Так мешканець Кропивницього відреагував на законні вимоги працівника Національної поліції України та військовослужбовців Збройних Сил України з ТЦК та СП…
Ігор Дубляк — старший солдат Військової служби правопорядку у Збройних Силах України. До 24 лютого довгий час працював шеф-кухарем у великих мережах ресторанів, потім 9 років бренд-шефом у проєкті «Готуємо разом з Miele», де вчив інших гастрономічних тонкощів професії.
— Перша зустріч з українським військом відбулась 20 років тому, тоді я служив у батальйоні забезпечення тогочасної Національної гвардії України (1991–2000). В армію на строкову службу я пішов як кухар 4 розряду. У ті часи все було просто: «відро крупи, два відра води і черпак солі». Інші варіанти були відсутні і не було іншого бачення. А тепер, опинившись у лавах ЗС України, уже знаю, як ті ж самі інгредієнти можна по-різному розкласти, розділити етапи приготування, і в результаті зробити страву в рази смачнішою. Кожен кухар має одні ті самі інгредієнти. В армії їжа має бути безпечною і смачною. Можна приготувати звичайну кашу, а можна її приготувати смачною. І якщо ти додаєш трохи себе, то воно і виходить смачно.
Авторський рецепт армійської «дріб 16»:
В армії всі не люблять «дріб 16» — ту саму перловку. Перловка — це універсальна крупа і до неї є декілька підходів. Її треба промити, замочити, щоб вона в себе взяла вологу. Потім обсмажити овочі і вже в них висипати крупу. Готувати протягом двох годин, підливаючи потроху води. Виходить аналог італійського різотто. Ось тоді буде смачно. У мене всі її їдять: страва соковита, є в ній смажена цибулька та морква. Це зовсім інший смак, зовсім інший рівень. Словом, buon appetito, хлопці!
У перші дні широкомасштабного наступу росії на Україну Ігор відправив свою родину за кордон, а сам опинився у Львові. На стадіоні «Арена Львів» він як волонтер готував їжу для біженців і військовослужбовців. Кожен день — понад тисячу порцій.
— У Львові я одразу пішов до військкомату, а там черга в понад 500 осіб. Лише на другий день зміг потрапити на прийом, де отримав 1456-й номерок, а зайшов на той день лише 350-м. В очікуванні своєї черги продовжував їздити на «Арену Львів».
Так я опинився на кухні військової частини. Сьогодні тут організаційно сильна команда, як на звичайній кухні ресторану, де з продуктів, які є, ми робимо смачну і якісну їжу для солдатів.
Якщо в тебе є досвід з приготуванням їжі різних країн світу, то ти можеш звичайну кукурудзяну кашу перетворити на український банош, італійську поленту, молдавську мамалигу. Головне в цій справі — знати, як працювати з продуктами.
Мені допомогли знання різних технологій. Я багато подорожував і бачив, як у різних країнах готують, як використовують ті чи інші продукти. І це дуже розширює горизонт будь-якої кухні.
Маємо власну теплицю, тож на столі військового є свіжа зелень. Ми варимо регулярно зелений борщ, використовуючи нашу власну городину для його приготування та багато інших страв.
Під час воєнного стану в країні важливо бути там, де ти можеш принести більшу користь, тому знаю, у чому моє завдання і як його краще виконати.
Наприклад, на Великдень запропонував зробити паски. Багато в кого родини далеко, за кордоном. І для мене важливо було тоді зробити домашнє свято для кожного. Ми приготували понад 150 пасок — справжніх, домашніх, смачних.
У таких важких умовах їжа є важливим чинником, тому що разом з їжею ми згадуємо приємні моменти життя, згадуємо родину. З’являються позитивні емоції.
Взагалі, за пів року в кухарів психологічно змінився підхід до готування їжі для військовослужбовців, і разом з цим змінилася й сама кухня. Тож дуже приємно, коли до нас підходять хлопці і дякують за нашу працю.
Фото авторів та з особистого архіву героя
@armyinformcomua
Виконання першого бойового завдання на передовій стало справжнім бойовим хрещенням для військовослужбовця інженерно-саперного підрозділу 501-го окремого батальйону. Морпіх із позивним «Дава» фактично самотужки знищив ворожу групу, ще одного окупанта взяв у полон.
На стику Донеччини й Дніпровщини російські війська пішли в атаку колоною бронетехніки, сподіваючись використати туман як прикриття. Однак цей маневр не спрацював — підрозділи 91-й окремий протитанковий батальйон разом із суміжними силами зустріли противника жорстким вогнем і ударами дронів.
У 141-й окремій механізованій бригаді вдосконалюють забезпечення піхотинців: виділяють як фінансовий ресурс, так і посилюють підготовку.
Верховна Рада України ухвалила Закон, який надає військовослужбовцям, звільненим із полону, за їхнім бажанням додаткову відпустку тривалістю 90 календарних днів зі збереженням грошового забезпечення — без будь-яких додаткових умов.
Воєнно-медична система — це життєво важливий механізм, створений для збереження життя військовослужбовців та відновлення їхньої боєздатності через послідовне та своєчасне надання медичної допомоги на всіх етапах.
Цієї ночі далекобійні безпілотники Центру спецоперацій «Альфа» СБУ успішно відпрацювали по складових російської ППО на військовому аеродромі Бельбек у тимчасово окупованому Криму.
від 22000 до 60000 грн
Одеса
Південне територіальне управління Військової служби правопорядку
Так мешканець Кропивницього відреагував на законні вимоги працівника Національної поліції України та військовослужбовців Збройних Сил України з ТЦК та СП…