ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Навчання військових ЗСУ, озброєння та розмінування: як Нідерланди допомагають Україні

Публікації Репортаж
Прочитаєте за: 6 хв. 23 Серпня 2022, 14:32

Нідерланди належать до ключових партнерів України, які надають нам важливу допомогу для перемоги над російськими окупантами. З цією метою Україну відвідали Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен та Міністр зовнішньої торгівлі та з питань міжнародного розвитку Королівства Нідерландів Лісьє Схрейнемахер. Про результати візиту та що важливо для України — в матеріалі АрміяInform. 

Ще з початку російсько-української війни у 2014 році Нідерланди надавали Україні допомогу. Передусім завдяки участі в проєкті розмінування Донбасу від HALO Trust. 

Так само важливим моментом було розслідування обставин катастрофи «Боїнга» MH-17, збитого росіянами в небі над Донбасом у липні 2014 року. У листопаді цього року в Гаазі мають оголосити остаточний вердикт тим, хто вчинив теракт, вбивши 298 осіб, які летіли з Амстердама до Куала-Лумпура. 

Серед всього іншого також ключовим аспектом співпраці між Нідерландами та Україною була реабілітація воїнів ЗСУ. Торік директор департаменту міжнародного співробітництва Міноборони Нідерландів генерал Жан Блак’єр обговорював у Києві подальші спільні кроки в цьому напрямку. До того ж Нідерланди навесні 2021 року направили військовий корабель у Чорне море, аби висловити підтримку Україні.  

На початку лютого Україну вперше відвідав прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте разом з міністром закордонних справ Вопке Хукстра. Тоді мова йшла про надання Україні військової допомоги оборонного значення, надання фінансової допомоги та спільні проекти щодо кібербезпеки. Вже в травні Хукстра відвідав Київ, а в липні – Рютте.

Теперішній візит Кайси Оллонгрен та Лісьє Схрейнемахер є продовженням наміченого раніше курсу з підтримки України, яка протистоїть широкомасштабній російській агресії після 24 лютого. Високопосадовиці були вперше в Україні та зуміли на власні очі побачити наслідки приходу «русского мира» в Ірпені, Бучі та Гостомелі, а також стіну пам’яті на Михайлівській площі й «парад знищеної російської техніки» на майдані Незалежності.

«Нідерланди підтримують Україну, Нідерланди відчувають велику солідарність із народом України. Ми бачимо цю російську агресію, знищення вашої країни — це неприпустимо й незаконно. Народ Нідерландів дійсно підтримує Україну. Звичайно, ми будемо це робити й надалі», — підкреслила Міністерка оборони Кайса Оллонгрен. 

Нещодавно було оголошено, що Нідерланди долучаються до програми тренування українських військових на території Великої Британії.

Ось як прокоментувала це Кайса Оллонгрен: «Ми там беремо участь із 90 тренерами, і вони можуть навчити сотні українських військових. Це триватиме до листопада, і ми побачимо, як ми зможемо продовжити».

Уся координація дій здійснюється безпосередньо з Міністром оборони України Олексієм Резніковим та аташе з питань оборони в Гаазі від посольства України в Нідерландах. Саме тому нідерландська сторона чудово знає, що потрібно Україні тут і зараз. 

Будучи вперше в Україні, пані Оллонгрен була вражена побаченим: «величезні наслідки російської агресії й водночас — прекрасна країна з дуже хорошими людьми.

Для мене було дуже важливо поспілкуватися з людьми. Наприклад, із мером міста Ірпінь. Я на власні очі бачила, що вчинили росіяни. Це жахливо».

Допомога Нідерландів Україні

Загалом є два основні моменти щодо військової допомоги Нідерландів Україні — це надання важкого озброєння, наприклад, артилерії, а також навчання українських військових. Зокрема навчити користуватися тими сучасними видами озброєння, яке нам надають партнери. 

«Якщо ця війна триватиме, то нам потрібно наповнити свої запаси в Україні, тому що ми обов’язково доставимо зброю. Друге, що ми обговорювали, це навчання. Як найкраще підготувати українських військових до війни, а також навчити спеціальних можливостей. Розмінування — це теж масштабна операція, яка триває», — сказала Міністр оборони Нідерландів.

Розуміючи, що в ЗСУ нині є достатньо поранених, їхня реабілітація в Нідерландах триватиме. Мова йде про найбільш важкі випадки.

«Українські військові прибувають до Нідерландів на реабілітацію та відновлення. Я спілкувалася з Міністром у справах ветеранів Юлією Лапутіною — ми продовжуємо цю співпрацю. Якщо складна ситуація, у нас є досвід і знання. Я запропонувала привезти їх до Нідерландів у таких випадках», — прокоментувала Кайса Оллонгрен. 

