оксану Іванець знають як талановиту військову журналістку, офіцера ЗСУ. Її п’ятеро дітей, четверо з яких неповнолітні, перебувають за кордоном разом з її чоловіком. Але сама Оксана з початком великої війни працює за фахом як у прифронтових районах, так і на передових позиціях.

З початком широкомасштабного вторгнення Оксана переважно виконувала та продовжує виконувати завдання на фронті. До дня журналіста вона розповіла про особливості своєї служби авторці цих рядків.

Через понад 20 років служби в Державній прикордонній службі України вона стала журналісткою Інформагентства Міноборони АрміяInform. Свій перший текст для видання згадує так.

— На посаді журналіста я почала свою кар’єру в Маріуполі. Перша стаття була про співробітницю територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Матеріал був реально чудовий, мене дуже похвалили за нього, але за три години його прибрали із сайту, бо зателефонували зі Штабу операції Об`єднаних сил і сказали, що він може видати ворогу деякі таємниці. Прикро було, та що поробиш — війна!

Потім, до широкомасштабного вторгнення, Оксана писала про військо, його підрозділи, навчання, шпиталі. Нині до тем, окрім бойових дій та обстрілів регіону, додалися долі деокупованих міст і цивільних, які стикнулися з росіянами, та про військових, які знищують окупантів у режимі нон-стоп.

Оксана часто згадує про Маріуполь, який був їй наче друге рідне місто, і з якого повернулася лише за два тижні до широкомасштабного вторгнення.

— Це море Азовське, пірси, катери. Навіть той же гігантський завод «Азовсталь», який дуже дратував своїми кольоровими отруйними димами… Втім, «Азовсталь» тепер є символом захисту Маріуполя… Пригадую свою участь, як журналіста, на військових навчаннях. Ми зустрічали сходи та заходи сонця на морі. Я намагалася обрати вільну хвилинку, щоб пробігтися вздовж моря або десь наодинці позайматися йогою. Пригадую атмосферу фронту, як нас там зустрічали хлопці й дівчата, з якими радощами. Вони просили нас розповісти, що там на «великій землі».

— Після 24 лютого 2022 року мій мозок не одразу сприйняв, що оця пухлина «руского міра» поширилась за межі Донбасу… Руйнування, ракетні обстріли мирних міст — у мене не вкладалося це в голові. Прийшло розуміння великої біди тільки після ракетних ударів по центру Харкова…

Оксана була першим журналістом, яка потрапила на мікрорайон Північна Салтівка в Харкові. рашики послідовно знищували житловий масив протягом кількох місяців.

— Там я побачила повністю зруйнований район. Не залишилося жодних вцілілих комунікацій, люди готували собі їжу на вогнищах, надворі. Дуже я це через себе пропускала…

За рік роботи в районі бойових дій найскладнішим стало витримувати моральне навантаження. Нерви були на межі зриву, — згадує військова журналістка, — але з часом спрацювала ніби захисна реакція, і щось всередині жінки «замерзло».

— Я жива людина, я можу й буду розповідати про те, що робить росія на моїй землі, але я не можу нічого виправити. — каже Оксана. — В мене є діти, я повинна зберегти себе для них. На війні потрібно бути трошки егоїстом.

 

Але неможливо нічого не відчувати, слухаючи історії людей, які стикнулися з війною. Особливо, коли мова йде про військовослужбовців, які повернулися з російського полону. Перше за довгий час інтерв’ю, яке зачепило за живе, було з морським піхотинцем:

— У будівлю, де він перебував, влучив танк. Йому роздробило таз. Наші медики надали морпіху допомогу, зафіксували розтрощені кістки. Коли військовий потрапив в полон до орків, вони зняли з нього цей бандаж, який фіксувала переломи і сказали: «Мучся».

Ще більш вразлива історія — про подругу Оксани Іванець. Мова про військовослужбовицю полку «Азов» із позивним «Нава», яка спочатку була на «Азовсталі», а згодом понад рік провела в російському полоні.

— Чоловік «Нави»загинув за три дні після їхнього весілля на «Азовсталі». Це було дуже боляче. Я особисто знала її Андрія, ми були друзями…

— Як мовби на невпинних перегонах. Постійно кудись несусь, розуміючи, що можеш впасти з цього «коня» просто від того, бо що ти втомилася. А потім знову прищеплюєш вудило, і ти «скачеш» далі…

За широкомасштабне вторгнення стикнулася жінка і з емоційним вигорянням. Якийсь час, згадує, зовсім не могла писати. Причиною була втома та розлука з близькими.

