ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

За 5 місяців повітряне командування «Схід» знищило 222 повітряні цілі

Актуальна тема
Прочитаєте за: 4 хв. 7 Серпня 2022, 13:04

Про те, як працює протиповітряна оборона східного регіону, якими ракетами російські війська обстрілюють Дніпропетровщину та Запоріжжя розповідає старший офіцер повітряного командування «Схід» підполковник Євген Поліщук.

«Повітряне командування «Схід» та підпорядковані частини обороняють велику територію — від Сумщини і до Азову. Щоб охопити таку площу, потрібно мати на озброєнні належну військову техніку та 100 відсотків укомплектованості особовим складом. Сил вистачає, усі поставлені завдання виконуються.

Щоб вдало збивати ворожі ракети та боронити небо, нашим підрозділам потрібні більш новітні комплекси протиповітряної оборони, як-от ІRIS, NASAMS. Це комплекси нового покоління, що більше підлаштовані для сучасних засобів ураження, які використовує російська федерація проти України.

Підполковник Євген Поліщук

До початку збройної агресії Повітряні Сили постійно несли бойове чергування  з охорони повітряного простору та брали участь у тактичних навчаннях із бойовою стрільбою, а з початком вторгнення ворога на нашу територію особовий склад виконує бойове завдання з ураженням реальних цілей. Зросла вмотивованість наших військових та впевненість у власних силах для виконання поставлених завдань через набуття бойового досвіду.

З початку війни на рахунку повітряного командування понад 200 уражених повітряних цілей. Лише в липні наші підрозділи з 24 випущених ворожих крилатих ракет  над Дніпропетровщиною та Запоріжжям знешкодили 18 — це дуже непоганий показник для протиповітряної оборони.  Точне ураження цілі залежить від  швидкого виявлення та розпізнавання типу. Ракети різних типів летять із різними швидкостями. Наприклад: крилата ракета сама по собі летить як літак, вона проста ціль для зенітників. Якщо ми заздалегідь знаємо і розуміємо звідки вона летить, виявляємо тип ракети, то такі цілі знешкоджуються влучним попаданням. Є у ворога ракети типу Х-101, які летять на малих висотах дуже швидко та можуть змінювати курс, такі ракети ускладнюють нам роботу, але ми справляємось. За один протиповітряний бій із 6 ракет Х-101 ми збили 4. Це добрий результат.

Повітряні Сили — це не тільки авіація, зенітні ракетні комплекси, які знищують повітряні цілі. До складу ППО входять також і радіотехнічні війська, які несуть бойове чергування та виявляють цілі тощо. Є також засоби ураження — це самі зенітні ракетні війська. Інформацію ми отримуємо також за допомогою наших партнерів. Якщо надходить інформація про виліт літаків ТУ-22 з Каспійського моря чи з території Білорусії, чи рф, що дійсно направляються у наш бік крилаті ракети, — сили приводяться у вищі ступені бойової готовності й одночасно оголошується тривога. Якщо оголошена тривога по всій території України — це, швидше за все, означає, що  застосовані ракети, які летять  по балістиці й ніхто не знає куди вони прилетять. Якщо сирена лунає в окремих регіонах — означає, що є інформація про те, звідки був старт ракет, яким маршрутом будуть летіти. Такі повітряні цілі знищуються досить з великою імовірністю.

Такого поняття як «особистий рахунок знищених ракет» у Повітряних Силах немає. Зброя в нас колективна. Участь у знищенні цілей бере бойовий розрахунок. Кожна знищена ціль — це заслуга багатьох військовослужбовців військових частин. Я брав участь у знищенні цілей, на моєму рахунку участь у знешкодженні 10 крилатих ракет.

Коли оголошено тривогу, у людей є час перейти в укриття. Оголошення повітряної тривоги або ракетної небезпеки робиться заздалегідь, якщо є інформація про завдавання удару. Ніколи не нехтуйте сигналами про повітряну тривогу, бо збереження свого життя та близьких — це найголовніше.

Повітряні цілі відрізняються між собою. На рахунку ППО регіону, зокрема,  пів сотні знищених БПЛА. Безпілотні літальні апарати, певно, найпростіша ціль, її легко збити. У БПЛА мала швидкість польоту і дуже малий розмір. Дуже часто залітають на нашу контрольовану територію. На нашому рахунку також майже чотири десятки літаків. За велику кількість збитих цілей особовий склад підрозділів повітряного командування «Схід» нагороджений медалями, орденами та відзнаками — це винагорода за ту ратну працю, яку воїни виконують, захищаючи рідну Батьківщину.

Настрій в особового складу бойовий, цілі знищуються. Ми разом ідемо до перемоги. Ворог міг знищити літак «Мрія», але ніколи йому не знищити нашу мрію про Перемогу».

Ірина Баранова

Читайте нас в Telegram
Президент України провів розмови зі спікером Палати представників та лідерами республіканців і демократів у Сенаті

Президент України провів розмови зі спікером Палати представників та лідерами республіканців і демократів у Сенаті

Президент України провів телефонні розмови зі спікером Палати представників Майком Джонсоном, лідером республіканців у Сенаті Мітчем Макконнеллом і лідером демократичної більшості в Сенаті Чаком Шумером.

Україна передала список 561 дитини на повернення з росії

Україна передала список 561 дитини на повернення з росії

Список був переданий Катару, який виступає посередником у перемовинах стосовно повернення дітей.

Війська рф тричі за день вдарили по обʼєктах Укрзалізниці: загинули 3 працівників, 7 поранені

Війська рф тричі за день вдарили по обʼєктах Укрзалізниці: загинули 3 працівників, 7 поранені

Внаслідок ворожого удару на Донеччині під час виконання роботи загинули троє залізничників.

На фронті 93 бойових зіткнення за добу, Сили оборони відбили ворожі атаки на семи напрямках

На фронті 93 бойових зіткнення за добу, Сили оборони відбили ворожі атаки на семи напрямках

Протягом доби зафіксовано 93 бойових зіткнення. Загалом, ворог завдав 4 ракетних та 50 авіаційних ударів, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

США закуплять українську зброю

США закуплять українську зброю

Військова допомога з боку США передбачає передачу Україні не лише американської зброї, а й замовлення на підприємствах українського військово-промислового комплексу.

Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Окупанти атакували ракетою залізничний вокзал як раз в той момент, коли біля нього знаходилися пасажирські вагони електропоїзда «Харків-Ізюм».

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій кат. С1, С 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 21000 до 121000 грн

Володимир, Волинська область

Гранатометник, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Психолог в бойову бригаду ( Служба за контрактом ЗСУ)

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

Заводський РТЦК та СП

служба в Збройних Силах України

від 20100 до 125000 грн

Лозова, Харківська область

Розвідник-оператор

від 25000 до 125000 грн

Одеса

137 ОБМП

медична сестра у військову частину

від 25000 до 130000 грн

Малі Дмитровичі, Київська область