ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Морпіх «Сапсан»: рятувальник, тренер з єдиноборств, старпом і розвідник

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 21 Серпня 2022, 12:33

З моменту оголошення воєнного стану та загальної мобілізації на захист Батьківщини стало чимало людей, військові навички яких обмежувались строковою службою чи навчанням на військовій кафедрі колись у далекому минулому. Усім їм довелось буквально на ходу вивчати як основи армійської підготовки, так і особливості ведення бойових дій в сучасних умовах.

Сьогоднішня ситуація на усіх фронтах протистояння з російськими загарбниками свідчить, що з цим завданням – опануванням військових навичок – мобілізовані захисники успішно впорались. Практика показує, що важливу роль у адаптації до бойових буднів відіграв значний життєвий досвід, набутий ними в цивільному житті, професійна кар’єра чи спортивна підготовка, а часом і улюблене хобі.

Морський піхотинець з позивним «Сапсан» у свої п’ятдесят років ще з лютого боронить свою країну у складі одного з розвідувальних підрозділів. Розповідає, що 24 лютого побачив по телевізору, як москалі атакують Київ. А в нього там проживає названа дочка, яка з перших хвилин війни вже була на захисті столиці. Тож наступного дня він звернувся до військкомату, а 26 лютого уже був у розташуванні однієї з частин Морської піхоти Військово-Морських сил ЗС України.

– З військовою розвідкою до цього мене поєднувала хіба що строкова служба в період розпаду союзу в одній з розвідувальних частин, після якої я обрав для себе інший, проте не скажу, що менш ризикований шлях, – розповідає «Сапсан».

Після строкової юнак вступає та навчається у Львівському пожежно-технічному училищі. По випуску, отримавши спеціальне звання лейтенант, був призначений начальником варти пожежної частини в місті Сарата на Одещині. За 18 років служби дослужився до спеціального звання «майор» та звільнився на пенсію з посади начальника частини в Ізмаїлі.

– Кожен виїзд рятувальників – це завжди екстремальна ситуація. Доводилось рятувати людей, працювати в задимлених приміщеннях, за високих температур. З часом до цього звикаєш, розум абстрагується від емоцій і націлений тільки на ефективне вирішення завдань, рішення приймаєш чітко, виважено, автоматично. Цей досвід став в пригоді й після призову до лав Збройних Сил України. Він дозволяє в складних ситуаціях приймати рішення «з холодною головою», з розумінням того, що від твоїх вчинків залежить не лише власне життя, а й доля побратимів, – зазначає розвідник.

Завершивши кар’єру рятувальника, «Сапсан» вирішив не сидіти дома і отримувати тільки пенсію, а взявся за реалізацію ще однієї своєї мрії – стати моряком. За кілька років навчання здобуває другу вищу освіту у галузі судноводіння і влаштовується  старшим помічником капітана на кораблі класу ріка-море. До початку 2022 встиг сходити в декілька рейсів, під час яких відвідав майже усі придунайські країни. Там на власні очі переконався, що  свідомий вибір народу України рухатися руслом дотримання важливих для Європи цінностей свобод громадян, виборного права, самоорганізації громад є найкращим шляхом розвитку нашого суспільства.

На захист цього вибору і став «Сапсан» у лютому цього року. Щодо того, як побороти супротивника, в нього є ще один «скіл» з цивільного життя. Ще з 15 років «Сапсан» активно займається спортивними єдиноборствами, в основному – годзю-рю, одним з основних стилів карате. Починав у підпільній секції, бо тоді в радянському союзі забороняли займатися певними видами єдиноборств, зокрема карате. В 90-х здобув титул Чемпіона Євразії. А вже під час служби в МНС суміщав основну професію з тренерською діяльністю. Для охочих проводить тренування з рукопашного бою.

– До війни я тренував дітей рукопашному бою. Серед моїх вихованців – три дворазові Чемпіони Європи і один Чемпіон Світу, – з гордістю розповідає розвідник.

Усі ці знання і навички допомогли морпіху швидко й ефективно влитися в когорту військових розвідників. Порівнюючи зі строковою службою тридцятилітньої давнини, він відзначає, що завдання стали іншими і їхня реалізація значно змінилася, зокрема екіпірування, озброєння, технічне обладнання.

– Довелося повністю перенавчатися. Добре, що був власний досвід, що поряд з нами були кваліфіковані офіцери, перевірені боями побратими, які завжди поділяться найкращим практичними напрацюваннями військових розвідників, набутими у війні з росією.  Я тут, поряд з ними, тому що тут моя Батьківщина, мій народ. Усі ми «Вірні завжди!» – говорить розвідник Морської піхоти Військово-Морських Сил ЗС України з позивним «Сапсан».

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

Сьогодні, 19 квітня, Одеська область вкотре зазнала атаки окупантів, росіяни завдали ракетного удару по припортовій інфраструктурі.

На півдні росармія застосувала понад 160 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні росармія застосувала понад 160 FPV-дронів проти мирного населення

У прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей, ворог застосував 163 FPV-дрони, 8 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 268 осколкових боєприпасів.

На Дніпропетровщині українська ППО знищила ворожу керовану ракету Х-59

На Дніпропетровщині українська ППО знищила ворожу керовану ракету Х-59

Сьогодні воїни ПВК «Схід» збили керовану авіаційну ракету Х-59 в небі над Дніпропетровщиною.

У цій війні немає напівтонів, вона чорно-біла — Володимир Зеленський

У цій війні немає напівтонів, вона чорно-біла — Володимир Зеленський

Глава української держави зазначив, що російсько війна не має напівтонів та подякував усім, хто працює заради нашої країни.

Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам

Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам

Кластер підтримки Defense Tech розробок в Україні Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам.

ЗСУ вперше збили бомбардувальник Ту-22М3, бої біля Авдіївки: стрім із прифронтового міста

ЗСУ вперше збили бомбардувальник Ту-22М3, бої біля Авдіївки: стрім із прифронтового міста

ГУР Міноборони у взаємодії з Повітряними Силами ЗСУ збили російський стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 за 300 км від кордону. Це перший літак стратегічної авіації, який вдалось знищити Україні під час польоту.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Начальник майстерні, військовослужбовець

від 21000 до 21000 грн

Миколаїв

Військова частина А1080

Такелажник, військовослужбовець

від 22000 до 22000 грн

Київ

Військова частина А2788

Начальник медичного пункту в артилерійський підрозділ

від 23600 до 123600 грн

Луцьк, Волинська область

Стрілець

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Командир катера(військовослужбовець)

від 30000 до 60000 грн

Одеса, Одеська область

Зовнішній пілот, оператор БПЛА, військовослужбовець (розвідка та коригування)

від 21000 до 121000 грн

Хмельницький

Військова частина А7034