— Для мене це боляче, оскільки я не можу робити «просто щоб було». Якщо роблю, я вкладаю у це душу. Врятували кілька вихідних у Карпатах та тварини. Оксана завела двох котів, щоб було, до кого повертатися додому.

— Один з моїх котів — Йода. Він народився 24 лютого 22 року о п`ятій ранку. Він дуже мене врятував. Минулого травня, коли загинув Андрій, чоловік «Нави», мій кіт заліз мені на плече, і скільки я плакала, стільки він там сидів. Я думала, це збіг, але це постійно траплялося, коли гинули мої знайомі. Йода приходив до мене і лягав на плече. Але тварини не можуть замінити родину…

— Я військова, але воювати фізично не можу. На жаль, вже втратила навички, напрацьовані за часи курсантства. Я інформаційний воїн. Моя родина в безпеці, з чоловіком. Можна сказати, ми помінялися ролями, але я не звертаю уваги на стигматизацію суспільства, ролі батьків…Мене мій чоловік, що має певні вади зору, постійно підтримує емоційно. А я давала присягу. Це для мене не пусті слова. До того ж я знаю, що зараз сім`я в безпеці. Так, без мами, але в безпеці. Зараз багато таких родин.

Після Перемоги України в цій війні жінка планує продовжити працювати у військовій журналістиці.

— Настане період новітньої України й новітньої армії. Якій потрібно буде розвиватися, ставати ще сильнішою, ніж ми є наразі. Буде нове озброєння, боєприпаси. На історії цієї війни будуть вчитися інші держави. Будуть люди, які розповідатимуть про цю війну. А ми, журналісти, будемо писати цю нову історію. Тож роботи буде достатньо.

А поки — будні журналіста на війні. Щоденні інтерв`ю, нові зустрічі та події.

— Я пишу історію зараз. Намагаюся більше писати про хлопців і дівчат, які нині воюють, бо я не можу знати, чи всі вони завтра-післязавтра будуть живі. Тому я повинна зафіксувати їхні спогади та думки про цю війну.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На Херсонщині судитимуть депутата, який став «рупором» загарбників

На Херсонщині судитимуть депутата, який став «рупором» загарбників

Прокурори судитимуть депутата міськради з Херсонщини, який став «рупором» окупаційного міністерства.

На фронті за добу 74 боєзіткнення: ворог активізувався на Авдіївському напрямку

На фронті за добу 74 боєзіткнення: ворог активізувався на Авдіївському напрямку

Протягом доби зафіксовано 74 бойових зіткнення. Загалом, ворог завдав 5 ракетних та 56 авіаційних ударів, здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Кількість постраждали після удару по цивільному підприємству в Харкові збільшилась до шести

Кількість постраждали після удару по цивільному підприємству в Харкові збільшилась до шести

За оновленими даними начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, внаслідок удару по цивільному підприємству в Індустріальному районі Харкова постраждали шість людей.

Український «Вампір» ліквідував позиції ворожої піхоти

Український «Вампір» ліквідував позиції ворожої піхоти

На Бахмутському напрямку наші дронщики ліквідували двох окупантів та знищили позиції піхоти.

Загарбники атакували Часів Яр та Дружківку: загинула людина, ще двоє — поранено

Загарбники атакували Часів Яр та Дружківку: загинула людина, ще двоє — поранено

Унаслідок обстрілів півночі Донеччини 1 людина загинула і 2 поранено.

Нікополь у вогні після російських обстрілів: є постраждала та руйнування

Нікополь у вогні після російських обстрілів: є постраждала та руйнування

Протягом дня ворог обстрілював Нікополь. По місту поцілив з артилерії та дронами-камікадзе.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стpілець, помічник гpанатометника

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Зв’язківець, військовослужбовець

від 20000 до 100000 грн

Дніпро

Інженерний батальйон Сил ТрО ОК Схід (в/ч А4806)

Кулеметник, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Водій

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Діловод служби пального та мастильних матеріалів

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Оператор протитанкового озброєння, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго