ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Наслідки відставки Бориса Джонсона для України

Blogger pool
Прочитаєте за: 5 хв. 8 Липня 2022, 20:39
Prime Minister Boris Johnson reads a statement outside 10 Downing Street, London, formally resigning as Conservative Party leader, in London, Thursday, July 7, 2022. Johnson said Thursday he will remain as British prime minister while a leadership contest is held to choose his successor. (Stefan Rousseau/PA via AP)

Напередодні сталася подія, яка безумовно вплине на подальший розвиток україно-британських відносин. Лідер Консервативної партії та прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, який прославився в Україні як один із найбільших наших друзів, − подав у відставку. Проаналізуймо, як це може вплинути на подальшу підтримку Британією України у протистоянні навалі російських окупантів.

Британія впродовж минулих декількох років кардинальним чином переглянула свою політику щодо росії. Це було пов’язано з систематичним втручанням кремля у внутрішні британські справи. Серед тих, хто, власне, реалізовував новий курс Лондона у Східній Європі був саме Борис Джонсон.

Відставка Джонсона була результатом втрати до нього довіри серед британців через скандали навколо консерваторів. Насамперед мова йде про вечірки на Даунінг-стріт, 10 − під час пандемії коронавірусу.

Скандал Partygate з кінця минулого року лише посилив опозицію всередині Консервативної партії щодо свого лідера. І питання тут полягало якраз у тому, що для виборців більш жахливим злочином може бути публічний обман чи заперечення дій, які насправді мали місце, ніж, наприклад, корупція.

Ця вся історія зі звинуваченнями Бориса Джонсона тривала майже весь період його прем’єрства. Тільки спочатку були претензії щодо просування угоди про вихід Британії з ЄС (про що не могла домовитися Тереза Мей), а згодом й відносно боротьби з Covid-19 та непомірних витрат на ремонт у резиденції керівника Кабінету Її Величності.

Як тут не згадати історію зі скандалом навколо поїздки до родичів у центральну Англію радника Джонсона Домініка Каммінгза навесні 2020 року, коли громадяни Сполученого Королівства були на карантині. Тоді хоч і чинився істотний тиск на партію, щоб Каммінгз пішов у відставку, але сталося це лише через пів року після скандалу. Згодом Каммінгз звинувачував Джонсона у відсутності ефективних карантинних заходів на початку пандемії коронавірусу у 2020 році.

Ще одним важливим моментом щодо Каммінгза є те, що саме ця людина зробила все можливе, аби звіт парламентського комітету з питань розвідки та безпеки був опублікований пізніше визначеного терміну. Документ мав бути оприлюднений у листопаді 2019-го, але його презентували лише в липні 2020 року. І саме там чи не вперше порушувалося питання впливу кремля на Британію, зокрема, засобами дезінформації та спробою знищити британську демократію.

Ліз Трасс

British Foreign Secretary Liz Truss delivers a speech at Mansion House in London, Britain, April 27, 2022. REUTERS/Hannah McKay

Але попри ці перешкоди Борис Джонсон таки зумів донести всьому світу, що росія є державою-терористом, яка здійснює військову агресію проти України починаючи ще з 2014 року. Попри те, що лише частина парламентського звіту є в публічному доступі, можна стверджувати, що на офіційному рівні було остаточно заявлено про деструктивну роль кремлівських грошей у Британії.

Варто пам’ятати, що у Британії не останню роль для політиків відіграє громадська думка, яку, зокрема, формують медіа. Для британців підтримка України не змогла стати індульгенцією численних скандалів людей з оточення Джонсона. Водночас британська нація солідарна з українським народом, який бореться проти російських окупантів.

Через це відносно незначна перевага, яку отримав Джонсон під час голосування щодо вотуму довіри на початку червня, не змогла зупинити спроб частини консерваторів скинути з політичного Олімпу лідера своєї партії. Втрата консерваторами двох округів, які виграли лейбористи та ліберал-демократи, а також критика політики щодо нелегальних мігрантів (яких планували відправити до Руанди), у червні остаточно призвели до бунту всередині партії влади.

Одним із опозиціонерів Джонсона є голова комітету з питань оборони в Палаті Громад британського парламенту Тобіас Елвуд. Він постійно наголошував на кризі лідерства всередині партії. І саме тому відсторонення Джонсона від керівних посад могло бути чи не єдиним виходом із політичної кризи, що сталася.