Але сучасна безпека це не лише про традиційні уявлення про конвенційну війну, але й, зокрема, про гібридні загрози, клімат та кіберпростір. Нідерланди активно працюють із цими темами, тому Україні теж необхідно співпрацювати в цих напрямах. Вплив клімату на безпеку є серед найголовніших тем на рівні НАТО, тож вітряки, наче на полях Нідерландів, можливо знову стануть окрасою півдня України після звільнення. 

Важлива тема — також відновлення України після війни. Для цього необхідно вже зараз напрацьовувати стратегію із залучення іноземних партнерів у ці процеси.  

Міністр зовнішньої торгівлі та з питань міжнародного розвитку Королівства Нідерландів Лісьє Схрейнемахер повідомила, що Нідерланди нададуть «близько 80 мільйонів євро додаткової підтримки, саме від нідерландського бізнесу Україні. 65 мільйонів — це інфраструктурні проєкти. Але для нас також дуже важливо знати потреби України. Ми хочемо переконатися, що наші компанії пропонують те, що потрібно українцям».

Також буде окремо виділено кошти на розмінування, а саме 10 мільйонів, адже «проєкти з розмінування життєво важливі, коли люди повертаються до своїх домівок, повертаються на свої землі. Ми збираємося так допомагати відбудовувати Україну».

Так само буде виділено 1 мільйон євро для підтримки планів відбудови Миколаєва, Одеси та Херсона. Асоціація Муніципалітетів Нідерландів сформує групу сторін, які вже будуть втілювати плани в життя.
Ще 2,5 мільйони євро підуть для Європейського Банку з Реконструкції та Розвитку, щоб сприяти макроекономічним реформам в Україні за посередництва Нацбанку.
Окремо ще буде 2 мільйони євро для Фонду Населення ООН в рамках психологічної підтримки жертвам сексуального та гендерного насильства.

Маючи оцінку ситуації, Нідерланди визначать вже деталі фінансової підтримки для інфраструктури України. До слова, під час візиту політики відвідали бізнес одного нідерландця, де працюють люди з особливими потребами. Безбар’єрність — це те, що для Нідерландів є дуже важливим. Як власне і для України. 

Для Лісьє Схрейнемахер українці є зразком героїзму: «Це те, що я бачила в Україні, і я вважаю це дуже разючим — надія та стійкість українських людей, які також відновлюють свої магазини та бізнес, щоб забезпечити розвиток економіки. Економіка трохи скоротилася, але ви повинні підтримувати бізнес».

Серед вимог до проєктів є екологічність, адже коли ми говоримо про клімат та енергетику, то саме Нідерланди є серед лідерів розвитку відновлювальних джерел енергії. 

«В обох аспектах допомоги (інфраструктура та розмінування. — Ред.) екологічний аспект є ключовим. Ми прагнемо робити разом лише проєкти сталого розвитку. Це одна з головних умов», — резюмує Лісьє Схрейнемахер.

Фото Ольги Мосьондз 

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Херсонщині показали меморіал на честь українських захисників

На Херсонщині показали меморіал на честь українських захисників

На Херсонщині при в’їзді у Надеждівку Білозерської громади встановили меморіал на честь визволителів села.

Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Прокурорам вдалося ідентифікувати військовослужбовця рф, причетного до вбивства капітана судна у Голій Пристані на Херсонщині.

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Президент України Володимир Зеленський подякував Австралії за оголошений новий пакет підтримки для нашої держави і людей.

Данія посилить фінансову допомогу оборонній промисловості України

Данія посилить фінансову допомогу оборонній промисловості України

У рамках розширення співпраці між Україною та Данією сьогодні ми зробили ще один крок для зміцнення нашої оборони у протистоянні з ворогом.

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

На Бахмутському напрямку українські прикордонники знищили два мотоцикли загарбників.

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Українці пройшли сьогодні ще один масований ракетний удар — 34 російські ракети різних типів. Основна мішень — це енергетика, різні об’єкти галузі: і електроенергетика, і об’єкти для транзиту газу. Саме ті газові об’єкти, від яких залежить, зокрема, безпека постачання в Євросоюз.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Лікар, військовослужбовець

від 28000 до 78000 грн

Болград, Одеська область

Військовослужбовець (Збройні Сили України) у Заліщики

від 20000 до 75000 грн

Суми

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

Військова служба за контрактом в ЗСУ

від 45000 до 110000 грн

Київ

Шевченкіський в м. Києві РТЦКтаСП

Технік зв’язку, військовослужбовець

від 20000 до 25000 грн

Бориспіль

Київ, ОКПП ДПСУ

Телефоніст, лінійний наглядач, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Фельдшер

від 20000 до 50000 грн

Київ

Військова частина А4269