ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Milan-2: що відомо про французький протитанковий ракетний комплекс 

Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 3 хв. 8 Липня 2022, 19:28

Українські воїни успішно нищать ворожу бронетехніку за допомогою французького протитанкового ракетного комплексу Milan-2. Нещодавно відповідне відео його застосування бійці Сил Оборони розмістили в одній із соціальних мереж. Тож розповімо докладніше про цей зразок озброєння.

Прийнятий на озброєння у 1972 році

Протитанковий ракетний комплекс Milan (Missile d’lnfanterie Leger Anti-Char – легка протитанкова піхотна ракета) прийняли на озброєння армії Франції та Німеччини у 1972 році. Попри поважний вік цей ПТРК й досі вважається одним із найкращих західних переносних ракетних комплексів другого покоління з управління по проводах. До речі, свого часу він був єдиним видом переносної піхотної зброї, здатної знищити танки типу Leopard-2 і Abrams. Як відомо, стійкість фронтальних фрагментів броні танка Leopard-2 становить в еквіваленті стандартної гомогенної броні близько 850 мм. Тоді як бронепробійність ракети Milan-2 становить не менше  як 1000 мм (перша модифікація ракети могла вражати танки з бронею завтовшки близько 800 мм). Цього більш ніж достатньо для надійного ураження як основних агрегатів, так і екіпажу всередині танка.

Тому не дивно, що нині ПТРК Milan-2 перебуває на озброєнні сухопутних армій понад 40 країн світу ще з 1984 року. Зокрема, Австралії, Бельгії, Греції, Португалії, Сінгапуру, Туреччини, Уругваю, Хорватії, Естонії. Крім того, у арміях Франції, Великої Британії, Індії, Австралії, Мексиці та ФРН він використовуються в переносному та самохідному варіантах у піхоті та бронетанкових військах.

Ракета досягає цілі за 24 секунди

Протитанковий ракетний комплекс Milan-2 налічує снаряд-ракету, в заводських умовах упаковану в одноразову пускову трубу-контейнер і багаторазову пускову установку на тринозі. Зі свого боку установка нараховує пульт управління, прицільний пристрій, електронний блок і джерело живлення. Безпосередньо вона може монтуватися або на землі, або на легких транспортних засобах.

Протитанкова керована ракета оснащена корпусом із легких сплавів, усередині якого укладені порохові стартовий та маршовий двигуни та кумулятивна бойова частина. Вона поміщена в герметично закриту водонепроникну пускову трубу-контейнер. Система управління напівавтоматична з інфрачервоною апаратурою супроводу ракети (інфрачервоним випромінюванням трасера) і передачею команд по проводах.

Стрільба здійснюється з положення лежачи або з коліна, а під час стрільби на малі відстані – стоячи. Після натискання на спуск стартовий двигун, що розміщений у трубі, приводить у рух ракету. При цьому ТПК як противага відкидається назад, гасячи значну частину віддачі та реактивного струменя. Під час вильоту зі ствола розкриваються стабілізатори ракети. Після того, як вона віддаляється на безпечну для оператора відстань (близько 3 м), маршовий двигун ракети, заряду якого вистачає на 11 секунд, прискорює її до 200 м/с і спрямовує політ до цілі, що триває близько 13 секунд на максимальну дальність на 2000 метрів.

Під час польоту ракета автоматично піднімається приблизно на 0,5 м вище за лінію візирування, щоб уникнути можливих перешкод. Вибух боєголовки відбувається навіть під гострими кутами зустрічі з ціллю (до 10°). Прицільний пристрій налічує систему виявлення та прицілювання, а також інфрачервоний вимірювач кутового відхилення ракети від лінії візирування.

Основним прицілом для ПТРК Milan-2 вважається денний оптичний приціл кратності 7х. Крім того, застосовується низка тепловізійних прицілів, що дозволяють проводити запуск уночі або в умовах поганої видимості. Основним таким прицілом є MIRA фірми Thales із максимальною дальністю виявлення цілі 4 км і дальністю розпізнавання 2 км.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

На Харківщині піротехнічні підрозділи знешкодили 250-кілограмову керовану авіабомбу, яка не здетонувала.

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні, 20 квітня, Палата представників Конгресу США має проголосувати за пакет допомоги на 95 мільярдів доларів для України, Ізраїлю й інших союзників США.

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Сьогодні вранці 20 квітня російські військові завдали потужного удару по місту Вовчанськ Харківської області.

Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Це була спільна спецоперація СБУ, ГУР МОУ та ССО ЗСУ.

На східному напрямку за добу ліквідовано понад 600 окупантів, знищено 7 танків та майже пів тисячі БПЛА

На східному напрямку за добу ліквідовано понад 600 окупантів, знищено 7 танків та майже пів тисячі БПЛА

За минулу добу на східному напрямку Сили оборони України ліквідували ще 627 російських загарбників та знищили чимало техніки.

Військові контррозвідники спалили 4 ППО, 36 артсистем та 11 танків

Військові контррозвідники спалили 4 ППО, 36 артсистем та 11 танків

Бійці з Департаменту військової контррозвідки Служби безпеки відпрацювали по цілях з допомогою ударних БПЛА.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бухгалтер у Васищеве

від 20000 до 23000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Водій-заправник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 51000 грн

Суми

Державна прикордонна служба України

військовослужбовець (перемагаймо разом)

від 20100 до 126000 грн

Вінниця, Вінницька область

Стрілець, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Снайпер

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