Але водночас Елвуд є серед тих, хто також активно підтримує Україну. Він постійно наголошує на потребі більш рішучих дій з боку британської влади щодо деблокування українських портів, особливо Одеси. Таким чином ми бачимо, що в цілому партійна підтримка України серед консерваторів є істотною.

Основними претендентами на прем’єрське крісло є міністр закордонних справ, Співдружності та розвитку Ліз Трасс та міністр оборони Бен Воллес. Саме завдяки Трасс Лондон почав вибудовувати нову міжнародну економічну політику з підписання угод про вільну торгівлю поза Європою (Японія, Австралія). У жовтні 2020 року також було погоджено про встановлення зони вільної торгівлі між Британією та Україною, яка повноцінно запрацювала з 1 січня 2021 року.

Бен Воллес

FILE PHOTO: British Defence Secretary Ben Wallace attends a meeting with Ukraine’s President Volodymyr Zelenskiy, as Russia’s attack on Ukraine continues, in Kyiv, Ukraine June 10, 2022. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY./File Photo

Бен Воллес неодноразово відвідував Україну та саме завдяки йому було продовжено програму з тренування британськими інструкторами українських військових (програма Orbital). Надання військової допомоги з боку Лондона є критичним для боротьби Збройних Сил України проти російських окупантів.

Відставка Джонсона по суті не змінить головної стратегії Британії відносно України. Лондон й надалі надаватиме підтримку нашій державі озброєнням, санкціями проти росії та різними гуманітарними можливостями для українців, яку були змушені виїхати, рятуючись від російських бомб.

Без перебільшення, Борис Джонсон своєю проактивною позицією щодо партнерства з Україною зумів вивести наші двосторонні відносини на якісно новий рівень. Чого вартує тільки той факт, що саме Джонсон став другим прем’єром, який відвідав (неодноразово) Україну з офіційним візитом. Вперше з 1996 (!) року. Причому двічі це було вже після початку повномасштабної агресії росії проти України.

Нагадаємо, що з 24 лютого Велика Британія виділила 2,3 млрд фунтів для надання Україні військової допомоги. Це дані аналітичного звіту, оприлюдненого на сайті Палати Громад британського парламенту.

Можна з впевненістю сказати, що допомога триватиме й надалі. І наше завдання полягає в тому, щоб всебічно сприяти розвитку україно-британських відносин, пам’ятаючи Стефана Терлецького, який радив Тетчер як саме можна знищити «імперію зла» − СРСР. Тепер настав час довести цю справу до логічного завершення.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Олександр Сирський та Крістофер Каволі обговорили потреби України в ППО та ситуацію на фронті

Олександр Сирський та Крістофер Каволі обговорили потреби України в ППО та ситуацію на фронті

Головнокомандувач ЗС України генерал-полковник Олександр Сирський провів розмову з головою Європейського командування Збройних сил США та Верховним головнокомандувачем Об'єднаних збройних сил НАТО у Європі генералом Крістофером Каволі.

9 кілотонн на Україну та енергетичний «Рамштайн»: чому постачання нових систем ППО на часі

9 кілотонн на Україну та енергетичний «Рамштайн»: чому постачання нових систем ППО на часі

За перший квартал поточного року російські терористичні війська випустили по Україні таку кількість ракет, що сумарно пропорційна потужності 9 кілотонн і може бути порівняна із зарядом малої атомної бомби.

Україна потребуватиме допомоги ще багато років, у НАТО це усвідомлюють і готуються: інтерв’ю

Україна потребуватиме допомоги ще багато років, у НАТО це усвідомлюють і готуються: інтерв’ю

Північноатлантичний альянс та Україна продовжують розширювати співпрацю, попри російську агресію і всі спроби ворога дискредитувати цю роботу.

Обшитий кевларом та зі встановленим РЕБом: АрміяInform побувала на тест-драйві другого прототипу українського багі

Обшитий кевларом та зі встановленим РЕБом: АрміяInform побувала на тест-драйві другого прототипу українського багі

Нещодавно АрміяInform повідомляла про тест-драйв першого українського багі, який вже відправився на фронт. Команда благодійного фонду Алли Мартинюк розробила нову і покращену версію багі.

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Сьогодні Збройні Сили України реалізували правильний удар по окупанту в Джанкої, по аеродрому.

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США Джо Байден запевнив, що негайно підпише законопроєкти спікера Палати представників США Майка Джонсона про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню після його схвалення Конгресом.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Санінструктор в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Командиp гаpмати, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Провідний бухгалтер

від 22000 до 52000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Стрілець

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Оператор БпАК

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

106 окремий батальйон ТрО 109 окремої бригади Тро ЗСУ