ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Армійська «дріб 16» за авторським рецептом та з італійським акцентом

Life story Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 13 Вересня 2022, 13:28

Ігор Дубляк — старший солдат Військової служби правопорядку у Збройних Силах України. До 24 лютого довгий час працював шеф-кухарем у великих мережах ресторанів, потім 9 років бренд-шефом у проєкті «Готуємо разом з Miele», де вчив інших гастрономічних тонкощів професії.

Строкова служба і рецепт однієї військової страви

— Перша зустріч з українським військом відбулась 20 років тому, тоді я служив у батальйоні забезпечення тогочасної Національної гвардії України (1991–2000). В армію на строкову службу я пішов як кухар 4 розряду. У ті часи все було просто: «відро крупи, два відра води і черпак солі». Інші варіанти були відсутні і не було іншого бачення. А тепер, опинившись у лавах ЗС України, уже знаю, як ті ж самі інгредієнти можна по-різному розкласти, розділити етапи приготування, і в результаті зробити страву в рази смачнішою. Кожен кухар має одні ті самі інгредієнти. В армії їжа має бути безпечною і смачною. Можна приготувати звичайну кашу, а можна її приготувати смачною. І якщо ти додаєш трохи себе, то воно і виходить смачно.

Авторський рецепт армійської «дріб 16»:

В армії всі не люблять «дріб 16» ту саму перловку. Перловка це універсальна крупа і до неї є декілька підходів. Її треба промити, замочити, щоб вона в себе взяла вологу. Потім обсмажити овочі і вже в них висипати крупу. Готувати протягом двох годин, підливаючи потроху води. Виходить аналог італійського різотто. Ось тоді буде смачно. У мене всі її їдять:  страва  соковита, є в ній смажена цибулька та морква. Це зовсім інший смак, зовсім інший рівень. Словом, buon appetito, хлопці!

Шлях до війська

У перші дні широкомасштабного наступу росії на Україну Ігор відправив свою родину за кордон, а сам опинився у Львові. На стадіоні «Арена Львів» він як волонтер готував їжу для біженців і військовослужбовців. Кожен день — понад тисячу порцій.

— У Львові я одразу пішов до військкомату, а там черга в понад 500 осіб. Лише на другий день зміг потрапити на прийом, де отримав 1456-й номерок, а зайшов на той день лише 350-м. В очікуванні своєї черги продовжував їздити на «Арену Львів».

Так я опинився на кухні військової частини. Сьогодні тут організаційно сильна команда, як на звичайній кухні ресторану, де з продуктів, які є, ми робимо смачну і якісну їжу для солдатів.

Шеф-кухар на армійській кухні: полента замість каші

Якщо в тебе є досвід з приготуванням їжі різних країн світу, то ти можеш звичайну кукурудзяну кашу перетворити на український банош, італійську поленту, молдавську мамалигу. Головне в цій справі — знати, як працювати з продуктами.

Мені допомогли знання різних технологій. Я багато подорожував і бачив, як у різних країнах готують, як використовують ті чи інші продукти. І це дуже розширює горизонт будь-якої кухні.

Маємо власну теплицю, тож на столі військового є свіжа зелень. Ми варимо регулярно зелений борщ, використовуючи нашу власну городину для його приготування та багато інших страв.

Емоція як приправа до армійських страв

Під час воєнного стану в країні важливо бути там, де ти можеш принести більшу користь, тому знаю, у чому моє завдання і як його краще виконати.

Наприклад, на Великдень запропонував зробити паски. Багато в кого родини далеко, за кордоном. І для мене важливо було тоді зробити домашнє свято для кожного. Ми приготували понад 150 пасок — справжніх, домашніх, смачних.

У таких важких умовах їжа є важливим чинником, тому що разом з їжею ми згадуємо приємні моменти життя, згадуємо родину. З’являються позитивні емоції.

Взагалі, за пів року в кухарів психологічно змінився підхід до готування їжі для військовослужбовців, і разом з цим змінилася й сама кухня. Тож дуже приємно, коли до нас підходять хлопці і дякують за нашу працю.

Фото авторів та з особистого архіву героя

Позаштантий кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
@armyinformcomua
«Бачив, як горить бетон»: актор, який став командиром міномета і пережив шість влучань FPV-дронів

«Бачив, як горить бетон»: актор, який став командиром міномета і пережив шість влучань FPV-дронів

49-річний киянин Денис із позивним «Артист» до війни був актором театру та кіно. Зізнається, що не раз перевтілювався у ролі воїнів-захисників — тоді ще на сцені. Тепер — у реальності. Його нинішня роль не має дублерів: молодший сержант, командир міномета, реальні позиції на Донеччині.

Дрони, тактичні машини і штучний інтелект: Україна розширює оборонну співпрацю з Люксембургом

Дрони, тактичні машини і штучний інтелект: Україна розширює оборонну співпрацю з Люксембургом

Під час візиту до Люксембургу Міністр оборони України Денис Шмигаль провів низку зустрічей, на яких було узгоджено новий пакет військової допомоги — до нього увійдуть дрони, тактичні машини та прилади нічного бачення.

В Запоріжжі викрито працівників ТЦК на вимаганні хабаря

В Запоріжжі викрито працівників ТЦК на вимаганні хабаря

За процесуального керівництва Запорізької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону на вимаганні хабаря викрито працівників двох районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Запорізької області.

На варті Дніпра: ВМС показали флагманський катер «Буча»

На варті Дніпра: ВМС показали флагманський катер «Буча»

Річкова флотилія Військово-Морських Сил України оприлюднила відео, у якому показала свій флагман — малий броньований артилерійський катер «Буча».

Судна іранського постачальника зброї та нові танкери рф: ГУР викрило 139 кораблів «тіньового флоту»

Судна іранського постачальника зброї та нові танкери рф: ГУР викрило 139 кораблів «тіньового флоту»

Головне управління розвідки МО України оприлюднило на порталі War & Sanctions дані про 139 морських суден та 142 капітанів, причетних до перевезення підсанкційної нафти та викраденого українського зерна.

«Водні процедури відкладаються»: артилеристи 225-го полку зірвали форсування річки на Сумщині

«Водні процедури відкладаються»: артилеристи 225-го полку зірвали форсування річки на Сумщині

На Сумщині артилеристи 225-го окремого штурмового полку одним влучним ударом зірвали спробу російських окупантів форсувати річку, накривши ворожу групу прямо на березі.

ВАКАНСІЇ

Командир відділення

від 22000 до 22000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Стрілець в ЗСУ (за контрактом)

від 50000 до 120000 грн

Дніпро

Новокодацький РТЦК та СП

Оператор БПЛА (контракт ЗСУ)

Запоріжжя

Заводський РТЦК та СП

Рульовий-мотоpист, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Тракторист, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Кропивницький

Військова частина А3406

Стрілець-електрик (морська піхота)

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

--- ---