ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Кайса Оллонґрен: Королівство Нідерландів залишається відданим підтримці України

Важливо
Прочитаєте за: 5 хв. 14 Жовтня 2022, 21:30
Нідерландські військові на Сент-Мартіні під час навчання «Карибське узбережжя», 2017 рік.

Нідерланди є тією країною, яка надає Україні всебічну підтримку — від розслідування воєнних злочинів рф до постачання озброєння. Під час зустрічі міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі 12-13 жовтня кореспондент АрміяInform записав ексклюзивне інтерв’ю з міністеркою оборони Нідерландів Кайсою Оллонґрен про військову допомогу Україні та як зміни клімату впливають на безпеку й військо.

Фото Твіттер Netherlands at NATO

— Які основні аспекти військової підтримки Нідерландів Україні?

— Основні аспекти військової підтримки Нідерландів: постачання систем озброєння, тренування українських військових і забезпечення продовольством. Загалом ми не розголошуємо жодної конкретики щодо поставок. Винятком є гаубиці, зенітні ракети та тренування у Великій Британії.

— Яке значення має програма підготовки Збройних Сил України у Великій Британії, до якої у серпні приєдналися Нідерланди?

— Для продовження боротьби всередині України найважливіше значення мають не тільки постачання військових боєприпасів, а й навчання та тренування військ. Коли ви хочете захистити свою країну від російської агресії, продовжити боротьбу в середньостроковій та довгостроковій перспективі та відновити український суверенітет, вам потрібні солдати.

Міністр оборони Британії Бен Воллес та міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен

Належним чином навчені й екіпіровані бійці. Воїни, які готові воювати й перемагати. Щоб підтримати це, ми не лише доставляємо обладнання та боєприпаси, а й приєдналися до ініціативи одного з наших найбільш цінних партнерів — тренування українських військових у Великій Британії.

Операція INTERFLEX — це унікальна багатонаціональна тренувальна програма, створена у Великій Британії, після завершення якої ви отримуєте підготовлених солдатів впродовж року. Міжнародна за своїм змістом із самого початку, операція INTERFLEX підтримується не лише Нідерландами, а й Канадою, Швецією, Норвегією, Данією, Австралією, Новою Зеландією та Фінляндією.

Нещодавно Європейський Союз вирішив розпочати програму EUMAM (Місія військової допомоги ЄС. — Ред.), яка забезпечуватиме тренування українських військових у Польщі та Німеччині. Нідерланди також візьмуть участь у цій програмі.

Чому клімат так важливий для європейської безпеки? Як міністерство оборони Нідерландів працює з кліматичною адаптацією в армії?

— Зміни клімату є ризиком для міжнародної безпеки, це впливає на стабільність, мобільність, міграцію, розвиток і нашу свободу. Вони вже є рушійною силою глобальних конфліктів і криз. Це викликає збільшення середньої температури, підвищення рівня моря, зміну розміру Арктики (танення льодовиків. — Ред.) та геополітичну напруженість. Цілком ймовірно, що Європа побачить, наприклад, значні міграції через зміну клімату.

Зміни клімату також можуть означати, що оперативне середовище може бути більш складним і впливати на оборонні операції. Більш практично — регулярно триває розгортання наших військових підрозділів упродовж сезону ураганів у Карибському басейні. Військова допомога частіше пропонується національній цивільній владі під час повеней і лісових пожеж у Європі.

Міністерство оборони Нідерландів працює над зменшенням власного кліматичного сліду як вдома, так і під час військових операцій. Наша мета полягає в тому, щоб зробити нашу організацію та нашу інфраструктуру більш стійкими та енергоефективними, з меншою логістикою та вуглецевим слідом, одночасно підвищуючи нашу операційну ефективність.

Ми плануємо адаптувати наші будівлі та транспортні засоби, щоб вони менше залежали від викопного палива, покладаючись натомість на відновлювані джерела енергії. І останнє, але не менш важливе: адаптація до зміни клімату також означатиме, що Європа буде менше залежати від країн, які видобувають нафту та газ для задоволення своїх енергетичних потреб. Саме це робить Європу здатною бути більш стратегічно автономним партнером у сфері міжнародної безпеки.

Чим досвід ЗСУ в боротьбі з російськими окупантами може бути корисним нідерландській армії?

— Кожна війна дає уроки, які варто вивчити, незалежно від того, наскільки серйозним є збройний конфлікт сам собою. Нам пощастило в Нідерландах і, власне, в Західній Європі, що ми не зазнали війни такого типу, яку ми бачимо в Україні сьогодні.

Тож ми прискіпливо стежимо за розвитком подій, тактикою та використанням матеріальних засобів і намагаємося включити те, що бачимо й навчальні власні тренування. Таким чином бойовий досвід ЗСУ може сприяти нашим адаптаційним і військовим можливостям.

Чи планують Нідерланди розпочати програми з підтримки українського флоту?

— Кожен запит про підтримку з боку України буде серйозно розглянутий. Як і в питанні військової допомоги, ми, на жаль, не можемо розкрити жодних деталей. Але дозвольте мені чітко пояснити: Королівство Нідерландів залишається відданим підтримці України.

Фрегат ВМС Нідерландів HNLMS Evertsen (F 805) у порту Одеси. Червень 2021 року

Як нині триває програма реабілітації українських військових у Нідерландах?

— Наразі ми очікуємо, що перша група українських військовослужбовців вирушить до Нідерландів на початку наступного місяця. Наступного року ми маємо намір надати допомогу пораненим українським військовим.  

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У Києві затримали російську пропагандистку, яка вихваляла путіна у мережі TikTok

У Києві затримали російську пропагандистку, яка вихваляла путіна у мережі TikTok

Служба безпеки нейтралізувала ще одну мережу прокремлівських пропагандистів, які діяли у різних регіонах України.

Українські артилеристи влаштували ворогу мінну пастку

Українські артилеристи влаштували ворогу мінну пастку

Окупанти нахабно пішли в атаку важкою технікою, але ворожі плани вщент розбили аси дистанційного мінування з 40-ї окремої артилерійської бригади.

Українська машина для розмінування MV-4 отримала сертифікат відповідності

Українська машина для розмінування MV-4 отримала сертифікат відповідності

Це дозволить компанії-виробнику перейти до промислового виготовлення машин для потреб ринку.

Україна в червні отримає перші 180 тисяч снарядів у рамках чеської ініціативи

Україна в червні отримає перші 180 тисяч снарядів у рамках чеської ініціативи

Президент Чехії Петр Павел заявив, що перша партія снарядів, закуплених для України у рамках чеської ініціативи, буде доставлена в червні.

Затримано військовослужбовця, який вихвалявся своїм дезертирством в інтернеті

Затримано військовослужбовця, який вихвалявся своїм дезертирством в інтернеті

Повідомлено про підозру військовослужбовцю, який вихвалявся, що не повернеться на службу та підбурював до втечі інших військових.

Генерала Валерія Залужного звільнено з військової служби і призначено послом у Великій Британії

Генерала Валерія Залужного звільнено з військової служби і призначено послом у Великій Британії

Президент України Володимир Зеленський звільнив генерала Валерія Залужного з військової служби за станом здоров’я.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій, військовослужбовець

від 21000 до 120000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Стpілець-зенітник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Кулеметник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО

Стрілець, помічник гранатометника

від 21000 до 120000 грн

Краматорськ

81 ОДШБ

Кухар, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Кулеметник стрілецької роти

від 51000 до 120000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО